cansu özdemir haberleri sayfasında cansu özdemir hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 291 cansu özdemir haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Lezzet hikayelerini sever misiniz ? Eminim bir çoğumuz sevdiği bir lezzeti tadarken bunun ilk olarak nasıl ortaya çıktığını merak ediyordur. Ben de meraklı bir pastacı olarak bir reçeteyi uygulamadan önce mutlaka tarihini araştırırım. O lezzetin nasıl ortaya çıktığı, ilk kim tarafından yapıldığı, hakkındaki uzuuun uzun rivayetler çok hoşuma gider. Verdiğim eğitimlerde sıklıkla bu hikayeleri anlatarak başlarım eğitime. Tarte Tatin ‘in hikayesi ise en sevdiklerim arasında yerini alır. Hikayemizde hem bir dalgınlık sonucu ortaya çıkan bir lezzet hem de bir casusluk söz konusu..
#Tarte TatinAhh minik Fransız kekleri. Zarif ve şık, bir o kadarda lezzetli. Bu kekler Fransa ‘ nın sembollerinden biri kesinlikle. Adını yaratıcısı olan aşçı Madeleine Paulmier’ den alıyor. Öyle bir kek ki romanlara konu oluyor. Bu zarif kekleri yapmamız için kendine has olan midye kabuğu kalıbına ihtiyacımız var.. Birazda sabıra, çünkü kek hamurunu yaptıktan sonra biraz dinlenmeye bırakacağız. Unutmadan, kekleriniz fırından çıkar çıkmaz nefis bir tereyağlı kek dokusuna sahip olacak, sonrasında ise kahveye batırmalık bir kurabiye... Hadi başlayalım.
#Madlen KekEn sevdiğim lezzetlerden biri un helvası. Komşumuzdan öğrendiğim tarifle yaparım yıllardır. Asla yanıltmaz.. Sosyal medya hesabımda paylaştığımdan bu yana binlerce kez denendi, hala yapılıyor. İlk defa yapacaksanız eğer asla çekinmeyin, malzemeleri hazırlayın ve girin mutfağa...
#Un HelvasıSaray tatlılarından Hanım göbeği ve Vezir parmağı.. Haşlama hamur tatlılarımızdan ikisini yapacağız bugün. Haşlama tatlılar arasında Dilberdudağı ve Tulumba tatlısıda var. Tulumba tatlısı için hamur özel ucunda tırtıklı duy olan bir alete koyulur ve sıkılır. Malzemeleri aynı, un, tereyağı, tuz, şeker ve su. Önce oldukça koyu bir şerbet yapıp iyice soğutacağız, ki pişen hamuru soğuk şerbete attığımızda tatlımız çıtırlığını kaybetmesin. Hadi başlayalım.
#Hanım GöbeğiRivayete göre Osmanlı döneminde Dervişler ve Kadılar tedbil-i kıyafet ile halkın arasına karışıp dilenerek topladıkları paraları dergahlara ve imaretlere bağışlarlarmış. Bu bağışlar ile de Kelkül-ü Fukara yapılıp halka dağıtılırmış. Besleyici olması nedeniylede sıklıkla aşevlerinde yapılırmış.
#KeşkülHaşhaş sever misiniz ? Ben özellikle şerbetli tatlılarda seviyorum. Yerken hissedilen o çıtırtı bence gayet hoş.. Sultan Tatlımızda mavi haşhaş tohumları kullanacağız. Şekerpareye oldukça yakın bir hamura sahipken, dışını kapladığımız haşhaş tatlımızı bambaşka bir noktaya getirecek. Hadi başlayalım...
#Haşhaşlı Sultan TatlısıEvde masanın üzerinde duran yeşil elmaları alalı neredeyse 2 hafta olmuştu. Pek yiyecek gibide değildim açıkçası. Elmaları değerlendirmenin en güzel yolu, onları tatlıya dönüştürmek olacaktı. İftar sonrası hem hafif hem de çok lezzetli bir porsiyon tatlı oldu.
#Karamelize Cevizli Elma TatlısıFırına girip kızaran tatlılara bayılıyorum. İrmik ve sütün bir aradaki lezzetini de çok seviyorum. İtiraf ediyorum bu tatlıyı kendim için yaptım. Ah hayır yapmamalıyım aslında, yaz geliyor, kilo vermeliyim. Neyse olan oldu bir kere, bir kaseden bir şey olmaz, tabii bir kase ile durabilirsem...
#İrmik TatlısıKalbura Bastı ya da Kastamonu ‘daki adıyla kalbur tatlısı. Annemin eskiden yaptığı tatlılardan biri. Tatlımızın adı tahmin ettiğiniz üzere tatlıya şeklini veren kalburdan geliyor. Günümüzde evlerde kalbur yok maalesef, bunun yerine süzgeç ya da benim yaptığım gibi bıçakla üzerini çizerek şekil verebilirsiniz.
#Kalbura BastıÇocukken en sevdiğim tatlıların başında gelir muhallebi. Canım annem sütçüden aldığı süt ile neredeyse her hafta yapardı. Şuan düşündüğümde anılarımda canlanıyor her bir aşaması. Farklı kaselere koyup, tepsilere dizerdi hepsini, bazen kakaoda eklerdi muhallebilere. Ben sıcak sıcak yemeyi severdim. Sizlere biraz canım annemden bahsedeyim. Müthiş bir el lezzeti ve bereketli bir eli vardı. Kendi yaptığı incir reçellerinden kocaman kabaran kekler yapardı. Ya da cam kaselerde üzerine ceviz veya fındık koyduğu top kekler. Herkesin tarifini istediği, pastane ustalarını utandıracak lezzette yaptığı poğaçaları vardı. Ablalarımda hep anlatır, her alanda olduğu gibi mutfakta da inanılmaz bir vizyonu vardı. Ben el lezzetimi annemden almışım, ablalarımda öyle. 2015’ te hastalığına yenilip, savaşmayı bıraktığından bu yana çocukluğuma dair yaptığı ne varsa ara ara yapıyorum ama hiçbir zaman annemin ki kadar lezzetli olmuyor. Eminim siz de onun elinden bir lezzet tatmış olsaydınız benim ne demek istediğimi anlardınız. Ben çok şanslı bir çocuktum. Bu yazımı okuyorsanız şuan benim yerime de annenize kocaman sarılın ve öpün olur mu? Ben de size su muhallebisinin tarifini yazayım..
#Su MuhallebisiMart ayında Seyhan belediyesinin davetiyle 8 Mart Kadınlar günü için Adana ‘ ya gittim. Adana ‘da harika bir kurabiye eğitimi gerçekleştirdik bu özel gün için.. Adana ‘ya eğitim vermek için defalarca gittim aslında, orada çok fazla öğrencim oldu. Ve çok sevdiğim arkadaşlarım. Her gittiğimde tabiri caizse ölüyorum mutluluktan. Hava alanında Canım Betül karşılıyor beni, sabah ciğer ve uykuluk ile kahvaltı yapıyoruz falan, öyle bir mutluluktan bahsediyorum. Dedim ya, o kadar çok gidip geldim ki Adana ‘ ya ama ilk defa bu gidişimde taş kadayıf yedim.. Seramik sanatçısı, Canım Burcu sayesinde... Sıcak, çıtır çıtır, içi cevizli, tam kıvamında şerbetiyle nefis bir taş kadayıf yediriyor bana, çocukluğunun tatlıcısında.. Ve bir kez daha kabul ediyorum. Adana benim cennetim... Taş kadayıfı İstanbul ‘a döndüğümde mutlaka denemeliyim diye aklımın bir köşesine not ettim. Mutlaka deneyin, bana güvenin pişman olmayacaksınız, söz veriyorum. Şef sözü !
#Taş Kadayıf1400 ‘lü yılların sonuna doğru Saray mutfağına Kastamonulu Ali Usta tarafından getirilen, ramazan denince de ilk akla gelen tatlı “Güllü aş”.. Yine bir ay görünüp, tüm zarafetiyle sahneye veda edecek.. Yıllar içinde farklı çeşitlere, lezzetlere büründü kendileri. Çikolatalı bile oldu evet. Her güzel tatlının içerisine eklenen çikolata güllaca da eklendi, ne gerek varsa! Evet çikolata konusunda biraz tepkiliyim. Sosyal medyada her tatlının üzerine çikolata akıtmanın bir akım olmasıyla birlikte, pasta şefi olarak ayda minimum 50 kg çikolata ile haşır neşir olan beni bile soğuttular çikolatadan. Yanlış anlaşılma olmasın, çikolatadan değil, üzerine akıtıldığı tatlıları kastediyorum. Bu sebeptendir ki pastanemde hiçbir tatlının üzerinden çikolata akıttırmadım ! Tatlınızın temeli iyiyse çikolata gibi baskın bir tatla neden onun asıl lezzetini gölgede bırakayım ki ? Ahh konumuz Güllaçtı değil mi ? Bu vesile ile sizlere içimi dökmüş oldum... Bu yıl Ramazan ayı için güllaç hazırlarken porsiyonluk olarak hazırlamayı tercih ettim, arasına da Antep fıstığı ve babamın Kastamonu'daki bahçemizden toplayıp getirdiği dondurulmuş vişneleri kullandım... Tarife geçmeden soruyorum size, "Siz de Güllaç olmadan iftar sofrasına oturmayanlardan mısınız ?"
#Ramazanİftar sofralarının olmazsa olmazı. Uzun fırın kuyrukları, fırından gelen mis gibi pide kokusu. Biliyorum o kuyrukta beklemek çok zor. Eğer evde yapmak istersen diye buradayım ben de... Yıllardır oldukça hatırı sayılır bir çoğunluk evinde ekmek ve pide yapıyor. Özellikle pandemi sürecinde normalin çok çok üzerinde evde ekmek yapanların sayısı. Pandemi ilk duyurulduğu zaman marketlerde maya bitmişti hatırlıyor musunuz ? Neyse ki şimdi fazlasıyla var. Çok az malzemeye, biraz da sabırlı olmaya ihtiyacımız var bu tarifte.. Sonuçta mayalı bir hamur yapacağız. Hadi başlayalım !
#RamazanAlmanya’nın Düsseldorf Havalimanı’ndan Irak’ın Erbil şehrine gitmek isteyen ve polis tarafından engellenen heyetin ‘PKK için canlı kalkan’ olmak için yola çıktığı, Almanya’nın NATO ortağı Türkiye ile ilişkilerin bozulmaması amacıyla havaalanında durdurulduğu iddia edildi.
#AVRUPADAN HABERLERHer şey yıllar önce pastanemde uzun süre kullanılmayı bekleyen haşlanmış nohut konservesi ile başladı. Nohut unundan kekler yapılırken haşlanmış nohuttan neden yapılmasın ? Durun bir saniye, önyargılarınızı yok edin ! İçinde nohut olduğunu asla anlamayacaksınız, söz veriyorum, şef sözü...
#Brownie KekUçağımız İtalya’da Bari’ye alçalmaya başladı. Ancak, şehir sis duvarı altında. Çevresindeki her yer ve Adriyatik sahiline bakan birçok yer pırıl, pırıl. Ama Bari ortada yok. İnmek neredeyse imkânsız. Görüş uzaklığı 300 metreye düşmüş. Alçalıyoruz, alçalıyoruz ve sonra pisti pas geçiyoruz. Adriyatik altımızda. Bari’nin çevresindeki her yeri görebiliyorum. İşte sisli bir günde pas geçişin hikâyesi.
#Uçak Seferleriİtalya merkezli Ferrero çikolata fabrikasının ürünlerinden bazılarında salmonella bakterisine rastlanmasının ardından, Nisan ayında ürünler İngiltere'deki marketlerin raflarından kaldırıldı. Belçika'nın Arlon şehrindeki fabrikada üretilen ürünlerin marketlerden çekilmesinden bu yana İngiltere'de sürpriz yumurta şeklindeki çikolataların satışı yapılmıyor.
#KinderLezzet hikayelerini sever misiniz ? Eminim bir çoğumuz sevdiği bir lezzeti tadarken bunun ilk olarak nasıl ortaya çıktığını merak ediyordur. Ben de meraklı bir pastacı olarak bir reçeteyi uygulamadan önce mutlaka tarihini araştırırım. O lezzetin nasıl ortaya çıktığı, ilk kim tarafından yapıldığı, hakkındaki uzuuun uzun rivayetler çok hoşuma gider. Verdiğim eğitimlerde sıklıkla bu hikayeleri anlatarak başlarım eğitime. Tarte Tatin ‘in hikayesi ise en sevdiklerim arasında yerini alır. Hikayemizde hem bir dalgınlık sonucu ortaya çıkan bir lezzet hem de bir casusluk söz konusu..
#Tarte TatinAhh minik Fransız kekleri. Zarif ve şık, bir o kadarda lezzetli. Bu kekler Fransa ‘ nın sembollerinden biri kesinlikle. Adını yaratıcısı olan aşçı Madeleine Paulmier’ den alıyor. Öyle bir kek ki romanlara konu oluyor. Bu zarif kekleri yapmamız için kendine has olan midye kabuğu kalıbına ihtiyacımız var.. Birazda sabıra, çünkü kek hamurunu yaptıktan sonra biraz dinlenmeye bırakacağız. Unutmadan, kekleriniz fırından çıkar çıkmaz nefis bir tereyağlı kek dokusuna sahip olacak, sonrasında ise kahveye batırmalık bir kurabiye... Hadi başlayalım.
#Madlen KekEn sevdiğim lezzetlerden biri un helvası. Komşumuzdan öğrendiğim tarifle yaparım yıllardır. Asla yanıltmaz.. Sosyal medya hesabımda paylaştığımdan bu yana binlerce kez denendi, hala yapılıyor. İlk defa yapacaksanız eğer asla çekinmeyin, malzemeleri hazırlayın ve girin mutfağa...
#Un HelvasıSaray tatlılarından Hanım göbeği ve Vezir parmağı.. Haşlama hamur tatlılarımızdan ikisini yapacağız bugün. Haşlama tatlılar arasında Dilberdudağı ve Tulumba tatlısıda var. Tulumba tatlısı için hamur özel ucunda tırtıklı duy olan bir alete koyulur ve sıkılır. Malzemeleri aynı, un, tereyağı, tuz, şeker ve su. Önce oldukça koyu bir şerbet yapıp iyice soğutacağız, ki pişen hamuru soğuk şerbete attığımızda tatlımız çıtırlığını kaybetmesin. Hadi başlayalım.
#Hanım GöbeğiRivayete göre Osmanlı döneminde Dervişler ve Kadılar tedbil-i kıyafet ile halkın arasına karışıp dilenerek topladıkları paraları dergahlara ve imaretlere bağışlarlarmış. Bu bağışlar ile de Kelkül-ü Fukara yapılıp halka dağıtılırmış. Besleyici olması nedeniylede sıklıkla aşevlerinde yapılırmış.
#KeşkülHaşhaş sever misiniz ? Ben özellikle şerbetli tatlılarda seviyorum. Yerken hissedilen o çıtırtı bence gayet hoş.. Sultan Tatlımızda mavi haşhaş tohumları kullanacağız. Şekerpareye oldukça yakın bir hamura sahipken, dışını kapladığımız haşhaş tatlımızı bambaşka bir noktaya getirecek. Hadi başlayalım...
#Haşhaşlı Sultan TatlısıEvde masanın üzerinde duran yeşil elmaları alalı neredeyse 2 hafta olmuştu. Pek yiyecek gibide değildim açıkçası. Elmaları değerlendirmenin en güzel yolu, onları tatlıya dönüştürmek olacaktı. İftar sonrası hem hafif hem de çok lezzetli bir porsiyon tatlı oldu.
#Karamelize Cevizli Elma TatlısıFırına girip kızaran tatlılara bayılıyorum. İrmik ve sütün bir aradaki lezzetini de çok seviyorum. İtiraf ediyorum bu tatlıyı kendim için yaptım. Ah hayır yapmamalıyım aslında, yaz geliyor, kilo vermeliyim. Neyse olan oldu bir kere, bir kaseden bir şey olmaz, tabii bir kase ile durabilirsem...
#İrmik TatlısıKalbura Bastı ya da Kastamonu ‘daki adıyla kalbur tatlısı. Annemin eskiden yaptığı tatlılardan biri. Tatlımızın adı tahmin ettiğiniz üzere tatlıya şeklini veren kalburdan geliyor. Günümüzde evlerde kalbur yok maalesef, bunun yerine süzgeç ya da benim yaptığım gibi bıçakla üzerini çizerek şekil verebilirsiniz.
#Kalbura BastıÇocukken en sevdiğim tatlıların başında gelir muhallebi. Canım annem sütçüden aldığı süt ile neredeyse her hafta yapardı. Şuan düşündüğümde anılarımda canlanıyor her bir aşaması. Farklı kaselere koyup, tepsilere dizerdi hepsini, bazen kakaoda eklerdi muhallebilere. Ben sıcak sıcak yemeyi severdim. Sizlere biraz canım annemden bahsedeyim. Müthiş bir el lezzeti ve bereketli bir eli vardı. Kendi yaptığı incir reçellerinden kocaman kabaran kekler yapardı. Ya da cam kaselerde üzerine ceviz veya fındık koyduğu top kekler. Herkesin tarifini istediği, pastane ustalarını utandıracak lezzette yaptığı poğaçaları vardı. Ablalarımda hep anlatır, her alanda olduğu gibi mutfakta da inanılmaz bir vizyonu vardı. Ben el lezzetimi annemden almışım, ablalarımda öyle. 2015’ te hastalığına yenilip, savaşmayı bıraktığından bu yana çocukluğuma dair yaptığı ne varsa ara ara yapıyorum ama hiçbir zaman annemin ki kadar lezzetli olmuyor. Eminim siz de onun elinden bir lezzet tatmış olsaydınız benim ne demek istediğimi anlardınız. Ben çok şanslı bir çocuktum. Bu yazımı okuyorsanız şuan benim yerime de annenize kocaman sarılın ve öpün olur mu? Ben de size su muhallebisinin tarifini yazayım..
#Su MuhallebisiMart ayında Seyhan belediyesinin davetiyle 8 Mart Kadınlar günü için Adana ‘ ya gittim. Adana ‘da harika bir kurabiye eğitimi gerçekleştirdik bu özel gün için.. Adana ‘ya eğitim vermek için defalarca gittim aslında, orada çok fazla öğrencim oldu. Ve çok sevdiğim arkadaşlarım. Her gittiğimde tabiri caizse ölüyorum mutluluktan. Hava alanında Canım Betül karşılıyor beni, sabah ciğer ve uykuluk ile kahvaltı yapıyoruz falan, öyle bir mutluluktan bahsediyorum. Dedim ya, o kadar çok gidip geldim ki Adana ‘ ya ama ilk defa bu gidişimde taş kadayıf yedim.. Seramik sanatçısı, Canım Burcu sayesinde... Sıcak, çıtır çıtır, içi cevizli, tam kıvamında şerbetiyle nefis bir taş kadayıf yediriyor bana, çocukluğunun tatlıcısında.. Ve bir kez daha kabul ediyorum. Adana benim cennetim... Taş kadayıfı İstanbul ‘a döndüğümde mutlaka denemeliyim diye aklımın bir köşesine not ettim. Mutlaka deneyin, bana güvenin pişman olmayacaksınız, söz veriyorum. Şef sözü !
#Taş Kadayıf1400 ‘lü yılların sonuna doğru Saray mutfağına Kastamonulu Ali Usta tarafından getirilen, ramazan denince de ilk akla gelen tatlı “Güllü aş”.. Yine bir ay görünüp, tüm zarafetiyle sahneye veda edecek.. Yıllar içinde farklı çeşitlere, lezzetlere büründü kendileri. Çikolatalı bile oldu evet. Her güzel tatlının içerisine eklenen çikolata güllaca da eklendi, ne gerek varsa! Evet çikolata konusunda biraz tepkiliyim. Sosyal medyada her tatlının üzerine çikolata akıtmanın bir akım olmasıyla birlikte, pasta şefi olarak ayda minimum 50 kg çikolata ile haşır neşir olan beni bile soğuttular çikolatadan. Yanlış anlaşılma olmasın, çikolatadan değil, üzerine akıtıldığı tatlıları kastediyorum. Bu sebeptendir ki pastanemde hiçbir tatlının üzerinden çikolata akıttırmadım ! Tatlınızın temeli iyiyse çikolata gibi baskın bir tatla neden onun asıl lezzetini gölgede bırakayım ki ? Ahh konumuz Güllaçtı değil mi ? Bu vesile ile sizlere içimi dökmüş oldum... Bu yıl Ramazan ayı için güllaç hazırlarken porsiyonluk olarak hazırlamayı tercih ettim, arasına da Antep fıstığı ve babamın Kastamonu'daki bahçemizden toplayıp getirdiği dondurulmuş vişneleri kullandım... Tarife geçmeden soruyorum size, "Siz de Güllaç olmadan iftar sofrasına oturmayanlardan mısınız ?"
#Ramazanİftar sofralarının olmazsa olmazı. Uzun fırın kuyrukları, fırından gelen mis gibi pide kokusu. Biliyorum o kuyrukta beklemek çok zor. Eğer evde yapmak istersen diye buradayım ben de... Yıllardır oldukça hatırı sayılır bir çoğunluk evinde ekmek ve pide yapıyor. Özellikle pandemi sürecinde normalin çok çok üzerinde evde ekmek yapanların sayısı. Pandemi ilk duyurulduğu zaman marketlerde maya bitmişti hatırlıyor musunuz ? Neyse ki şimdi fazlasıyla var. Çok az malzemeye, biraz da sabırlı olmaya ihtiyacımız var bu tarifte.. Sonuçta mayalı bir hamur yapacağız. Hadi başlayalım !
#RamazanAlmanya’nın Düsseldorf Havalimanı’ndan Irak’ın Erbil şehrine gitmek isteyen ve polis tarafından engellenen heyetin ‘PKK için canlı kalkan’ olmak için yola çıktığı, Almanya’nın NATO ortağı Türkiye ile ilişkilerin bozulmaması amacıyla havaalanında durdurulduğu iddia edildi.
#AVRUPADAN HABERLERHer şey yıllar önce pastanemde uzun süre kullanılmayı bekleyen haşlanmış nohut konservesi ile başladı. Nohut unundan kekler yapılırken haşlanmış nohuttan neden yapılmasın ? Durun bir saniye, önyargılarınızı yok edin ! İçinde nohut olduğunu asla anlamayacaksınız, söz veriyorum, şef sözü...
#Brownie KekBilim kurgu filmlerini aratmayacak şekilde yaşadığımız bu pandemi sürecinde çoğu insan mutfaktaki yerini aldı. Bana göre pişirmek, üretmek insana çok iyi gelen bir terapi yöntemi. Bu zorlu süreçte mutfaklarını yeniden keşfedenler pek de güzel yaptı, ne dersiniz? Sizlere hafif mi hafif bir yaz tatlısı ile geldim... Hem de yapımı oldukça kolay...
#Cansu ÖzdemirAlmanya’nın Hamburg Eyaleti’nde pazar günü yapılan seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, beş parti grup kuracak sayıda milletvekilini meclise sokmayı başardı. SPD, CDU, Yeşiller, Sol Parti ve aşırı sağcı AfD, yüzde 5 barajını aştı.
#12 Türk Meclise GirdiSizlere birbiri ile mükemmel uyum sağlayan iki aşıktan bahsedeyim: Elma ve tarçın... Bu devirde birbirini bu kadar tamamlayan, uyum sağlayan, iç ısıtan aşk/aşık bulmak zor, haksız mıyım? Gelelim asıl konumuza, yani elmalı kurabiyeye... Bu iki deli aşığı yumuşacık bir hamurla sarıp sarmalayıp hiç ayrılmamak üzere bir araya getirmişler. Hamur pişince kıyır kıyır ağızda eriyen bir dokuyla saklamış aşıkları. Her elmalı kurabiye pişen eve sıcaklık ve aşk dolsun diye...
#Cansu Özdemir