Günümüzde sık duyduğumuz buzul erimesi ilk kez gelmiyor dünyanın başına. 4 milyar yıldır, bir geliyor bir gidiyor buzullar. Tıpkı volkanların oluşturduğu tropik adalar gibi buzullar da yerkabuğunu değiştiriyor. Son buzul çağının bugünkü halini verdiği yeni kıta Amerika’nın ‘göller yöresi’ Madison’a gittik. Boy boy göller arasında, doğal ve kültürel zenginlikler açısından sürprizlerle dolu bir coğrafya…
#Ferdi AKARSUGüney Kutbu’nda bulunan araştırma istasyonu Dome Concordia’da 18 Mart Cuma günü ölçülen eksi 11,5 derecelik sıcaklık tüm zamanların en yüksek sıcaklığı olarak kayıtlara geçti. Bu durum bilim çevrelerinde endişe yarattı. Eldeki verilere göre aynı bölgede 12 Mart 2013’te eksi 16 derece; 17 Aralık 2016’da eksi 13,7 sıcaklık ölçülmüş ve bu değerler o güne kadar görülen en yüksek sıcaklıklar olarak kaydedilmişti. 11,5 derecelik son rekor ise mevsim normalllerinin 30 derece üzerinde bir değer.
#Dome Concordia9 Ağustos 2021 tarihinde açıklanan ve “insanlık için kırmızı alarm” olarak nitelendirilen, Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) raporuna yönelik Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, şu önemli tespitleri paylaşmıştı: “Alarm sesleri artık kulakları sağır ediyor, somut kanıtlar reddedilemez noktaya geldi. Fosil yakıtların kullanımından ve ormanların yok edilmesinden kaynaklanan sera gazı emisyonları gezegenimizi boğuyor ve milyarlarca insanı riske atıyor. Küresel ısınma Dünya üzerindeki her bölgeyi etkiliyor ve birçok değişikliğin geri dönüşü yok…Yatırım yöneticileri, varlık sahipleri ve işletmeler için iklim krizi çok büyük finansal riskler oluşturuyor… Şimdi güçlerimizi birleştirirsek iklim felaketini önleyebiliriz. Ancak gecikme için zaman yok ve mazeretlere yer yok…”
#Ergi ŞenerÇevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, iklim değişikliğinin beklenen etkilerinin, tüyler ürpertici nitelikte olduğunu söyledi. Prof. Dr. Birpınar, "Küresel sıcaklık artışının 2-3 derecede olması halinde kara ve deniz canlı türlerinin en az yüzde 54'ünün bu yüzyılda yok olması kuvvetle muhtemel" dedi.
#Prof. Dr. Mehmet Emin BirpınarBilim insanları Grönland'daki buzul erimesinin geçen yıl rekor seviyeye ulaştığını söyledi. Yapılan yeni bir analize göre buzul erimesindeki bir önceki rekor yüzde 15 oranında aşılmış oldu. Uzmanlar, 1948'ten bu yana kayda geçirilen erime verilerine bakıldığında son incelemelerin 'eşi benzeri görülmemiş bir seviyeye' işaret ettiğini belirtti.
#Grönlandİstanbul Defterdarı Şükrü Dilaver (42) üç yıl önce by-pass ameliyatı geçirdi. Ardından "By-pass ameliyatı geçiren Ağrı’ya da çıkar, Kilimanjaro’ya da" diye açıklamalar yaptı. Sözünde durmak için önce Ağrı Dağı’na tırmandı. Geçtiğimiz ay da Afrika Kıtası’nın en yüksek dağı Kilimanjaro’nun 5895 metrelik zirvesine çıktı. Söylediklerine bakılırsa hiç zorlanmadı: "Rehberler pole, pole yani yavaş, yavaş diye bağırırken ben de Swahili dilinde öğrendiğim birkaç kelimeyi kullanıp cevap veriyordum: Hakuna matata. Yani sorun yok." Yeni geziler planlayan Dilaver, Tanzanya’yı ve tırmandığı Kilimanjaro’yu anlattı.
Kaynayan sular, fokurdayan çamurlar, buzul, volkan, fiyort ve şelaleleriyle doğal park gibi bir ülke İzlanda. Bütün kış topraklarını kaplayan kar, yaz aylarında kalktığında altından yemyeşil bir cennet fışkırıyor. Doğal güzellikler, İskandinav efsaneleri arasında serin bir tatili sevenler için ideal.
İsviçre'deki ve Belçika'daki bilim insanları, dünyadaki buzulların yarısının yüzyılın sonuna kadar erimiş olacağı uyarısında bulundu. Buzulların erimesi ile tatlı su kaynaklarının tükeneceğini belirten bilim insanları, dünyanın renginin değişeceğini ve iklim değişikliğinin daha hızlı gerçekleşeceğini ifade etti.
#Bilim İnsanlarıAntarktika’da yer alan ve ‘Kıyamet Buzulu’ olarak bilinen Thwaites Buzulu, beklenenden çok daha hızlı eriyor. Uzmanlar, son yıllarda giderek daha da artan bu çökmenin dünya genelinde büyük felaketlere yol açacağı konusunda uyarıyor. Peki Thwaites Buzulu tamamen çökerse bizleri neler bekliyor?
#Küresel IsınmaYerli ve yabancı turistlerin ilgisini fazlasıyla çeken mağaralar, yeryüzünün en sıra dışı şekilleri arasında yer alıyor. Sarkıtlar, travertenler, dikitler, göletler ve eski insan yaşamlarına yönelik kalıntılar görenleri büyülemeye yetiyor. Ülkemizde de mağara turizmine ilgi artıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Turizme açık keşfedilmeyi bekleyen büyüleyici mağaralar hangileri?’ diye sorduk. 9 şehirden 10 harika mağarayı önerdiler.
#RotaHakkari'deki Cilo Buzulları bölgesinde iki gün önce buz kütlesi altında kalan Hakime Koç ve Mehmet Aydın’ın cansız bedenine ulaşıldığı öğrenildi. Eşiyle birlikte kurtarılan ve iki gün sonra bilinci yerine gelen Gülay Avcu ise olay anını anlatırken, 'Buzulun erimesi sonucu ben, eşim ve gruptaki 2 arkadaşla beraber 20 metre yükseklikten düştük.' ifadelerini kullandı.
#HakkariAlplerin bir bölümünü oluşturan Dolomit Dağları'nın en yüksek noktası olan Marmolada'da meydana gelen çığ felaketi, iklim değişikliğinin olumsuz etkisini bir kez daha gözler önüne serdi. Peki Türkiye’deki buzul dağlarında da erime yaşanıyor mu? İtalya’dakine benzer bir çığ felaketi bizde de yaşanır mı? İşte Marmolada felaketine tanık olanların anlattıkları ve Türkiye’deki buzul dağlarının son durumu…
#İklim DeğişikliğiDünyamız her geçen gün önüne geçilemeyecek şekilde değişiyor. Buzullar iklim kriziyle paralel olarak erir ve okyanuslarda su seviyeleri sürekli artarken İzlanda bunun tam tersini yaşıyor. Buz ülkesi İzlanda 'hem buzumuz bitiyor, hem sular gidiyor' paniği yaşarken dünyanın diğer ucundaki Marshall Adalarının ise durumu çok farklı...
#İzlandaKutupta Felaket filmi konusu ve oyuncuları izleyiciler tarafından araştırılıyor. Televizyon ekranlarında yeniden izleyici karşısına çıkacak olan filmin yönetmen koltuğunda Eric Paul Erickson, Jon Kondelik oturuyor. Peki, Kutupta Felaket filmi konusu nedir, oyuncuları kimdir?
#Kutupta FelaketBirleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda son 10 yıldır en önemli konu küresel ısınmanın önüne nasıl geçileceği... Daha birkaç ay önce Antarktika buz sahanlığından dünyanın en büyük buzdağı koptu, yani kaybedecek vakit yok! Hal böyle olunca, devreye ‘çılgın proje’ler olarak anılan jeo-mühendislik fikirleri giriyor.
#Küresel Isınma'Türkiye'nin çatısı' olarak nitelendirilen Ağrı Dağı'nın şapka buzulları, sıcakların etkisiyle eriyor. Dağın eteklerindeki bazı köyler, özellikle aşırı sıcaklarda buzulların erimesi ile sele maruz kalıyor. Erzurum Alpin Doğa Sporları Kulübü Başkanı Mustafa Tekin, "Ağrı Dağı'ndaki ciddi değişim, gerçekten korkutucu boyutta çünkü inanılmaz hızlı bir şekilde buzullar eriyor" dedi.
#Ağrı DağıKüresel iklim krizinin boyutlarını her geçen gün biraz daha iyi anlıyoruz. Yakın zamanda yaşadığımız yangınlar ve seller, krizin ilk güçlü emareleri ancak önümüzdeki 80 yıllık dönemde ülkemizin haritasının değişmesine yol açacak değişimler maalesef bizi bekliyor...
#Küresel İklim Krizi