Güncelleme Tarihi:
Bu tartışmalar sürerken, Sağlık Bakanlığı konuya dair yazılı bir açıklama yaptı. Özellikle kontrole tabii ilaçların reçetelerinin bulunmasının şart olduğunu belirten yetkililer, tüm ilaçlarda reçete zorunluluğunun eski bir kanun gereği olduğunu ama uygulamada bazı ilaçların kontrolünün daha önem kazandığı belirtildi.
Yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:
Ülkemizde 26.5.1928 tarihli 1262 İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu ile reçetesiz ilaç satışı yasaktır. Reçete mukabili verilmesi gereken ilaçların reçetesiz satılması, hem hasta sağlığı açısından hem de ilaçlara güvenli erişim açısından önemli bir sorun teşkil etmektedir.
ÖZELLİKLE BU İLAÇLARA DİKKAT!
Bakanlık özellikle bazı ilaçlarda uygulamaya çok daha özen gösterildiğinin altını çiziyor. Bu nedenle büyüme hormonları, antibiyotikler, antihistaminikler ve antidepresanların reçetesiz olarak satıldığı yönünde şikâyetlerin artması üzerine, bu ilaçların bilinçsizce ve amacı dışında kullanımını önlemek amacıyla Bakanlık Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından, illere bir genelge gönderilerek gerekli denetimlerin yapılması isteniyor.
BASİT GÖRÜNEN İLAÇLAR CİDDİ YAN ETKİ YAPABİLİR
İlaçların güvenli erişiminin altını çizen Bakanlık, basit gibi görünen ilaçların dahi, besin ve ilaç etkileşimleri, hamilelik ve emzirme dönemlerine etkileri, çocuklarda, yaşlılarda, böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlarda, ilaç alerjisi bulunanlarda vb. çok ciddi ve beklenmedik yan etkileri olacağının altını çiziyor.
DSÖ verilerine göre gelecek 10 yıl içerisinde bilinçsiz kullanılan antibiyotiklere direnç gelişmesi nedeniyle basit enfeksiyonlarda dahi ölümler yaşanabileceği anlaşılmaktadır.
Bu sebeple Bakanlık olarak halkımızın sağlığını tehdit eden her türlü yanlış uygulama ile mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz. Ancak halkımızın da spekülasyonlara kapılmadan hem kendilerinin hem de yakınlarının sağlıklarını korumak amacı ile hekim tavsiyesi almadan ilaç kullanmamaları konusunda hassas davranmalarını istiyoruz.