Organik adıyla satılan sebzeler, meyveler, meyve suları, yağlar, yumurtalar ve daha birçok besin son yıllarda çok daha fazla karşımıza çıkıyor. Hatta artık semtlerde kurulan ‘organik pazarlar’ bile var. Öte yandan organik ürünler diğerlerine göre daha pahalıya mâl oluyor. Peki daha yüksek fiyat etiketi daha fazla sağlık faydalarını da beraberinde getiriyor mu? Organik gıdalar gerçekten daha mı besleyici?
#Organik ÜrünlerTürkiye’de yaklaşık 5 milyondan fazla insan nadir görülen bir hastalık ile mücadele ediyor. Nadir hastalıkların bilinen en temel sebeplerinden biri akraba evliliği. Bu nedenle Türkiye, ne yazık ki nadir hastalık cenneti olarak değerlendiriliyor. Nadir hastalığa sahip birinin doğru teşhisi alması ise yaklaşık 7 yıl sürüyor. Her yıl Şubat ayı “Nadir Hastalıklar Farkındalık Ayı” olarak kabul edilirken Şubat ayının son gününde de Nadir Hastalıklar Günü olarak birçok etkinlik düzenleniyor.
#Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği1-7 Ekim tüm dünyada ‘Emzirme Haftası’ olarak kutlanıyor. Anne sütünün ve emzirme eyleminin önemini hatırlatarak bu konudaki farkındalığı artırmak her yıl öncelikli amaç oluyor. Özellikle bizim toplumumuz için emzirmenin değeri ve anlamı oldukça büyük. "Sütün geliyor mu?, Acaba sütün yetmiyor mu çocuğa?, Ne kadar emzirebiliyorsun?, Tatlı ye, sütün artar., Sütün yaramıyor çocuğa galiba, hiç kilo almıyor." gibi cümleler annelerin ne yazık ki sıkça maruz kaldığı söylemler. Emzirme, tartışmasız hem çocuk hem de anne için faydaları olan bir eylem elbette ki.
#EmzirmeHerkes güzel bir cilde sahip olmak ister. Peki yaz aylarında yüze doğrudan vuran güneşe rağmen lekelenmemiş, kurumamış, kırışmamış bir cilt mümkün mü?İyi bir cilde sahip olmanın ancak güneşe karşı önlem almakla mümkün olabileceğini söyleyen Dermatolog Dr. Hüsna Güder, sağlıklı bir cildin altın kuralları açıkladı.
#Cilt BakımıÇocuğunuzun boyu, yaşıtlarının gerisinde kalıyor, olması gerektiğinden daha kısa olduğunu düşünüyorsanız, bunun altında onlarca sebep yatıyor olabilir. Çünkü çocuklarda görülen boy kısalığı, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kimi zaman genetik faktörler etkiliyken kimi zamansa hormonal problemler sebebiyle çocuğun boyu istenilen seviyeye ulaşamayabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı, çocuklarda boy kısalığının sebeplerini anlatıyor.
#Çocuklarda Görülen Boy KısalığıKilolu olmak, kilo vermek bunların hepsinin yemek yemeyle ilişkisi olduğunu düşünüyorsanız çok büyük yanılgı içerisindesiniz. Azimli ve iradeli olmak belki de kilo vermenin en önemli kısmı olmakla birlikte yalnız başına yeterli etkiyi göstermezler. Obezite denilen şey birden çok şeye bağlıdır. Beyinde bir fikir ile başlar, hormonlar ile devam eder gider.
#Andropoz Hormonuİngiltere’deki University College London’dan bilim insanlarının gerçekleştirdiği ve Çarşamba günü Nature dergisinde yayınlanan çarpıcı bir araştırma Alzheimer hastalığını tetikleyen mikroskobik protein moleküllerinin ameliyatlarda, kan nakillerinde ve hatta diş hekimi koltuğunda insana bulaşabileceğini ortaya koydu. Şimdiye dek hastalığın bazı insanlarda ilerleyen yaşla birlikte doğal olarak ortaya çıktığına ve kısmen genetik olduğuna inanılıyordu.
#AvrupaSağlık Bakanlığı, bugün bazı basın organlarında yer alan 'Kas geliştirici ilaçlar eczanelerde satılacak' başlıklı habere ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, spor salonlarında kas geliştirici ve takviye edici vb. ürünlerin satılmaması ve denetlenmesi yönünde karar alarak 81 il valiliğinin uyarıldığı kaydedildi.