buzullar haberleri sayfasında buzullar hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 782 buzullar haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dünyadaki 275 bin buzul, şu anda dünyadaki tatlı suyun yaklaşık yüzde 70'ini barındırıyor ve yaklaşık iki milyar insan bu buzulu kullanıyor. Ancak bilim insanları, dünyanın pek çok yerindeki buzulların '21. yüzyılda hayatta kalamayacağı' uyarısında bulunuyor. Buzullarla ilgili yapılan uyarılar insanları pek korkutmasa da durum bizleri sandığımızdan çok daha fazla ilgilendiriyor. Buzullarda erime bu hızda devam ederse yakın tarihte 10 milyon insan büyük bir tehlike altında kalacak, yüz milyonlarca insan temiz içme suyuna ulaşamayacak ve dünyanın pek çok yeri sular altında kalacak.
#BuzullarHindistan’ın Uttarakhand eyaletinde pazar günü sabah saatlerinde Nanda Devi buzulundan bir parçanın koparak, Rishiganga Hidroelektrik Santrali’nin barajını yerle bir etmesi korkunç bir felaketi beraberinde getirdi. Kurtarma çalışmaları devam ederken can kaybının da artmasından endişe ediliyor. Felaketin bilançosu henüz netleşmiş olmasa da, birçok kişi için sebebi belli: İklim krizi. Peki iklim krizinin beraberinde getirdiği buzul erimelerinin yol açacağı tek sorun bu mu? Uzmanlara göre bu sorunun cevabı ne yazık ki hayır. Buzulların erimesi uyuyan virüslerden metan gazına birçok felaketi de beraberinde getirecek gibi görünüyor.
#BuzullarŞimdilerde Antarktika’da yaz yeni başlıyor. Penguen yumurtaları hızla büyüyor, mavi balinalar göç ediyor. Ve yakın zamanda buralara ulaşma imkânımız olmasa da Antarktika mutlaka görülesi yerler arasında yer alıyor. Burada, aktif yanardağlardan ve buzullardan, milyonlarca penguene kadar dünyanın bir ucunda sizi bekleyen çarpıcı güzellikler var.
#Antarktika GezisiArktik Bölgesi’nde İklimi Etki Değerlendirmesi tarafından yapılan çalışmalara göre yüzyılın sonuna kadar 4-7 derece sıcaklık artışı bekleniyor. Uzmanlar iklim değişikliğinin bölgedeki hak iddialarıyla birlikte gelen çatışmaları da artıracağını öngörüyor.
#Küresel IsınmaDünyadaki 275 bin buzul, şu anda dünyadaki tatlı suyun yaklaşık yüzde 70'ini barındırıyor ve yaklaşık iki milyar insan bu buzulu kullanıyor. Ancak bilim insanları, dünyanın pek çok yerindeki buzulların '21. yüzyılda hayatta kalamayacağı' uyarısında bulunuyor. Buzullarla ilgili yapılan uyarılar insanları pek korkutmasa da durum bizleri sandığımızdan çok daha fazla ilgilendiriyor. Buzullarda erime bu hızda devam ederse yakın tarihte 10 milyon insan büyük bir tehlike altında kalacak, yüz milyonlarca insan temiz içme suyuna ulaşamayacak ve dünyanın pek çok yeri sular altında kalacak.
#BuzullarKüresel ısınma dünyayı önemli tehlikelerle karşı karşıya bırakırken "Her şerde bir hayır vardır" sözünü hatırlatan gelişmeler de yaşanıyor. Eriyen buzulların altından çıkan gizemli nesneler, arkeologlar ve tarihçileri çok heyecanlandırıyor.
#NorveçBilim insanları, iklim değişikliğinin önlenmez ise felaketin boyutlarının çok büyük olacağı konusunda uyardı. Sera gazlarının dünyayı battaniye gibi örttüğünü belirten bilim insanları, 2100 yılında kuraklıktan etkilenen insan sayısının 5 milyar kişiye çıkacağını belirtti. Google'ın görsel oluşturucu yapay zekası ImageFX, dünyadaki bazı şehirlerin 2100 yılında nasıl görüneceğini tahmin etti.
#İklim DeğişikliğiCamp Century, buzulun derinliklerine inşa edilmiş gizli bir buz altı askeri üssüydü. ABD Ordusu’nun Soğuk Savaş dönemindeki bu cesur denemesi, yıllar boyunca karanlıkta saklandı. Ancak gerçek mirası, terkedilmiş tünellerin derinliklerinde bulunan kavanozlarla gün yüzüne çıkıyor. Camp Century, sadece bir askeri üs değil, aynı zamanda doğanın ve insanın geçmişine dair derin bir yolculuk. İşte Camp Century’ın sırrı…
#ABDABD başkanı Donald Trump'ın yarı özerk bir Danimarka toprağı olan Grönland'ı satın alma girişimleri Avrupa'da tedirginliğe neden olurken, Avrupa Birliği'nin en üst düzey generali Robert Brieger AB'nin bölgeye asker konuşlandırması gerektiğini, bunun ABD'ye güçlü bir mesaj olacağını söyledi. Geçtiğimiz günlerde Norveç, İsveç, Finlandiya liderlerini evinde ağırlayan Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen bugün de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi.
#TrumpABD Başkanı seçilen Donald Trump, her defasında Danimarka'ya bağlı Grönland'I satın almak istediğini dile getiriyor. Trump'ın bu ısrarını altında ise ABD'nin uzun yıllardır bölgede hakimiyet kurmak planı yatıyor. Zira buzlarla kaplı bu devasa ada ABD'nin ve ticaret yollarının güvenliği için önemli. 1941'de Nazi tehlikesine karşı adayı bir dönem işgal eden ABD, şimdi artan Çin tehlikesine karşı adayı yönetmek istiyor. Üstelik adada bulunan petrol ve madenler de elektrikli otomotiv sektörü başta olmak üzere ABD'li şirketleri cezbediyor. Peki ABD'nin Grönland arzusu neden ve ne zaman başladı?
#Grönlandİsviçre'deki ve Belçika'daki bilim insanları, dünyadaki buzulların yarısının yüzyılın sonuna kadar erimiş olacağı uyarısında bulundu. Buzulların erimesi ile tatlı su kaynaklarının tükeneceğini belirten bilim insanları, dünyanın renginin değişeceğini ve iklim değişikliğinin daha hızlı gerçekleşeceğini ifade etti.
#Bilim İnsanlarıProf. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, İzmir’de iklim kriziyle mücadelenin artık bir tercih değil, zorunluluk haline geldiğini vurguladı. Bu küresel sorunun çözümünde, bireylerin ve kurumların iş birliğiyle hareket etmesi gerektiğini ifade eden Biresselioğlu, İzmir’in de bu süreçlerin içinde yer alması gerektiğini belirtti.
#1Kuzey Kutbu ısınmaya devam ettikçe bölgede yaşayan en önemli türlerden biri olan kutup ayılarının virüs ve bakterilere yakalanma riski artıyor. Dünyada sadece 26 bin kutup ayısının kaldığı belirtilen araştırmalarda türün nesli giderek azalıyor.
#Kuzey KutbuAntarktika’da yer alan ve ‘Kıyamet Buzulu’ olarak bilinen Thwaites Buzulu, beklenenden çok daha hızlı eriyor. Uzmanlar, son yıllarda giderek daha da artan bu çökmenin dünya genelinde büyük felaketlere yol açacağı konusunda uyarıyor. Peki Thwaites Buzulu tamamen çökerse bizleri neler bekliyor?
#Küresel Isınmaİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan İnce, Rusya Bilim ve Yüksek Öğrenim Bakanlığı tarafından finanse edilen ‘TerrArctic’ projesinin lideri olarak seçildi. 60 kişilik ekiple çalışan Prof. Dr. İnce, projeyle, yaşanan küresel doğal değişimler karşısında tahribata uğrayan Kuzey Kutup Bölgesi’nde sürdürülebilir arazi kullanımı sağlamayı hedefliyor.
#Orhan İnceKutuplarda eriyen ve okyanusa karışan su kütleleri öylesine bir ağırlık yapıyor ki Dünya yavaşlıyor. Normalde zamanda geri kayma tespit edildiğinde Evrensel Koordine Zaman (UTC)sistemine 1 saniye ekleniyor ama bu durumda, eksi yönde saniye atlamak gerek. Bunun teknolojik açıdan çok sorun yaratacağı düşünülüyor.
#Küresel IsınmaKonya'da Geyik Dağları'nın 2 bin 600 rakımında doğa gezgini Hasan Hüseyin Kahriman’ın bulup, DHA’nın da duyurduğu varlığı 2,5 milyon yıl öncesine dayanan 'sirk buzulu' (Çanak buzu, dağların yamaçlarında oluşur) varlığı bilimsel çalışmalarla kanıtlandı. 4 farklı üniversiteden akademisyenlerin hazırladığı makalede, "Geyik Dağı’na yapılan arazi çalışması ile güncel buzulların varlıkları doğrulanmıştır. Bu çalışma aynı zamanda bilimsel olarak Geyik Dağı’nda güncel bir buzulun varlığını tanımlayan ve doğrulayan ilk çalışmadır. 2010 yılından 2023 yılına kadar yani 13 yıllık sürede ise buzulların yüzde 82’sinin eridiği görülmüştür. Küresel sıcaklıkların giderek arttığı bu dönemde önümüzdeki yıllarda buzulların tamamen ortadan kalkacağı da ifade edilebilir" denildi.
#KonyaKonya'da Geyik Dağları'nın 2 bin 600 rakımında doğa gezgini Hasan Hüseyin Kahriman’ın bulup, DHA’nın da duyurduğu varlığı 2,5 milyon yıl öncesine dayanan 'sirk buzulu' (Çanak buzu, dağların yamaçlarında oluşur) varlığı bilimsel çalışmalarla kanıtlandı. 4 farklı üniversiteden akademisyenlerin hazırladığı makalede, "Geyik Dağı’na yapılan arazi çalışması ile güncel buzulların varlıkları doğrulanmıştır. Bu çalışma aynı zamanda bilimsel olarak Geyik Dağı’nda güncel bir buzulun varlığını tanımlayan ve doğrulayan ilk çalışmadır. 2010 yılından 2023 yılına kadar yani 13 yıllık sürede ise buzulların yüzde 82’sinin eridiği görülmüştür. Küresel sıcaklıkların giderek arttığı bu dönemde önümüzdeki yıllarda buzulların tamamen ortadan kalkacağı da ifade edilebilir" denildi.
#Geyik Dağıİklim değişikliği, dünya ölçeğinde gittikçe daha büyük bir sorun haline gelirken, turizmi de seyahat edenlerin tercihlerini de kökten değiştiriyor. Artan sıcaklıklar, deniz seviyesinin yükselmesi, ekstrem hava olayları gibi iklim değişikliği etkileri turizmi olumsuz yönde etkilerken seyahat edenlerin artan duyarlılıkları tercihlerde gün geçtikçe daha belirgin hale geliyor.
#Yücel SönmezGünümüzde sık duyduğumuz buzul erimesi ilk kez gelmiyor dünyanın başına. 4 milyar yıldır, bir geliyor bir gidiyor buzullar. Tıpkı volkanların oluşturduğu tropik adalar gibi buzullar da yerkabuğunu değiştiriyor. Son buzul çağının bugünkü halini verdiği yeni kıta Amerika’nın ‘göller yöresi’ Madison’a gittik. Boy boy göller arasında, doğal ve kültürel zenginlikler açısından sürprizlerle dolu bir coğrafya…
#Ferdi AKARSUMÜSLÜMAN dünyasında insanoğlu “Eşref-i Mahlukat” olarak tanımlanır. ‘İnsan yaratılmışların en şereflisidir’ diye nitelendirilir. İsra suresi 70. Ayet ve Bakara suresi 29. Ayet’den hareketle bu değerlendirmeler yapılmıştır. ‘Yeryüzünde ne varsa insan için yaratılmıştır’ belirlemesi, hiç şüphesiz, tüm din âlimlerinin de ittifak ettiği üzere, yeryüzünün kıymetini bilen düzgün insanlara yönelik bir mesajdır. ‘Düşünebilen ve konuşabilen’ insan, varlıklar âleminin zaten en ayrıcalıklı canlısıdır. Ancak insanoğlu, nedense fıtri donanımı tam olmasına rağmen, cüzi iradesini tabiatla uyum tercihine dönüştüremiyor.
#1Dünyanın en kuzeyinde; altı lavlarla kaynayan, üstü şaşırtıcı, insana kendini yalnız hissettiren; hayatımda gördüğüm en ‘tuhaf’ ülkedeyiz. Çekici bir tuhaflık bu... Bugünlerde Reykjavik’in dibindeki Fagradalsfjall Yanardağı’ndan lavlar fışkırırken çarpıcı güzellikteki buzul lagünleri ve heykelvari kayalıklarla kaplı İzlanda’yı gezdik.
#İzlanda