Paylaş
‘İstanbul’da Bir Yabancı’ adını taşıyan mini roman, 10 Mart - 26 Mayıs tarihleri arasında 12 sayı olarak Büyük Gazete adlı haftalık süreli yayında tefrika edilmiş.
Romanı burada bulup yayına hazırlayan Erol Gökşen.
Kitaba yazdığı yazısında şöyle anlatıyor bu keşif sırasında yaşadıklarını ve hissettiklerini: “Edebiyat araştırmacılarının arşiv çalışmaları sırasında şair ve yazarlara ait gazete, dergi sayfalarında bir yazı, bir şiir, bir hikâye veya roman tefrikasını keşfettikleri an yaşadıkları sevinci anlatmak için kelimeler yeterli gelmez sanıyorum. Bunu, Halide Edib’in ‘İstanbul’da Bir Yabancı’ adlı romanıyla yaşadığımı söylemeliyim.”
Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Melih Cevdet Anday, İlhan Berk, Halikarnas Balıkçısı, Kerime Nadir gibi edebiyatçıların da göründüğü bu yayın organı Büyük Gazete.
Halide Edib’in romanının orada unutulup kalmaması biyografisi için çok önemli.
Benim ilgimi çeken, Can Yayınları’nın kitabı sunarken gösterdiği objektif yayıncılık örneği.
Kitabın başında Halide Edib üzerine çalışmaları ve tezi bulunan Prof. Dr. İnci Enginün’ün bir sunuş yazısı var. Halide Edib’in son eserlerinin onun artık tükenmiş bir yazar olduğunu gösterdiğini vurgulayan Enginün, “Eserin büyük bir değeri olmasa da ömrü boyunca yazmış bu büyük yazarın geniş tecrübelerinden süzülen anlatma ihtiyacını son ânına kadar devam ettirebilmesi önemlidir. En azından bazı okuyucularını uyarıcı niteliği, ilk ve son eserler arasındaki devamlılık ve değişmeleri düşündürüp incelemesi açısından da bu eserin yazarın bütün eserleri arasında yayımlanmasını önemli buluyorum” diyor.
Erol Gökşen de sunuşunda kitabın edebi değeriyle ilgili benzer şeyler yazmış. Romanın Halide Edib’in aynı yıllardaki diğer romanlarında olduğu gibi kısa, kurgu ve teknik olarak zayıf ve derinliğinin az olduğunu belirtiyor.
Hem Enginün hem Gökşen yaşla birlikte Halide Edib’in yazarlık kariyerinde belirli bir düşüş olduğu gerçeğinin altını çiziyorlar.
Her iki yazı da romanın girişinde yer alıyor.
Can Yayınları’nın tavrı önemli burada. Halide Edib Adıvar’ın son romanı bulundu, şöyle önemli, böyle mükemmel bir roman tarzı bir köpürtme yerine, edebi değerini ve edebiyat tarihindeki yerini uzman görüşüyle vermesi.
Halide Edib’in külliyatının son kitabı olarak sunuyor okura. Romanın onun edebiyatının içindeki yerini belirleyerek.
Kaleme aldığı her metinle yeniden tartışılan Halide Edib’in bütün eserleri, gözden geçirilmiş baskılarıyla bu seride yer alıyor.
Can Yayınları’nın bu serisinin adı da ‘Miras’ zaten.
AVRUPA MÜZELERİNDE KARAKIŞ ENDİŞESİ
COVID-19 pandemisi nedeniyle sıkıntılı bir süreç geçiren Avrupa müzeleri bu kez de enerji kriziyle karşı karşıya. Artan enerji maliyetlerini karşılayamayan müzeleri kara bir kış bekliyor.
İngiltere müzeleri ziyaretçi sayısında pandemi öncesi döneme ulaşabilmiş değilken artan enerji maliyetleri nedeniyle ziyaret saatlerini azaltma yoluna gidebileceklerini açıkladı.
Artamglobal’in derlediği habere göre Fransa Kültür Bakanı Rima Abdul Malak, Eyfel Kulesi’nin her akşam parıldayan ışıklarını kapatma uygulamasının yanı sıra artık Louvre’un ikonik cam piramidinin saat 23.00’ten sonra aydınlatılmayacağını açıkladı. Abdul Malak, bu kuşkusuz ‘sembolik’ tedbirlerin kamu bilincini artırmak ve vatandaşları harekete geçirmek için önemli olduğunu söyledi.
Fransız hükümeti enerji tüketimini azaltmak için çağrıda bulunurken bazı müzeler şimdiden örnek kararlar alıyor. Paris’teki Musée d’Orsay ve L’Orangerie, bu yılın ilk sekiz ayında enerji tüketimini 2021’e kıyasla yüzde 15 oranında azalttığını açıkladı. Bu sonuçları, öncelikle tüm aydınlatmanın kademeli olarak enerji tasarruflu ampullerle değiştirerek elde ettiler. Yıllar içinde düzenli olarak enerji tüketimini azaltan Centre Pompidou ise mevcut krize yanıt olarak cephesindeki ışıkları saat 22.30’da kapatacağını söyledi.
Paylaş