Nesren Jake yeni sergisi ‘Lunatic Asylum’da süper kahramanları ikonik markalarla bir araya getiriyor. Bugüne kadar “Eserlerim benden daha önemlidir” diyerek kendini göstermekten kaçınan sanatçı ilk defa bu sergide yüzünü gösterdi ve sanatseverlerle yüz yüze buluştu.
#Nesren JakeElgiz Çağdaş Sanat Müzesi, 2010- 2022 seneleri arasında müzeye yönetim ve danışma kurulu üyesi olarak; yaşamı boyunca da Türkiye’de çağdaş sanata galerici, sanatçı, sanat yazarı, sanat danışmanı ve küratör olarak büyük katkılarda bulunan Haşim Nur Gürel için vefatının birinci yılında anma sergisi düzenliyor. Küratörlüğünü Billur Tansel’in üstlendiği ‘Sığ Sularda Derin Hayaller’ başlıklı sergide, Gürel’in farklı yönlerini ortaya koyan belgelere ve hayatı boyunca üretmiş olduğu eserlerinden bir seçkiye yer veriliyor.
#Haşim Nur GürelAlfa Yayınları’nın yeni edisyonu sayesinde Michael Dibdin’in yeni bir ‘Komiser Zen’ macerasını daha okuma fırsatı bulduk; ‘Ölü Lagün’ hem Zen dizisinin dördüncü kitabı hem de yazarın bütün eserleri arasındaki en başarılı üç romanından biri. ‘Zen’ polisiyeleri, ‘Siyasi polisiye nedir?’ sorusuna net bir yanıt veriyor.
#Michael DibdinSaraçoğlu Mahallesi’ndeki yenileme çalışmalarını inceleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Ankaralılar için bir hayaldi, o hayali gerçekleştiriyoruz, nisan ayında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle Türkiye Yüzyılı'nda, Ankara'mıza Saraçoğlu Mahallesi’ni kazandırmış olacağız” dedi.
#Saraçoğlu MahallesiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan ve en köklü mahallelerinden olan “Saraçoğlu’nu Koruma, Yenileme ve Yaşatma Projesi” alanında incelemelerde bulundu. Yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Kurum, “Ankaralılar için bir hayaldi o hayali gerçekleştiriyoruz. Nisan ayında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Türkiye Yüzyılı’nda, Ankara'mıza Saraçoğlu Mahallesini kazandırmış olacağız” dedi. Saraçoğlu Mahallesi projesiyle ilgili muhalefetin eleştirilerine de cevap veren Bakan Kurum, “Eleştirenler bu proje bittiğinde burayı gördüklerinde şaşıracak, özeleştiri yapacak” diye konuştu.
#Murat KurumMüzisyen, hekim ve en son taktığı şapkası Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) Başkanı Ferhat Göçer ile beraberiz. Buluşma vesilemiz bu hafta yayınlanan yeni albümü ‘Anadolu Aryaları 2’… Ancak önce eski albümleri karıştırıyoruz! Onunki de bir Anadolu hikâyesi... Urfa’da doğuyor, çocukluğu İzmit’te, gençliği İstanbul’da bir yandan tıp fakültesinde bir yandan opera korosunda geçiyor. Göçer, “Hekimlikle müzisyenlik arasında seçim yapamadım. Sonunda ben de kendimi saldım ve ikisini bir arada yapmaya çalıştım!” diyor.
#Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek BirliğiToplumcu gerçekçi kalemi, kadın özgürleşmesine sunduğu büyük katkı ve eserleriyle 1930’lardan itibaren Avrupa dillerine çevrilen Suat Derviş, ölümünün 50’nci yılında bir dizi etkinlikle anılıyor. Usta yazarı ve külliyatını bu vesileyle bir kere daha anımsıyoruz.
#Suat DervişCHP, rahmetli Ecevit döneminde tabanının işçi ve sendikalara dayanması ve partinin sol bir nitelik kazanması için çok çaba harcadı ve parti örgütünde işçi büroları açtı, partinin üye profilini değiştirmeye çalıştı. Siyasal konjonktürün de etkisi ile 1973 seçimlerinde birinci parti oldu, Ecevit de koalisyon hükümetinin başbakanı oldu. O günden bugüne sola açılmaya çalışan bir CHP’den Diyanet Akademisi’ne oy veren milletvekillerine ses çıkarmayan, Atatürk ve devrimlerinin düşmanları ile helalleşmeye çalışan, laikliğe karşı olanların esip gürlediği bir ortamda “Laiklikle bir sorunumuz yoktur” diyen bir CHP’ye dönüştü.
#CHPOsmanlı’nın son dönemindeki Batılılaşma hamlesinin edebiyat alanındaki simge ismi Tevfik Fikret’in bütün verimi, ilk kez bir kitapta toplandı. Nâzım Hikmet Polat’ın titiz çalışmasıyla hazırlanan ‘Tevfik Fikret - Bütün Eserleri - Eleştirel Basım’, Yapı Kredi’nin Delta serisinden çıktı. Onu okumak isteyecekler zor bir dil duvarıyla karşılaşacaklar ama bu duvarı aşmak, arkasındakileri görmeye çoktan değer.
#Nâzım Hikmet PolatKültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde ödül alan isimlerden biri de İdil Biret oldu. Müzik alanında ödüllendirilen İdil Biret’in hayatına dair bilgiler merak konusu oldu. İdil Biret, Paris Ulusal Konservatuarı’nı yüksek piyano, eşlikçilik ve oda müziği dallarında birinci olarak bitirdiğinde on beş yaşındaydı. On altı yaşından itibaren çeşitli dünya sahnelerinde yer almaya başlamıştı. Peki, İdil Biret kimdir?
#İdil BiretDil ustası Özdemir Asaf, şiiri sevmeyeni bile şiire yaklaştırır. Şiirlerindeki mantık kusursuzdur, okuru tam kalbinden vurur. Özdemir Asaf’ın şiirlerinin yer aldığı “Çiçek Senfonisi” ile “Benden Sonra Mutluluk”, etikalarının, öykülerinin ve otokopi-denemelerinin toplandığı “Kırılmadık Bir Şey Kalmadı”dan oluşan “Bütün Eserleri”, 1336 sayfa.
#YAZARÇağdaş şiirimizin özgün sesi Özdemir Asaf ‘Şiir kelimelerle yazılır’ın radikalleşmiş biçimini sunar, düzyazılarında nihilist durumu savunur, aşk için söyledikleriyle geniş kitlelerin sevgilisi olur... 'Bütün Eserleri', YKY'nin Delta serisi kapsamında tek ciltte toplanan usta şairi ölümünün 40’ıncı senesinde anıyoruz.
#Özdemir AsafAlfa Basım Yayım Dağıtım Şirketi, 8 yıl önce hayatını kaybeden gazeteci, araştırmacı ve yazar Aytunç Altındal’ın 3 çocuğuna 101 bin liralık tazminat davası açtı. Yayınevi, Altındal’ın mirasçılarının sözleşmeye aykırı olarak eserlerini izinsiz çoğalttıklarını öne sürdü.
#GazetehaberleriBu hafta salı günü, Türkiye müzeciliğinin en saygın ve öncü simalarından Dr. Filiz Çağman’ı Edirne’de ebedi yolculuğuna uğurladık. Orada doğmuştu, emekliliğinden sonraki yıllarında oraya sığındı ve rahmete yürüdü. Kınalızâde’nin ve Arkeoloji Müdürü Rıfat Osman Bey’in de mezarı bulunan Nazırçeşme Mezarlığı’na defnedildi.
#YAZARSadece Türkiye’de değil, yurt dışında birçok ülkede yaptığı yönetmenliğiyle de başarısı alkışlanan, klasik oyunları bile çıta yükseltip, farklı bakışıyla sahneleyerek dikkatleri çeken, sezonda, sahnelerde ‘Helikopter’i uçuran, Tiyatro Keyfi’nin sahibi, Kemal Başar ile; yönetmenliğini, tiyatroyu, sanatı, hayatı konuştuk. Tiyatronun ‘T’ sinden girdik, ‘O’sundan çıktık. Sonuç mu? E, buyrun o zaman?
#TiyatroTürk edebiyatında öykünün kurucu yazarı Ömer Seyfettin’in vefatının yüzüncü yılında, yazarın genişleyen külliyatının ilk verimlerini ‘Ömer Seyfettin Hikâyeler’ adıyla, toplam 1676 sayfalık iki ciltte okuyoruz. Hülya Argunşah’ın çalışması Ömer Seyfettin’in bütün öykülerini bir araya getirmekle kalmıyor, onları ilk yayımlandıkları biçimlerine döndürmeyi de amaçlıyor.
#Ömer SeyfettinİSTANBUL İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz Ayasofya'daki bazı tarihi eserlerin kayıp olduğu iddialarıyla ilgili olarak "Çalıntı var diyenin ne olduğunu söylemesi lazım ki 'evet bu var ya da yok' diyelim. Bizim kayıtlarımıza göre bu konuda iddiada bulunmayı gerektiren bir durum söz konusu değil" dedi.
#AyasofyaAnadolu ve İslam medeniyeti sentezi için çabalayan, 'Hareket' dergisinin kurucusu, sosyolog, felsefeci, yazar ve öğretmen Nurettin Topçu vefatının 45. yılında anılıyor. Sorbonne Üniversitesi'nde felsefe doktorası veren ilk Türk Nurettin Topçu'nun 'İsyan Ahlakı' adıyla Türkçe'ye çevrilen tezi, Paris'te 1934'te, Türkiye'de ise 1990'da Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayımlanmıştı. Peki, Nurettin Topçu kimdir, ne zaman öldü?
#Nurettin Topçu Kimdir