Burun estetiği yaptıranların 3 şartı

Güncelleme Tarihi:

Burun estetiği yaptıranların 3 şartı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2015 15:25

İnsanlar yüz yüze iletişimde kendisi gibi olmak ve rahat hissetmek ister. İyi bir iletişimin en önemli yolu budur çünkü. Ancak aynada baktığımızda kendimizi rahatsız eden bir sıkıntı varsa bu iletişime de yansır. Bunun sık yaşandığı durumlardan biri de insan yüzünde en dikkat çeken nokta olan burundaki sorundur.

Haberin Devamı

Burundaki en ufak bir sorun yüz yüze iletişimde sanki karşımızdaki kişinin o soruna odaklandığı duygusu yaratabilir. Bu da hem kişinin kendi olmasının hem de rahat hissetmesinin önüne geçer. Hal böyle olunca “estetik” başlığında en çok talep edilen yüzün en çok görünen ve dikkat çeken noktası “burun” estetiği ameliyatları oluyor. Burun estetiği ameliyatlarında iyi hekim seçmek büyük önem taşıyor. Özellikle ne istediğini bilen ve burun sağlığını da ön planda tutan hastalarla iyi hekimler birleşince ortaya başarılı ve sağlıklı sonuçlar çıkıyor.

Burun estetiği yaptıranların 3 şartı

Peki burun estetiği yaptırmak isteyenlerin kafasındaki ilk 3 soru ne?

Haberin Devamı

İYİ GÖRÜNÜŞ, NEFES VE MORLUK

Burnum iyi görünecek mi, rahat nefes alabilecek miyim ve ameliyat sonrası morluk ve şişlik ne zaman geçecek. Burun estetiği yaptırmak için yola çıkan hastaların büyük çoğunluğunun aklında oluşan ilk 3 soru bunlar oluyor. Kulak Burun Boğaz uzmanı Op. Dr. Süreyya Şeneldir, iyi bir estetik burun ameliyatının temel taşının operasyon sonrası burnun temel fonksiyonlarını kaybetmemesi ve iyi nefes almak olduğunu vurguluyor:

“Artık günümüzde estetik müdahale yapıldığı belli olmayan çekici burunları hedefliyoruz. Burnun fonksiyonları kaybetmeye ise hiç tahammülümüz yok. Dahası estetik ameliyatla fonksiyonları daha da iyileştirmeyi hedefliyoruz. Burun hem estetik hem de sağlık açısından insan vücudunun dış dünyaya açılan kapılarından biridir. Estetik açıdan dış dünyaya açılan bir kapıdır çünkü yüzümüzün en dikkat çeken kısmında, merkezindedir. Sağlık açısından dış dünyaya açılan kapıdır çünkü sağlıklı ve kaliteli yaşam için soluduğumuz havanın burundan geçmesi esastır.”

Burun estetiği yaptıranların 3 şartı

Burun estetiği yaptıranların 3 şartı
FONKSİYON ESTETİK DENGESİ ÖNEMLİ

Haberin Devamı

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Süreyya Şeneldir, sadece estetik kaygıyla yapılan ameliyatlarda burnun temel işlevlerinin göz ardı edilmesinin yaşam kalitesini de olumsuz etkilediğini belirtiyor. Peki kimi zaman güzellik uğruna vazgeçilen burun fonksiyonları insan vücudunda ne işe yarar? Burun solunumu sayesinde hava burunda ısıtılır, nemlendirilir ve de temizlenip akciğere sunulur.

Koku alma işlevi de üzerinde önemle durulması gereken bir burun fonksiyonudur. İnsanoğlu ortalama 2000 farklı kokuyu alabilir.Bu farklı kokular insan hayatında yemekten cinselliğe kadar geniş bir yelpazeyi etkiler. Op. Dr. Süreyya Şeneldir, ideal bir burun ameliyatında fonksiyon estetik dengesinin gözetilmesi gerektiğini vurguluyor:

Haberin Devamı

Burun estetiği yaptıranların 3 şartı

“Rinoplasti ameliyatının amacı itici ve fonksiyonları yetersiz bir burnu çekici ve sağlıklı bir buruna dönüştürmektir. Burnun şekli ve fonksiyonları iç içe geçmiştir. Estetik kaygı ile yapılan bir ameliyat burun sağlığını olumlu veya olumsuz değiştirebilir. Fonksiyonlara yönelik bir ameliyat da burun şeklinde olumlu veya olumsuz değişikliğe yol açabilir. Başarılı bir cerrahi sonuç için burun ameliyatını yapan hekim bu ilişki ve etkileşimi hiç akıldan çıkarmamalıdır. Cerrahi operasyon esnasında yapacağı her işlemin hem estetik hem de fonksiyonel etkilerini hesap etmelidir. Bu bağlamda burun ameliyatını hekimin hastanın burnu ile oynadığı satranç oyununa benzetebiliriz.”

Haberin Devamı

Burun estetiği yaptıranların 3 şartı
İYİ GÖRÜNÜŞ

Burun estetiği ameliyatlarında üzerinde belki de en çok konuşulan başlıklardan biri hastanın nasıl bir burun istediği ve bu isteğin kişinin yüzüyle uyum sağlayıp sağlayamadığı. Bazı hastalar kendilerinden farklı yüz yapısına sahip kişilerin burun fotoğraflarıyla hekimlere başvurabiliyor ve bu konuda ısrarcı olabiliyor. Ancak net olan bir gerçek var ki, burun estetiği sonrası iyi bir sonuç, kişinin yüz yapısına uygun doğal görünümle sağlanabilir.

KBB Uzmanı Op. Dr. Süreyya Şeneldir, estetik burun ameliyatlarının amacının hem fonksiyonel olarak daha iyi, hem de estetik olarak:

Haberin Devamı

“Benim anlayışıma göre estetik anlamda başarılı, güzel görünen burun şu iki temel özelliğe sahip olmalıdır. Birincisi burun kendi içinde kendisiyle uyumlu olmalıdır. Burun ucu, sırtı, kanatları, deliği gibi alt bölümleri birbirleriyle vektörel bir ahenk içinde olmalıdır.

Burun estetiği yaptıranların 3 şartı

İkincisi yüzün diğer yapıları ile uyumlu olmalı ve çene, alın, kaş, göz ve dudakla birbirini tamamlamalı. Her insanın yüz şekli ve kemik yapısı farklıdır. Kişinin yüz şekline ve oranlarına uygun bir burun yapılması estetik açıdan çok önemli bir gerekliliktir. Güzel bir burun orantılı ama ben varım diyen burundur. Doğuştan güzel olan burunlara bakın hiç biri silik görünmezler, hepsi de ön plandadırlar. Maalesef bazen güzel burun yapmak adına burun yüzde orantısız hale getiriliyor yani aşırı küçültülüyor. Burun yüzdeki hakimiyetini kaybediyor. Yüzde kaybolup gidiyor. Küçük burun isteği ile gelen hastalara hep bunu anlatıyorum. Estetik anlamda güzel bir burun, hangi açıdan bakılırsa bakılsın güzel görünen bir burundur. Burun yandan (profilden), önden ve alttan bakıldığında güzel görünmelidir. Her insana aynı güzel burnu değil, kişinin yüzüne uygun (kişiye özel) burun yapmak çok önemlidir. Çünkü birine yakışan burun diğerine yakışmaz. Hiçbir zaman mükemmel bir burun taahhüt edilemez. Hastaya ait fiziksel özellikler analiz edildikten sonra mümkün olan en iyi sonuç sağlanmaya çalışılır.

Burun estetiği yaptıranların 3 şartı
MORLUK VE ŞİŞLİK

Ve burun estetiği olacak hastaların en merak ettiği sorulardan biri de operasyon sonrası yüzde oluşacak morluk ve şişliğin ne kadar süreceği ve yüzü ne kadar etkileyeceği.

KBB Uzmanı Op. Dr. Süreyya Şeneldir, bu ameliyatların pek çoğunda burun çevresinde morarma ve şişlik olduğunun altını çiziyor:

“Bu ameliyatların pek çoğunda oluşan burun çevresindeki morarma ve şişlik 7-30 gün içinde geçerken burun sırtındaki şişlik aylarca sürebilir. En az iki gün göz çevresine 15 dakika aralıklarla buz tatbiki yüzünüzde oluşacak morluk ve şişlikleri azaltacaktır. Buz uygulaması sırasında alçı korunmalıdır. Nadiren gözaltlarında kalıcı bir koyulaşma oluşabilir. Bu durum ameliyat öncesi tespit edilemez yine sizin cilt yapınıza göre değişkenlik gösterir. Cilt dokusunda değişiklik, kırmızılık, küçük yaralar, lekelenme, damarlarda belirginleşme oluşabilir. Bu olumsuzlukla nadiren karşılaşılmaktadır. Gözyaşı kesesi cerrahi uygulanan bölgeye yakındır. Yalnızca ameliyat sonrası oluşan şişliğe bağlı bir etkilenme de olabilir ve kendiliğinden geçer.

BAKMADAN GEÇME!