Sosyal medyada oldukça popüler bir trend olan ağız bantları, Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon'un da bu bantları kullanmayı düşündüğünü açıklaması ile yeniden gündem oldu. Peki bu bantlar gerçekten uyukuya dalmayı ve derin uykuda kalmayı kolaylaştırıyor mu? Riskleri var mı?
#Ağız BandıUyurken ağızdan değil burundan nefes almanın daha sağlıklı olduğu, derin uykuya dalmayı kolaylaştırdığı, daha az horlamaya yardımcı olduğuna inanıldığı için pek çok insan uyurken ağız bandı kullanıyor. Sosyal medyada da oldukça popüler olan bu uygulamayı Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon da deneyeceğini açıklayınca tekrar gündeme geldi. Peki bu uygulama gerçekten işe yarıyor mu? Bu şekilde uyumak riskli mi? Uzmanlar ne diyor?
#Ağız BandıSosyal medyada başlayan yeni bir çılgınlığa uyan insanlar, uyurken burunlarından nefes almak için ağızlarını bantlamaya başladı. Uzmanlar söz konusu trendin tehlikeli olduğunu belirterek, ağzı bantlamanın kalp hastalığı, KOAH ve felç gibi daha ciddi sorunlara davetiye çıkarabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
#TiktokEKOL Balçova Tıp Merkezi hekimlerinden KBB Uzmanı Opr. Dr. Haşim Aydın, burun solunumunun rahat olmasının sağlık açısından hayatın her döneminde çok önemli olduğuna dikkat çekti. Çocukluk çağında burundan nefes alamamanın birçok soruna yol açabildiğini söyleyen Opr. Dr. Haşim Aydın, çocuklardaki burun tıkanıklığının önemli nedenlerinden birinin adenoid hipertrofisi denilen geniz eti büyümesi olduğunu söyledi. Opr. Dr. Haşim Aydın, şöyle devam etti:
#1Burun etlerinin vücudun bir nevi kliması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tolga Kandoğan, “Burun etleri, başta alerji olmak üzere sigara tüketimi, hava kirliliği, enfeksiyonlar, burun kemik kıkırdak eğrilikleri gibi nedenlere bağlı olarak şişebilir. Burun etleri uzun dönemde tedavi edilmezse kişide baş ağrısına ve ses değişikliklerine yol açabilir” dedi.
#Prof. Dr. Tolga KandoğanYaygın kanının aksine uyku ‘dinlenme’den ibaret değil. Beden ve ruh sağlığımız için gayet önemli hatta elzem bir süreç. Yaşamımızın yaklaşık üçte biri uykuda geçiyor. Bu esnada hormonlar salınıyor, bazı maddeler vücuttan atılırken, bazıları üretiliyor. Uyku sorunu bulunanların, başka ciddi hastalıklara yatkınlıkları artıyor. Yazı dizimizde sık rastlanan uyku hastalıklarına yer vereceğiz.
#Uykuİnsanlar yüz yüze iletişimde kendisi gibi olmak ve rahat hissetmek ister. İyi bir iletişimin en önemli yolu budur çünkü. Ancak aynada baktığımızda kendimizi rahatsız eden bir sıkıntı varsa bu iletişime de yansır. Bunun sık yaşandığı durumlardan biri de insan yüzünde en dikkat çeken nokta olan burundaki sorundur.
#Dr. Süreyya ŞeneldirKoku alma gibi yaptığı pek çok görev yanında solunan havayı filtre eder, nemlendirir ve sonuçta akciğerlere tertemiz ideal havayı gönderir.Ortamın sıcaklığına, kirliliğine ve nemine göre vaziyet alarak yapar. Prof. Dr. Suat Turgut konuyla ilgili görüşlerini aktarıyor.
#Burun EtiYaz aylarında serinlemek için kullanılan klimalar, lejyoner hastalığına yol açan bakterinin ortama girmesini sağlayarak yaygın kas, karın ve baş ağrısı, ateş, kuru öksürük, ishal, kusma ve bulantıya yol açabiliyor. Bakteri, hastaların yüzde 20'sinde sinir sistemi bulguları, ajitasyon, konsantrasyon bozuklukları hatta komaya neden olabiliyor.