Keşkül (Keşkül-ü fukara) tarifi

Rivayete göre Osmanlı döneminde Dervişler ve Kadılar tedbil-i kıyafet ile halkın arasına karışıp dilenerek topladıkları paraları dergahlara ve imaretlere bağışlarlarmış. Bu bağışlar ile de Kelkül-ü Fukara yapılıp halka dağıtılırmış. Besleyici olması nedeniylede sıklıkla aşevlerinde yapılırmış.

Haberin Devamı

MALZEME

  • 1 lt tam yağlı süt
  • 100 gr çiğ badem ya da 90 gr toz badem
  • ½ su bardağı su
  • 3 çorba kaşığı pirinç unu
  • 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1.5 yemek kaşığı Hindistan cevizi

YAPILIŞI

Çiğ badem kullanacaksanız eğer bademleri kaynar su içerisine atıp 2-3 dakika haşlayın.

Bademleri soğuk suya atıp, kabuklarından ayırın ve bir peçete ile kurulayın.

Bademleri toz haline gelene kadar mutfak robotunda çekin.

Sütten 1 su bardağı ayırıp, toz bademin üzerine döküp karıştırın.

Kalan sütü su ile karıştırıp orta ateşte kaynamaya bırakın.

Pirinç ununu akışkan bir kıvamda olana kadar su ile karıştırın.

Kaynayan sütün içerisine bademli sütü ekleyip tahta kaşık ile karıştırın.

Su ile açtığınız pirinç ununuda tencereye ekleyip, sürekli aynı yöne doğru karıştırın.

Koyulaşmaya başladığında içerisine toz şeker ve Hindistan cevizini ekleyip karıştırmaya devam edin.

Keşkül koyulaşıp kaynayınca kaselere koyup, oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

Haberin Devamı

Soğuyan tatlıları buzdolabına alıp 2-3 saat soğutun.

Üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık..

 

Yazarın Tüm Yazıları