Bebeğin uykusu öğrenme süresini etkiliyor

Güncelleme Tarihi:

Bebeğin uykusu öğrenme süresini etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2015 09:05

Miniklerin uyku düzenleri ve kalitesi ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Haberin Devamı

Anne sesi bebek için mükemmeldir, hatta kısık sesle söylenen bir ninni en güzel uykuyu getirir. Peki, uykuyu etkileyen diğer faktörler neler? Uyku Danışmanı ve Koçu Seride Samurkaş Karaç, ebeveynler için bebeklerin uyku düzenleri ve kalitesi ile ilgili çok önemli bilgiler paylaştı.

Her çocuk farklıdır; bazıları diğerlerinden daha az, bazıları daha fazla uykuya gereksinim duyar. Bebeklerin ortalama olarak ne kadar uykuya gereksinim duyduğuna dair genel bilgileri aşağıda bulabilirsiniz:

Bebeğin uykusu öğrenme süresini etkiliyor

Kendinize şu soruları sorun:

  1. Her otomobile bindiğinde hemen uykuya dalıyor mu?
  2. Hemen hemen her sabah onu ben mi uyandırmak zorunda kalıyorum?
  3. Gün boyunca aksi, asabi ve aşırı yorgun görünüyor mu?
  4. Bazı akşamlar, normal yatma saatinden önce uykuya dalıyor mu?
  5. Sık sık sabah 06.00’da uyanıp mı güne başlıyor?

Bu sorulardan herhangi birisine “Evet” yanıtını verdiyseniz, bebeğiniz/çocuğunuz uykusunu yeterince almıyor olabilir.

BEBEKLERİN UYKU KALİTESİ NELERİ ETKİLER?

  • Odaklanma süresini,
  • Uyumluluğunu,
  • Asabiyetini,
  • Kendi başına oyun oynamasını,
  • Çevrede olan bitenin bütünüyle farkına varıp öğrenmesini.

NEREDE YATTIĞI ÖNEMLİ Mİ?  

Hayır. Ailenin tercihine göre bebek kendi odasında, anne odasında bulunan yatağında veya anne yatağında yatabilir. Eğer tek başına anne yatağında yatmak gece boyu kesintisiz uykuyu getirseydi, bütün ebeveynlerin işi çok kolay olurdu. Ancak ne var ki aynı yatakta yatmalarına rağmen gecede birçok kez kalkan annelerin olduğunu da biliyoruz.

NEDEN SABAHA KADAR DELİKSİZ UYUMAK ÖNEMLİDİR?

Bu sorunun onlarca cevabı var. Bunlardan en önemlisi, yorgunluk hormonu olan kortizol, uykusuzluk durumunda da salgılanır. Kortizol seviyesi yukardayken melatonin hormonu yani mutluluk, sakinlik hormonu doğal olarak salgılanamaz. Bu nedenle de gece kaliteli bir uyku uyumayan bebeklerde ve çocuklarda gündüz genellikle aşırı hareketlilik, hırçınlık, mız mız olma halleri görülür. Ayrıca, uykunun kesintiye uğraması nedeniyle sadece uykunun belirli safhalarında salgılanan, bazı büyüme hormonları da dahil birçok hormon salgılanamaz. Bu da bebeğin sağlığına direkt olmasa bile dolaylı olarak etki eder. En basitinden kortizol hormonu bağışıklık sistemini zayıflatır ve bebekler hastalıklara daha açık hale gelir.

Altı aydan büyük çocuklar gece kesintisiz uyuyabilir. Bunu ne şekilde sağlayacağına ebeveynler karar verir. Burada önemli olan beslenmeden sonraki en önemli ihtiyaç olan kaliteli uykunun doğru bir şekilde karşılanmasının sağlanmasıdır.

BEBEK GELİŞİMİ İÇİN UYKUNUN FAYDALARI

“Çocukların beyin gelişiminin temel taşı olan uykuyu göz ardı etmemeniz gerekir” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Birol Saral ise BEBEK GELİŞİMİ için uykunun faydalarından şu şekilde bahsetti:

  1. Bebeklerin büyümesi için uyku oldukça önemlidir. Kaliteli ve kesintisiz gece uykusu bebeklerin büyümelerinde ve beyin gelişiminde önemli bir role sahiptir.
  2. Mükemmel bir gece uykusu, bebeğinizin gün boyu öğrendiklerini düzenlemesini sağlar.
  3. Uyku, bebeğin enerji depolarını yenilemesini ve yeni güne mutlu, zinde ve en önemlisi öğrenmeye açık olarak başlamasını sağlar.
  4. Uyku, bebeğin zihinsel gelişimini de hızlandırır.
  5. REM uykusu esnasında bebeğin beyni aktiftir. Bu süreçte ise bebeğin beyni olgunlaşma ve gelişim süreci yaşar.

ilk1000adim.com uzman görüşleri, tarifler, fırsatlar ve ipuçlarıyla annelerin yanında.

BAKMADAN GEÇME!