GeriSeyahat Kuzey Ege sahillerinde bu yaz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kuzey Ege sahillerinde bu yaz

Kuzey Ege sahillerinde bu yaz

İzmir, Aydın, Balıkesir ve Çanakkale sahillerine bu yıl toplam 17 yeni mavi bayrak geldi. İlçeler arasında liderlik 14 bayrakla Kuşadası’nda. İkinci sıradaki Çeşme bu yıl hem mavi bayraklarından birini kaybetti hem de bölgenin gece yaşamını yönlendiren beach club’ları eski cazibesini kaybetti. Buna karşın yeni açılan restoranlarıyla Alaçatı’yı geride bırakmak üzere.

SAHİLLER
Balıkesir’e beş, İzmir’e yedi yeni mavi bayrak

İzmir’in mavi bayrak sayısı 21’den 28’e, Aydın’ın 20’den 23’e, Balıkesir’in 16’dan 21’e, Çanakkale’nin üçten beşe yükseldi. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nca (TÜRÇEV) deniz suyu temizliği, hizmet kalitesi, tesis özellikleri incelenerek verdiği mavi bayraklar bu yıl Güney Ege’nin plajları ve üç marinasının yanı sıra ilk kez bir yatında da dalgalanıyor. Ayvalık’taki Tuana-K, Türkiye’de mavi bayrak taşımaya hak kazanan dokuz yat arasına girdi.
Çeşme bu yıl bir bayrağını kaybetti. İlçenin yine en popüler plajı iki kilometrelik sahiliyle Ilıca. Sörf merkezi Alaçatı, 9-14 Ağustos’ta Dünya Profesyonel Rüzgarsörfçüleri Birliği’nin dünya şampiyonasına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 55 bin Euro ödüllü kazanmak için pek çok ünlü sörfçü İzmir’e gelecek. Fiyatların yüksekliği nedeniyle bu yıl Çeşme ve Alaçatı’nın beach club’ları geçmiş yıllara oranla tenha. Hesaplı ve sakin tatil arayanlar, mavi bayrak sayısı artan Foça’ya yöneldi.

AKÇAY YİNE BAYRAKSIZ

Bu yıl Balıkesir sahillerinde en çok mavi bayrak dalgalanan belde Altınoluk. Bayrak sayısı yediye çıktı. Ayvalık ve Burhaniye dörder, Gömeç’te üç, Erdek’te tek bayrak var. Altınoluk’ta merkez plajı, Antandros halk plajı, Özdemir Sitesi plajı, Afrodit Tatil Köyü plajı, Altıner Otel, Rıhtım Beach Cafe Bar plajı, Akçam Otel plajı güvenle denize girilebilecek alanlar. Denize karışan tatlı su kaynakları nedeniyle deniz suyu sıcaklığı güney sahillerinden düşük. Şu anda 26 derece civarında. Ayvalık’ta mavi bayraklar Haliç Park, Grand Temizel, Ortunç otelleri ve Belediye Halk Plajı’nda dalgalanıyor. İlçe, 24 ada, 60 dalış noktasıyla dalış turizminde de gün geçtikçe öne çıkıyor. 12 adaya uğrayan günlük tekne turlarının ücreti bu yıl 20-25 TL.
Ören’in 17 kilometre uzunluğunda, kumsal genişliği 60 metreyi bulan plajlar bölgesinde bu yıl mavi bayrakları yenilenen Ören Halk Plajı, Öğretmenevleri, Artemis Tatil Köyü, Club Orient güvenle denize girilebilecek bölgeler.
Atık su tesisi düzenli çalıştırılamayan Akçay beldesi, bu sezona da mavi bayraksız girdi. Sahillerinin işletmeler tarafından şezlonglarla işgal edilmesi de tatilcileri beldeden uzaklaştırıyor. Altınoluk, Ören plajları tercih ediliyor. Güre’nin sığ suları yüzmeyi yeni öğrenenlerin gözdesi olmayı sürdürüyor.
Burhaniye kordon boyunda yeni açılan Akvaryum Kafe sualtı meraklılarının ilgi odağı. Nadir görülen deniz canlılarının sergilendiği kafede gençler, 16 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğindeki akvaryumda köpek balıkları ve vatozlarla yüzebiliyor. Akçay iskelesinden Cunda, Tavşan Adası’na günlük tekne turlarına katılım ücreti kişi başına 25 TL.

ENEZ’E YOL YAPILIYOR

Çanakkale’nin beş mavi bayrağı da Ayvacık sahilinde. Bu yıl listeye giren tesisler: Assos’ta Nazlıhan Hotel, Park Hotel ve Ayvacık’a bağlı Küçükkuyu’da Club Hotel Gültur. Popülerliğini koruyan Bozcaada’ya ulaşım bu yıl kolaylaştı. Geyikli-Bozcaada arasında sefer yapan arabalı vapurlar için en geç 24 saat öncesinden rezarvasyon sistemi başlatıldı. (Tel: 0286 4440752) Ayrıca salı, çarşamba, cumartesi, pazar sabah saat 09.00’da Çanakkale’den Bozcaada’ya, saat 21.00’de ise Bozcaada’dan Çanakkale’ye deniz otobüsüyle yolcu servisi düzenleniyor. Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş. ayrıca Çanakkale’den perşembe, cuma ve cumartesi günleri Yunanistan’ın Limni Adası’na deniz otobüsü seferi başlattı. Tek yön 50 Euro, gidiş-dönüş 80 Euro. Küçükkuyu beldesindeki Hafızoğlu-2 adlı tekne Küçükkuyu, Ayvalık Adalar ve Assos’a günübirlik turlar yapıyor. Kişi başı ücreti 25 TL. Ege Denizi’nin en kuzeyindeki Saros Körfezi’nde bu yıl da en popüler bölgeler Enez, Erikli ve Yayla. Bölgedeki en önemli gelişme, ulaşımı kolaylaştıracak 45 kilometrelik Enez-İpsala otoyolunun yapımına başlanması. İnşaatın dört ay sürmesi bekleniyor. Sit olanı olduğu için sahiline yeni otel yapımına izin verilmeyen Enez’in, Liman ile İnceburun arasındaki 11 kilometrelik kumsalı doğal yapısını koruyor.

EĞLENCE
Çeşme’de eğlencede kitle dönemi


Kuzey Ege’nin eğlence merkezi Çeşme’de 2002 yazında başlayan beach parti modası bitmiş durumda. Bir zamanlar 30´u aşkın beach club’ta 24 saat süren eğlence hızını kaybetti. Babylon, Ayayorgi Koyu’nun girişindeki Granada Beach’e taşındı. Bitişiğindeki ünlü Sole Mare, giriş ücreti almayan komşusu Marakeş’le yoğun rekabet içinde. 25 yıllık Paparazzi eski hızıyla yoluna devam ediyor. Geçen yıllarda iddialı partiler düzenleyen Shayna, bu sene temkinli. Makah, 111 ve Kemancı ise Alaçatı’nın yeni mekanlarından. Eğlence’de beach clublar ünlü DJ´leri ağırlarken, gece kulüpleri canlı müzikle müşteri çekiyor. CeCe Club´ta sezon boyu Fatih Ürek, Demet Akalın, Murat Dalkılıç sahne alacak. Çeşme Açık Hava Tiyatrosu’nda da BKM konserleri gerçekleşecek. Altınoluk’un sayıları 10’u bulan beach clup’ları tenha bir sezon geçiriyor. Barlar sokağındaki türkü barlar arasında Kırmızı Bar öne çıkıyor. Altınoluk Amfi Tiyatro’da Sezen Aksu, Funda Arar, Volkan Konak gibi ünlülerin yer alacağı konserler ilgi çekiyor. Ayvalık´ta eğlencenin kalbi bu yıl da Alibey (Cunda) Adası’ndaki barlar sokağında atıyor. Yunan taverna müziğinden, rock ve pop müziğine kadar her tür müziğin dinlenebildiği barlara Abbas ve Hicaz Bar katıldı. Sarımsaklı sahilindeki Club Gossip’te ünlüler sahneye çıkıyor. Burhaniye’de canlı müziğin adresi Palas ve Fabrika disko. Enez sahilinde Beyaz Lale Beach Clup ile Golden Beach Motel’in plajında animasyon yapılıyor. Bölgenin açık hava tek diskosu olan Beyaz Lale’de gece saat 22.00 - 24.00 arasında deniz kenarında canlı müzik eşliğinde parti düzenleniyor. Gece yarısından sonra eğlence kapalı mekana geçiyor, günün ilk ışıklarına kadar sürüyor. Jojo isimli yeni açılan bar ise tatilcilerin tıka basa doldurduğu bir diğer eğlence merkezi.

LEZZETLER
Alaçatı’nın yeni rakibi Çeşme restoranları

Bölgenin iki lezzet merkezinden Çeşme’de balığın adresi hâlâ Dalyanköy. Alaçatı Mustafa Kemal Paşa Caddesi’ndeki restoranlar müşterilerini bu yıl Çeşme’ye kaptırmaya başladı. Yeni açılan Marina Tuval’in yanı sıra Sir Winston, Babylon Monk, Çeşme’deki yeni cazibe merkezleri. Alaçatı’nın kişi başına ortalama 250 TL hesap ödenen Yaya, Lavanta, Home Store, Tipsy gibi mekanları İtalyan, Fransız mutfağından, et ağırlıklı mönülerini değiştirmedi. Dalyan’ın Cevat, Körfez, Köşe gibi balık restoranlarında kişi başına ortalama 150 TL civarında hesap ödeniyor. Kuzey Ege’nin diğer lezzet merkezi Cunda Adası’nda Nesos, Deniz ve Bay Nihat popülerliğini koruyor. Deniz Restoran karadiken/deniz kestanesi, kaşarlı kalamar yumurtası, balık kokoreç gibi spesyalitelerini sürdürüyor. İki kişi, içki dahil 80-100 TL hesap ödeniyor. Zeytinyağlı ve yerel ot yemeklerinde tavsiye edilen isim Ayvalık Şehir Kulübü. Bozcaada merkezinde yeni açılan 3Müz Restoran ve Simyon Geleneksel Meyhane adanın lezzet haritasında hemen yer buldu. Ayazma’daki Vahit’in Yeri, merkezdeki Salkım özenli servisini sürdürüyor. Gökçeada’nın Kaleköy’ündeki Kale, Yakamoz ve Kalimera motellerinin restoranları, kendi avladıkları deniz ürünlerini, özgün tariflerle sunuyor. Adanın Rum köyü Zeytinli’de Madam’ın, Orhan Karatay’ın ve Beşiktaşlı Hıristo’nun kafelerindeki sakızlı muhallebiler eskisi kadar leziz. Altınoluk merkezindeki Köşk Restaurant ve sahildeki Hasanaki’nin mönüsünde asma yaprağında ızgara sardalya, buğulama fener balığı, ahtapot gibi yerel lezzetler öne çıkıyor. Güre’de balığın adresi Yakamoz. Akçay sahilinde Ömür Lokantası 88 yıldır geleneksel lezzetleri sunuyor, meydanda yeni açılan Zeyyat ise kuzu etli şevketi bostanda iddialı.

False