Bir dizi projesiyle birlikte Cam Tavan Sendromu da bir kez daha gündeme geldi. Ağırlıklı olarak kadınlarda görülen bir hastalık olan cam tavan kavramı, kadınların mesleki başarılarına ve yeteneklerine bakmaksızın, üst yönetim kademelerine terfi etmesi yönünde var olan belirsiz ancak aşılması güç engeller olarak tanımlanmaktadır. İşte Cam Tavan Sendromunun detayları…
#Cam Tavan SendromuKadınların iş ve toplum hayatındaki sorunlarının tartışıldığı; bugüne kadar organize sanayi bölgeleri, sanayi ve ticaret odaları, üniversiteler, belediyeler ve özel kurumlar bünyesinde seri halinde düzenlenen “Sesim Olur musun?” paneli, Total işbirliği ile gerçekleşti.
#Total Oil TürkiyeKadın Girişimcileri Destekleme Platformu projesinin lansmanı yapıldı. 158 bin 472 Euro bütçeli projeye yeni kadın girişimciler ile KOBİ düzeyinde işletme sahibi kadınlar yararlanabilecek. Projeyle yaygın eğitim yöntemleri kullanılarak, 30 aylık süreçte Bulgaristan, Macaristan, İtalya ve Türkiye’den 400 girişimcinin yeterliliklerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
#BursaEWORA’nın açılımı Avrupa Kadın Rektörler Birliği.Başında birliğin yedi kurucusu arasında olan İTÜ eski rektörü (1996-2004) Prof. Dr. Gülsün Sağlamer var. Prof. Sağlamer’in daveti üzerine Avrupa Kadın Rektörler Birliği’nin Brüksel’deki 5. Konferansına katıldım. 2015 yılında, Avrupa Kadın Rektörler Platformu’nun devamı olarak kurulan EWORA’nın hedefi akademi dünyasında kadını güçlendirmek.
#Gila BenmayorMobbing sözcüğünü kullanarak bilim hayatına kazandıran (Bullying/Mobbing=akran zorbalığı, işyerinde yaşanan mobbing=psikolojik taciz), bilim insanlarıdır. Mobbingi sorun olarak gören üzerinde araştırmalar yapan, dünyada popüler hale getiren de yine bilim insanları. Nasıl oluyor da mobbing sorununa dikkat çeken, tüm dünyada istihdam alanının en önemli sorunu olarak kabul ettiren bilim insanları mobbing yapabiliyor?
Kadınlar iş bulabilmek, işlerini kaybetmemek için pek çok şeye göz yummak durumunda kalıyorlar. Nelere mi? Evliliklerini, çocuk planlarını ertelemek, terfi beklentisine girmemek, aile ve özel hayattan fedakarlık, düşük ücret bunlardan bazıları. Yenibiris.com üzerinden 5 yıl ve üzeri deneyime sahip 1.392 çalışan kadına, kariyerleri için nelere eyvallah dediklerini sorduk.
Bundan sekiz yıl önce Xerox Türkiye'de satış uzmanı olarak göreve başlayan Cahide Akkuzu geçtiğimiz günlerde firmanın genel müdürlüğüne getirildi. Böylece Xerox Türkiye'nin 14’üncü yılında ilk kadın genel müdürü oldu. Xerox dünyada, iki yıldan bu yana Anne Mulcahy tarafından yönetiliyor. Xerox'un da yer aldığı, dünyanın en büyük şirketlerinin listelendiği Fortune 500'de, yalnızca beş kadın CEO bulunuyor.<br>
Fransız Devrimi'nin sloganı, 'Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik'ti. Devrimin üzerinden iki yüzyıldan fazla zaman geçti, bu slogan tüm dünyada simgeleşti ama bazı şeyler hiç değişmedi. Dünyanın yarısını oluşturan kadınlar hala 'özgürlük, eşitlik, kardeşlik' istiyor. Uluslararası beyin avcısı şirketi Boyden, Türkiye'nin de içinde bulunduğu 16 Avrupa ülkesinde bir araştırma yaptı. Buna göre son üç yılda Boyden'in aday havuzundaki 18 bin üst düzey kadın yöneticiden yalnızca 270 tanesi bir pozisyona yerleştirilebildi. Türkiye'de çalışan kadının durumu daha da vahim. AB'ye girebilmek için kadın ve erkeğin 'her alanda' eşit olması gerekiyor. Türkiye'de her dört kadından yalnızca biri çalışıyor. Her 100 kadından yalnızca biri üst düzey yöneticiliğe yükseliyor.<br>
Erkek egemen bir dünyada yaşıyoruz. Ancak erkekler hakkında çok az şey biliyoruz. 'İdeal erkek' tanımı belli normlara bağlı olarak sürekli değişiyor. Küreselleşmeyle birlikte Batılı toplumlar kendi tarzlarını dünyaya benimsetmeye çalışırken Türkiye de gelişmelere gözlerini kapatmıyor. Dış görünüşte batılı, düşüncede geleneksel erkekler ideal görülüyor. Bilgi Üniversitesi'nde geçtiğimiz hafta uluslararası katılımcılarla tartışılan 'erkeklik' konusunu babalar gününde masaya yatırıyoruz. <br><br><br><br>
Dünyanın her yerinde aynı işi yapsalar da erkekler kadınlardan daha fazla maaş alıyor. Kadınlar sınırları zorlasa da 'evlenmek, çocuk, ev sorumluluğu ve toplumsal değerler' yalnızca onların önünü tıkıyor. Kadın, başarılı olmak için evindeki ve işindeki erkekleri 'eğitmek' zorunda. Bilişim '01 kapsamında düzenlenen 'Bilişim Sektöründe Kadın' panelinde konuşan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Zeynep Aycan 'Cam Tavan Sendromu' başlıklı araştırmasıyla 'çalışan kadının' durumunu ortaya koydu. Sonuç sürpriz değil: Tabular devam ediyor. <br><br><br>
Bilişim’01 A CeBIT Event kapsamında, 4-9 Eylül'de TÜYAP Beylikdüzü Fuar Merkezi'nde, Akdeniz Salonu'nda, 'Bilişim İnsan Kaynakları ve Eğitim Günleri Etkinliği' düzenleniyor. BThaber İnsan Kaynakları Gazetesi'nin sahipliğinde düzenlenen etkinliklerin ana sponsorları Hürriyet İK Gazetesi ve yenibir.com.
Bilişim 01'de bu yıl özel olarak bilişim alanında kariyere yönelik özel bir etkinlik düzenleniyor. BThaber İnsan Kaynakları gazetesinin sahipliğinde 4-9 Eylül 2001 tarihleri arasında Tüyap Beylikdüzü’nde yapılan Bilişim’01 A CeBIT Event kapsamında Bilişim İnsan Kaynakları ve Eğitim Günleri etkinliğini düzenliyor. Etkinliğin ana sponsoru ise Yenibir.com ve Hürriyet İK gazetesi. Bilişim alanında çalışıyor ya da çalışmayı düşünüyorsanız aşağıda gün, yer ve saatleri belirtilen seminerleri kaçırmamanızı öneririz.
Bilişim 01' Bilişim Zirvesi kapamında yapılacak 'Bilişim Sektöründe Kadın' paneli akademisyen, profesyonel yönetici, danışman ve gazeteci kadınları bir araya getiriyor. TÜYAP Beylikdüzü Fuar Merkezi'ndeki panel, 6 Eylül perşembe günü, 11.00-12.45 arasında Heybeli Salonu'nda yapılacak.
Birçok kadın hayatında belirgin bir başarı elde etmiş olmasına rağmen içinde bir şüphe bulutuyla dolaşır. Başarılarının gerçek olup olmadığı konusunda karanlık bir his onları sarar, elde ettiklerini sürekli şansa bağlarlar. Peki, bu his nereden gelir? Kuşak araştırmacısı ve yazar Evrim Kuran’ın yeni kitabı ‘Başarılı Bir Kadın Olduğum İçin Özür Dilerim’ bu karmaşık duygunun kökenlerini ve etkilerini ele alıyor.
#Zeynep Nazlı Yıldırım