Ramazan yaza denk geldi soğuk çorba tavan yaptı

Güncelleme Tarihi:

Ramazan yaza denk geldi soğuk çorba tavan yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2009 00:00

Soğuk çorbalar Türk mutfağında yüzyıllardır var. Ama bu yıl son zamanların en parlak dönemini yaşıyorlar. Çünkü çorba ramazan sofralarının vazgeçilmezi ve bu yıl ramazan yazın en sıcak günlerine denk geldi. Lüks restoranlarda başlayan soğuk çorba servisi, mahalle lokantalarına kadar indi. Market raflarında bile hazır çorba firmalarının ürünlerine rastlıyoruz.

Her ne kadar yaz mevsiminin sonlarında bulunuyorsak da, bu yıl ramazan sıcak yaz günlerine denk geldi. Bunaltıcı sıcaklarda oruç tutmak diğer aylara oranla çok daha zor ve insan iftar sofrasında serinletici bir şey arıyor. Eh, söylemeye gerek yok iftar sofrasında çorbanın yeri başka. Hal böyle olunca, pek çok restoran soğuk çorba formülünü buldu.

Hatta bu akımdan yola çıkan Ülker Bizim Mutfak da soğuk çorba geleneğini hazır çorbalarına taşıdı. Buğday, nohut ve nanelinin karışımdan yapılan “Soğuk Ayran Aşı” ile erişte, yeşil mercimek ve dereotu içeren “Soğuk Kesme” çorbaları ramazanla birlikte market raflarında yerini aldı. Türk mutfağında soğuk çorbaların geçmişi, Selçuklu ve Osmanlı’ya kadar dayanıyor. Anadolu’da ayranlı aş veya ayran aşı diye bilinen yoğurtlu çorba, içlerinde en eski olanı. Bu arada başka ülke mutfaklarında da soğuk çorba var. Örneğin İspanyollar’ın Gazpacho’su. Bu arada taze baharat çorbaları, buzlu avokado çorbası, mantarlı ve ıspanaklı çorbalar, tavuklu sebze çorbaları da dünya mutfağının ünlü soğuk çorbalarına örnekler. İstanbul’da birçok restoranın mönüsüne giren soğuk çorbalar konusunda iddialı olan adreslerden biri, Bağdat Caddesi, Ataşehir, Bahariye ve Eskişehir’de şubeleri bulunan Shorba. Farsça tuzlu su anlamına gelen Shorba’nın sahibi ve aşçısı Ebru Omurcalı, soğuk çorbaların yaz günlerinde serinletici ve besleyici olarak çok iyi geldiğini söylüyor. Omurcalı “Satışlara şaşırdık. Soğuk çorba çeşitlerimizi bu yaz 50’nin üstüne çıkarttık. Ramazanda gelen müşterilerin yarısı soğuk çorba istiyor” diyor. Cihangir’deki Çorba&Ekmek de mönüsünde birden fazla soğuk çorbaya yer veriyor.

Soğuk sebze çorbası

Malzemeleri: 4 tane domates, 1 tane haşlanmış kabak, 200 gram kereviz yaprağı, 2 tane çarliston biber, 1 tane kırmızı soğan, 1 litre domates suyu, 6 kaşık zeytinyağı, 1 limon suyu, 1 kahve fincanı sirke, 5 diş sarımsak, yarım demet maydanoz, yarım demet dereotu.
Hazırlanışı: Zeytinyağında küp doğranmış domatesleri, çarliston biberleri ve soğanları soteleyin. Kabağı haşlayın, küp doğrayın ve suyunu domates karışımına ekleyin. Kabak, doğranmış kereviz, maydanoz, dereotu, domates suyu, sirke ve sarımsağı ekleyin. Tuz ve karabiber serperek soğuk olarak servis yapın. (6 kişilik)

Fesleğenli domates çorbası

Malzemeleri: 6 tane olgun domates, 2 su bardağı süt, 1 kahve fincanı un, 1 yumurta, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 2 su bardağı domates suyu, yarım demet taze fesleğen, 3 diş sarımsak, tuz, karabiber, beyaz biber
Hazırlanışı: Domatesleri ve sarımsağı, zeytinyağında kavurun, domatesler iyice pişince unu ekleyin ve kavurmaya devam edin. Domates suyunu ekleyin ve bir taşım kaynatın. Ayrı bir kapta süt ve yumurtayı iyice çırpın, kaynayan domatese ekleyin. Baharatları ve doğranmış fesleğeni ekleyerek soğuk olarak servis yapın. (6 kişilik)

Buğday taneli taze soğan çorbası

Malzemeleri: 1 su bardağı aşurelik buğday, yarım kilo yoğurt, 1 demet taze soğan, 1 kahve fincanı sirke, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 5 bardak su, tuz, karabiber. Hazırlanışı: Aşurelik buğdayı haşlayın ve suyunu ayırın. Ayrılan su ve yoğurt ile ayran yapın. Soğanları minik doğrayıp, sirke, zeytinyağı, buğdayı ve baharatları ilave edin. Soğuk olarak servis edin. (6 kişilik)

Vichyssoise

Malzemeleri: 6 tane patates, 4 tane pırasa, 8 kaşık sızma zeytinyağı, 300 gram taze soğan, 1 litre süt, 300 gram arpacık soğan, 1 fincan krema, karabiber, tuz.
Hazırlanışı: Pırasaları küp doğrayın ve arpacık soğanlarla beraber zeytinyağında soteleyin. Soyduğunuz ve minik doğradığınız patatesleri ilave edin ve beraber biraz kavurduktan sonra, sütü ekleyin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Çorba piştikten sonra, krema ve baharatları ilave edin ve el blendırı yardımıyla sebzeleri püre haline getirin. Soğuduktan sonra üzerine taze kekik serperek servis yapın. (6 kişilik)

Roka çorbası

Malzemeleri: 1 demet roka, 1 kahve fincanı un, 1 kahve fincanı zeytinyağı, yarım limon kabuğu rendesi, 1 yumurta, 4 bardak su, tuz, karabiber, muskat rendesi.
Hazırlanışı: Unu zeytinyağında kavurun, 4 bardak suyu ekleyin. Su kaynayınca, limon ve yumurtayı iyice çırpın ve kaynayan suya ekleyin. Karışımı ocaktan alın ve soğuyunca, limon kabuğu rendesi, doğranmış roka ve baharatları ekleyin ve soğuk servis yapın.

Bu aya özel...

Ramazan paketleri

Migros, Tansaş, 5M ve Şok Mağazaları ile Migros Sanal Market’te üç ayrı tipte ramazan kolisi bulabilirsiniz. 11 çeşitten oluşan Bereket kolisi 14.75, 18 çeşit barındıran Lezzet kolisi 19.90, 25 çeşit ürün bulunan Ziyafet kolisi ise 39.90 lira. Kolilerin içinde bulunan ürünleri tek tek aldığınızda yüzde 25 ile yüzde 30 daha fazla ödeme yapıyorsunuz.

Şerbet ve hoşaf kitabı
Ramazanın zengin sofralarında içilen şerbet ve hoşaflar, Elif Ayla’nın kitabında buluştu. Büyükannelerin mutfaklarından bugüne kadar gelen şerbet ve hoşaf tarifleri, anılarla birlikte anlatılıyor. Hayykitap’tan çıkan Şerbet ve Hoşaf’ın fiyatı 8 TL.

Kampanyayı kaçırmayın
Küçük elektrikli ev aletleri markası Arzum, ramazan kampanyası düzenledi. Ehlikeyif ve Mintost 179, Soprano Max ve Kahve 169, Tostçu ve Mırra 219, Akıllı Çay Robotu ve Çubukmix ise 139 liraya satılıyor.

Dijital Saatli Maarif Takvimi
Profilo’nun internet sitesinde online Saatli Maarif Takvimi var. İftar vaktine geri sayım yapan ve seçilen bölgeye göre iftarı davul sesleriyle haber veren özel dijital saat, il il imsakiye, 5 farklı yemekten oluşan günün mönüsü, hava durumu ve finans bilgilerinin yanı sıra küçük oyunlar ve komik videolar da bulunuyor. www.profilo.com.tr
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!