Yemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkAnadolu Yakası’ndaki Çengelköy, İstanbul’un en nadide semtlerinden biri. Asırlık çınar ağaçları, ihtişamlı yalılar ve lezzet duraklarıyla çevrili bir Boğaz semti. Pazarıyla da ünlü, lokantalarıyla da... Hürriyet Hafta Sonu Ekler Yönetmenimiz Aslı Çakır, uzun yıllardır Çengelköy’de oturuyor. Yazar Artun Ünsal da semtin eski sakinlerinden... Biz de Çengelköy’ü bilenlerden dinledik. Nerede ne yemeli, eve dönerken alışveriş çantamıza neleri eklemeli, sorduk, öğrendik.
#ÇengelköySamsun Çarşamba Havaalanı’ndaki Northfly Uçuş Akademisi’nden pilot arkadaşlarım “Karadeniz’i havadan görmek ister misin” diye sorunca hemen yola düştüm. Bulutların arasından geçerek gördüğümüz sarp kayalıkların arasında kıvrılan kanyon, uçsuz bucaksız yeşillikler içinde tablo görünümlü yaylalar ve dağ manzaraları... Hepsi masalsı, hepsi eşsizdi.
#GazetehaberleriYaprakların hafiften kızarmaya başladığı, doğanın dinginleştiği eylül ayı Doğu Karadeniz’in de en az yağış aldığı, havanın açık olduğu dönem. Üstelik çay ve bal gibi ürünlerin de hasat sonu... Bölgenin bu fotojenik dönemini yerel tatlarla taçlandırmak isteyenler için muhlamadan çeşit çeşit pideye peşine düşülmesi gereken lezzetleri sıraladık.
#SeyahatPendik’in Kurtdoğmuş Köyü’nün mazisi 1300’lü yıllara kadar gidiyor. Ama 1970’lerin başında Ömerli Barajı’nın hizmete girmesiyle buralarda her şey baştan yazılmış. Orhan Gazi’nin ‘kurt asker’ yetiştirdiği topraklarda şimdi az sayıda köylü, gölet manzarası ve koca bir tarih var.
#PendikBu hafta size kıyı yolundan uzun ama lezzetli bir yolculuk önereceğim. Bu yolculuk Sinop’tan başlayıp, Rize’de sona erecek. Yol çok güzel ve keyifli. Manzaralı ve yemyeşil tepeler. Güneyin sıcağına alternatif, daha insaflı bir hava… Bir de buna her şehirde, kasabada değişen birbirinden lezzetli yemekleri eklerseniz bu yolculuğun tadı uzun süre damağınızda kalacak.
#Karadeniz LezzetleriLatin Amerika ülkesinde ev sahibimiz ünlü müzisyenlerden Alfredo de la Fe ve hayat arkadaşı ‘Dinamit Yenge’ Magally Sanchez. Bilhassa Magally Yenge bizleri bir saat olsun yalnız bırakmadı. Bin bir çeşit insanın, sokak göstericilerinin, satıcıların ve tabi ki kapkaççıların bulunduğu Kolombiya’nın başkentini birlikte gezdik. İyi ki de öyle yaptık.
#SeyahatKim nerede yemek yiyor, kim nerede kahvaltı ediyor, hangi restoran dolu, hangi semt yeni trend... Fotoğraftaki adam, önündeki ekrana bakıp bütün bu soruların cevaplarını bilen bir ‘büyük abi’ gibi hepimizi gözetliyor. Her ay 4 milyon kişinin, 36 bin restoran arasından 11 milyon mekân incelemesi yaptığı Zomato’nun genel müdürü Ali Servet Eyüboğlu’yla ne yiyip ne içtiğimizi konuştuk.
#ZomatoOkurumuz, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gülten Dinç, şubatın ilk haftasında, kışın en soğuk günlerini yaşayan Kars’taydı. “Masallar ülkesine giden tren”le yaptığı 24 saatlik yolculuktan sonra ulaştığı şehirde gördüğü tarihi yapılar kadar halkın dostça yaklaşımından da etkilendiğini söylüyor.
Her yıl eylül ayına doğru, bazılarımızda bir heyecan hasıl olur. Şimdi, sabırları daha da zorlayacak bir ajanda geliyor! Yeni sezon başlarken, öne çıkan tiyatro topluluklarını takibe aldık. Yeni oyunların yanı sıra, yeni yol arkadaşlıkları ve yeni mekânlar da çıktı karşımıza... Tavsiyemiz; ilk ayları geçen sezon kaçırdığınız oyunları izlemek için bir fırsat olarak kullanmanız.
İzmir, Aydın, Balıkesir ve Çanakkale sahillerine bu yıl toplam 17 yeni mavi bayrak geldi. İlçeler arasında liderlik 14 bayrakla Kuşadası’nda. İkinci sıradaki Çeşme bu yıl hem mavi bayraklarından birini kaybetti hem de bölgenin gece yaşamını yönlendiren beach club’ları eski cazibesini kaybetti. Buna karşın yeni açılan restoranlarıyla Alaçatı’yı geride bırakmak üzere.
Ünlü bir turizm adresi olan Çeşme, bir yandan da tipik Ege kasabası özelliklerini yaşatıyor. Çeşme deyince birçok insanın aklına gelen ilk tatlar midye dolma, kumru ve süt darı (mısır). Çeşme merkezde, sakızlı dondurma ve sakız reçelinin yapılageldiği eski pastaneler; zeytinyağı, otlar, deniz ürünleriyle yapılmış envayi çeşit yemek ve mezeleriyle köklü restoranlar varlıklarını bugün de sürdürüyor.
Fransızlar görkemi ifade etmek istediklerinde "C’est Byzance", yani "Bizans gibi" derler, bizde ise bilinen Bizans’ın sadece entrika kısmıdır. Bizans tarihteki en önemli ve en uzun sürmüş imparatorluklardan biri, akla ilk getirdiği de bugün bile görkemini koruyan İstanbul. İÖ 660 yıllarında şehrin ilk kurucusu olarak Byzas’ın adı geçiyor.
Konuşulanların unutulup gittiğini görünce, genel sekreter sorumluluğunu hakkıyla omuzlayan Cahit Kayra, masada konuşulanları ufak ufak not almaya başlayacak, bir süre sonra not alınan defterler biriktikçe birikecektir. Eh, masada yayıncı, gazeteci, yazar, tarihçi, iktisatçı sıfatlarını taşıyan insanlar olunca, biriken notların ne yapılacağı da netleşecektir bir miktar.