OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 20, 2004 00:00
Yazın kavurucu sıcaklarında imdadımıza buzlu içecekler yetişti. Son bir iki yıldır buzlu çay üreticileri atağa kalkmıştı, bu sezon ürün çeşitlerini geliştirmeye devam ettiler. Üç yıl önce piyasaya çıkan Nescafe Ice’la birlikte kahvenin buzlusunu da içmeye başlamıştık. İşte şu an market raflarında bulabileceğiniz buzlu alternatifler.MASTER CAFE: Kahveyi meşrubat kutusuna sokan Master Cafe, yaz başında Türkiye’de satışa sunuldu. ‘Bu sıcakta serinlemek için buz gibi bir kahve alır mıydınız’ sloganıyla piyasaya giren Master, Kolombiya kahvesinin çekirdekleriyle Tayvan’da hazırlanıyor. Teneke kahvelerin şimdilik dört türü ithal edildi: Bol sütlü, orta kavrulmuş Colombiya, Brezilya tipi kavrulmuş ve tiramisu. Önümüzdeki günlerde sadeleri de satışa sunulacak. Gerektiğinde kutusuyla ısıtıp içebiliyorsunuz. İki yıl raf ömrü olan kahvelerin fiyatı 2 milyon 200 bin lira. LİPTON: İngiliz çay markası Lipton, 1994’te bizi buzlu çayla tanıştırdı. Lipton Ice Tea, tutulmadığı için 1997’de pazardan çekilmişti. 1999’daysa, teneke kutularda tekrar satılmaya başlandı. Lipton, şimdi buzlu çayların 1994’e göre, 15 kat daha fazla sattığını söylüyor. Lipton Ice Tea’nin 330 ml’lik teneke kutularda satılan, şeftali, mango ve limon aromalı iki çeşidi var. Fiyatı 900 bin lira.NESTEA: Coke ve Nestle ortaklığının ürünü Nestea, 2002’de yeniden satılmaya başladı. Buzlu çay Nestea’nin değişik tatları, bu yaz art arda piyasaya çıktı. Halihazırdaki limon, limon light ve şeftali seçeneklerine şeftali light ve böğürtlenli Nestea’ler eklendi. Nestea Ice Tea, teneke kutularda, 900 bin liraya satılıyor. NESCAFE: Bundan üç yaz önce buzlu kahve Nescafe Ice’ı piyasaya sürdü. Nescafe Ice, önce garipsenmişti ama şimdi çok seviliyor ve muz, çilek püresi katıp dondurularak, değişik buzlu kahve tarifleri bile yaratılıyor. Tek bardaklık, minik paketlerde toz halinde satılıyor. İçinde kahve, krema ve şeker karışımı var. Paketi, bir bardak soğuk suya boşaltıp, iyice çalkalayıp, iki küp buz ekleyin; buzlu kahveniz hazır. Bir paketin fiyatı 250 bin lira. ULUDAĞ: Şeftali, limon, yeşil elma ve bunların light seçenekleri olmak üzere toplam altı çeşidi var. Yeni piyasaya çıkan Uludağ Ice Tea’ler, 250 ml’lik ince teneke kutularda, 500 bin liraya satılıyor. TANG: Kraft’ın toz içecek markası Tang de, önümüzdeki ay buzlu çaylarını piyasaya sürüyor. Tang Ice Tea, diğer meyve suyu tozlarıyla aynı şekilde üretiliyor ve hazırlanıyor. Şekeri de ayarlanmış Tang Ice Tea’nin bir paketi, bir sürahi soğuk suya karıştırılıyor. Toz buzlu çay sayesinde daha çok kişiye, daha çok miktarda ice tea hazırlayabilirsiniz. Fiyatı henüz belli değil. Ünlü mekanlar ve kokteylleriYazın sadece buzlu çaylar ve kahveler içilmiyor. Alkollü veya alkolsüz rengarenk kokteyller yazın en popüler içkileri. Ünlü mekanların ve barmenlerin kendi adlarıyla anılan kokteylleri birbiriyle yarışıyor. İstanbul Life dergisi de ağustos sayısında, yazın en trendy kokteyllerine yer verdi. İşte, İstanbul’un ünlü mekanlarının, ünlü barmenlerinden kokteyl tarifleri.HER MEKANIN KOKTEYLİÜnlü votka markası Smirnoff, geçen yaz Smirnoff Çilek kokteyliyle çok popülerdi. Bu yaz da Smirnoff Şeftali tüm mekanların gözde içkisiydi. İşte hazırlanışı;Uzun bir bardağa bol buz koyun, 1/3 ölçü Smirnoff Red Votka ve taze şeftali suyunu karıştırın. Taze nane yaprakları, şeftali dilimleriyle süsleyin. İsteğe göre bir ölçü Archers da ilave edilebilir.NUTERAS NuTeras’ı içkileriyle olduğundan bile güzel yapan Tayfun Bozkurt bizim için Mojito, Frozen Bacardi Böğürtlen ve Bacardi Limonata hazırladı. Hepsinin -özellikle de Mojito’nun- tadı tartışılmaz ama bir gece boyunca kadeh kadeh içebileceğiniz, çocukluk günlerini hatırlatan tatta Frozen Bacardi Böğürtlen’i denemenizi de tavsiye ederiz. Bacardi Limonata: 5 el Bacardi Carta Bianca, 3 el limon suyu, 3 el şeker şurubu, 2-3 yaprak taze fesleğen, 1 dilim portakal, 1 dilim lime, l dilim limon.Frozen Bacardi Böğürtlen: 5 el Bacardi. 50 gr taze böğürtlen, 10 el limon suyu, 1 tatlı kaşığı şekerMojito: 5 cl Bacardi, 1 cl limon suyu, 0,5 cl lime suyu, 2 çay kaşığı esmer şeker. Bir miktar nane.KIRINTIModa’nın, Bağdat Caddesi’nin ve Nişantaşı’nın en kalabalık mekanı Kırıntı’da hiçbir şey yemeseniz bile akşamüstü bir Mojito için uğramalısmız. Nişantaşı Kırıntı’nın barında bizim için Mojito ve Nişantaşı isimli kokteyli hazırlayan Uğur Bozkurt’un evde kokteyl yapmak isteyenlere minik bir tüyosu var: ‘Artık bütün meyvelerin şuruplarını marketlerde, şarküterilerde bulabilirsiniz. Bu şuruplardan ağız tadınıza uygun olanı sevdiğiniz içkilerle dilediğiniz gibi karıştırıp kendi kokteyllerinizi hazırlayabilirsiniz.’ Nişantaşı: 3 ölçek Bacardi, 3 ölçek Black Jim Beam, 3 ölçek Cranberry juice, 2 kap Sprite, taze çilek parçaları ve kırık buz.SAFRANGecelerin en ateşli içkisi B- Vanilia’yı yapan Şahin Kaba her şeyi büyük bir titizlikle hazırladığı için size içkileri keyifle yudumlamak kalıyor. Ancak B-Vanilia’yı evde hazırlayacaksanız, aklınızda bulunsun burada önemli olan içkilerin sırasını bozmamak ve her birini oldukça yavaş bardağa dökmek. Son hareketi yapıp kokteyli ateşlediğinizde ise verilebilecek tek tüyo ‘Hemen için!’ olacak. Vanilia Daiquiri: 1 ölçek Absolut Vanilia, çeyrek limon suyu, 3 top vanilyalı dondurma, 2 yaprak nane, bol buz. Hepsi frozen hale gelene kadar blenderda çekilir. Nane ve limon kabuğu ile süslenir.B-Vanilia: Sırasıyla Feeney’s, Amaretto (acıbadem likörü), Absolut Vanilia bardağın kenarından yavaşça akıtılarak birbirine karıştırılmadan koyulur. Absolute Vanilia çakmakla yakılır. Hızlıca içilir.LAİLA 27 yaşında olan, 10 yıldır barmenlik yapan ve açıldığı günden beri Laila’nın barında olan Kamil Küçüker ödüllü bir barmen. Yurtdışında kokteyl ödülleri alan Küçüker, bizim için özel olarak Famous Laila’yı hazırladı. Viski sevmeyenlerin bile favori içkisi olabilecek Famous Laila’nın sırrı bardağının içine koyacağınız,
yay gibi keseceÄŸiniz elma kabuÄŸu. Famous Laila: 6 cl Famous Grouse, 2 cl vanilya Åžurubu, 1 cl lime suyu, istediÄŸiniz kadar elma suyu, düzgün kesilmiÅŸ elma kabuÄŸu.BUZADA Barmen Ergün Seyrek’in hazırladığı özel Åžeftali Daiquiri’yi evinizde yapmanız için tarif artık elinizde. Tabii ki bu yaz Buzada’da en çok içilen içki olan Absolut Mix’in tarifi de var.Absolute Mix: 35 cl Absolut, taze meyveler, limon suyu, esmer ÅŸeker ÅŸurubu, limon suyu.Bacardi Åžeftali Daiquiri: 6cl Bacardi, yarım ÅŸeftali, 2 cl limon suyu, 2 cl esmer ÅŸeker ÅŸurubu, 1 cl limon suyu. Bu tarifi Bacardi Oro ile mutlaka deneyin.Â
button