Güncelleme Tarihi:
Her çocuk farklıdır; bazıları diğerlerinden daha az, bazıları daha fazla uykuya gereksinim duyar. Bebeklerin ortalama olarak ne kadar uykuya gereksinim duyduğuna dair genel bilgileri aşağıda bulabilirsiniz:
Kendinize şu soruları sorun:
Bu sorulardan herhangi birisine “Evet” yanıtını verdiyseniz, bebeğiniz/çocuğunuz uykusunu yeterince almıyor olabilir.
Hayır. Ailenin tercihine göre bebek kendi odasında, anne odasında bulunan yatağında veya anne yatağında yatabilir. Eğer tek başına anne yatağında yatmak gece boyu kesintisiz uykuyu getirseydi, bütün ebeveynlerin işi çok kolay olurdu. Ancak ne var ki aynı yatakta yatmalarına rağmen gecede birçok kez kalkan annelerin olduğunu da biliyoruz.
Bu sorunun onlarca cevabı var. Bunlardan en önemlisi, yorgunluk hormonu olan kortizol, uykusuzluk durumunda da salgılanır. Kortizol seviyesi yukardayken melatonin hormonu yani mutluluk, sakinlik hormonu doğal olarak salgılanamaz. Bu nedenle de gece kaliteli bir uyku uyumayan bebeklerde ve çocuklarda gündüz genellikle aşırı hareketlilik, hırçınlık, mız mız olma halleri görülür. Ayrıca, uykunun kesintiye uğraması nedeniyle sadece uykunun belirli safhalarında salgılanan, bazı büyüme hormonları da dahil birçok hormon salgılanamaz. Bu da bebeğin sağlığına direkt olmasa bile dolaylı olarak etki eder. En basitinden kortizol hormonu bağışıklık sistemini zayıflatır ve bebekler hastalıklara daha açık hale gelir.
Altı aydan büyük çocuklar gece kesintisiz uyuyabilir. Bunu ne şekilde sağlayacağına ebeveynler karar verir. Burada önemli olan beslenmeden sonraki en önemli ihtiyaç olan kaliteli uykunun doğru bir şekilde karşılanmasının sağlanmasıdır.
“Çocukların beyin gelişiminin temel taşı olan uykuyu göz ardı etmemeniz gerekir” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Birol Saral ise BEBEK GELİŞİMİ için uykunun faydalarından şu şekilde bahsetti: