Buzlu çaylar yaz sıcaklarına karşı serinletici içecekler arayanların ilk tercihlerinden. Asitli bir içecek olmamasıyla da daha bir güven uyandıran buzlu çayı evinizde de farklı aromalarla kolayca yapabilir, lezzetin keyfini soğuk soğuk çıkarabilirsiniz. İşte nefis ev yapımı buzlu çay tariflerimiz...
#Buzlu Çay TarifleriDeğerli vitaminler, sayısız mineral ve düşük kalorili içeriğiyle kuşkonmazı sağlıklı sebzeler listesinde enginarın hemen yanında görürsünüz. Peki alıp yer misiniz? Enginarın dönemdaşı, baharın nadide sebzesi kuşkonmazı hiç yemediyseniz bile deneyin diye hem marifetlerini hem de yaratıcılığa açık tariflerini yazdım.
#KuşkonmazMustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yummadan önce yaverinden daha önce hiç tatmadığı bir yiyecek olan Enginar istemiştir. Bazı söylentilere göre İzmir'den, bazı söylentilere göre de Hatay'dan özel olarak getirilen Enginarı maalesef Mustafa Kemal Atatürk tadamadan vefat etmiştir.
#EnginarHavalar soğumaya başladı, kış hazırlıkları neredeyse tamamlandı. Ancak hala hazırlıklarını tamamlamamış olanlar ya da henüz hiç başlayamayanlar varsa, kışın, en soğuk günde bile huzurla, mutlulukla uyanmanıza destek olacak bu kışlık sos tariflerini de hiç vakit kaybetmeden yapmalı. O soğuk kış günlerini bir düşünün... Saat kaç olursa olsun, sıcacık yatağınızı bırakıp da güne başlamak güne güzel başlamanızı garantileyelim diyoruz. Peki, evde domates sosu nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Tuzlusundan acısına, hatta tatlısına, şimdiden hazırlayıp kavanozlara doldurabileceğiniz, kışın bir çırpıda dolaptan çıkarıp sıcacık kızarmış ekmeğinize sürebileceğiniz nefis ev yapımı domates sosu tarifi...
#Domates SosYeni yıl akşamının planlarını yapmaya başladığımız bugünlerde kutlamaların vazgeçilmez mutluluğu pastalar akla ilk gelen tatlı seçeneklerinden... Üstelik evde kendi rüya pastamızı hazırlamak kolay. Bitki bazlı, vegan, glütensiz ve şekersiz malzemelerdentüm ekipmana, ihtiyacımız olan hemen her şeyi Metro Türkiye’de bulmak mümkün.
#Yeni YılSoğan mutfağımızın en mütevazı sebzesi. Oysa tek başına sırf üzerine kırılan yumurtasıyla bile davetlere çıkabilir ya da özenle hazırlanmış bir tartın içinde misafir ağırlayabilir. Yeterince nazik davranırsanız asırlık sofistike tariflerinden lezzetinin derin kimyasına tadanı şaşırtan bir başrol oyuncusudur aslında...
#Soğan DolmasıMutfağımızda sebze-meyve kabuklarını ziyan etmeyip kullanmak çok eski bir gelenek. Hatta Malatya’nın salatalık kabuğuyla yapılan hırçikli isimli bir yemeği de var. Ben de domateslerinkini toz haline getirip kullanıyorum, şeftali kabuklarıyla buzlu çay yapıyorum. Evde kolayca uygulayabileceğiniz önerilerim var...
#KabukŞef Umut Karakuş’un, Muutto İstanbul’da servis ettiği meze ve ara sıcakların lezzeti meşhur. Artık hemen her çeşidin evlere paket servisini de yapıyor. Jaji isimli Hakkâri usulü kuru cacık, patlıcanlı nazuktan, bol yeşillikle hazırlanan mücver ve kaburga etli firik keşkek, sofrasını geleneksel lezzetlerimizin farklı yorumlarıyla zenginleştirmek isteyenler için...
#YılbaşıÇağlalı, çilekli bir semizotu salatası kulağa nasıl geliyor? Ya da pastırmalı bamya salatası? Gastronomi yazarı Süleyman Dilsiz, yeni kitabı ‘Salataya Dair Her Şey’de Anadolu’nun yerel ve dünyanın egzotik tatlarını salatayla buluşturuyor.
#SalataSoğuk çorbalar Türk mutfağında yüzyıllardır var. Ama bu yıl son zamanların en parlak dönemini yaşıyorlar. Çünkü çorba ramazan sofralarının vazgeçilmezi ve bu yıl ramazan yazın en sıcak günlerine denk geldi. Lüks restoranlarda başlayan soğuk çorba servisi, mahalle lokantalarına kadar indi. Market raflarında bile hazır çorba firmalarının ürünlerine rastlıyoruz.
Yaz aylarında serinlemek için, şekerli-gazlı meşrubatlar yerine bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Böylece sağlığınız için de çok faydalı bir alışkanlık edinmiş olacaksınız. Çünkü şifalı bitkilerle hazırlanan bu çaylar için her derde deva demek kesinlikle yanlış değil. Tavsiyemiz, her biri soğuk olarak hazırlanabilen tariflerimize mutlaka göz atmanız.