Güncelleme Tarihi:
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Bekir Sivri, geniz eti ve bademcik sorunlarının hastanın günlük yaşantısını etkilediği gibi, okul çağındaki çocukların başarısını da ciddi oranda etkilediğini, karşımıza ciddi bir sosyal ve eğitim sorunu olarak çıktığını belirtiyor.
Geniz eti denilen doku burun arkasında bulunan geniz bölgesinde olan bademcik ile aynı özellikleri taşıyan bir dokudur. Normalde tüm çocuklarda vardır. Geniz eti tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları ve allerji nedeniyle büyüyebilmekte bunun sonucunda burun tıkanıklığına yol açarak çeşitli sağlık problemleri oluşturabilmektedir.
AĞZI AÇIK UYUYAN ÇOCUKLARA DİKKAT
Çocuklarda geniz eti problemi, genellikle çocukların gece ağzı açık bir şekilde uyumaları ve horlamaları ile kendini göstermektedir. Ağız kenarından akan salyalar da geniz eti varlığının göstergesi olabilir.Uykusuzluktan kaynaklanan yorgunluk nedeniyle okul başarısı olumsuz etkilenmekte ve çocuklar sosyal yaşamdan uzaklaşmaktadır.
Çocuklarda ihmal edilen geniz eti sinüzit, idrar kaçırma ve okul başarısızlığına kadar pek çok soruna yol açabilmektedir. Geniz eti büyük olan çocuklarda uyku kalitesinin iyi olmamasından dolayı büyüme hormonu az salgılanmakta ve gelişme geriliklerine yol açabilmektedir. Gece boyunca iyi nefes alamayan ve kaliteli uyku uyuyamayan çocuklarda, davranış bozuklukları, kronik sinüzit oluşabilir. Bununla birlikte durmayan öksürük, burun solunumu yapamadıkları için vücutta hissedilemeyen sıvı kaybı, ağız kokusu, çene bozukluğu, ağız ve çenede daralma, dişlerde gelişim bozukluğu ve çürüme meydana gelmektedir.
DİŞ PROBLEMLERİ OLUYOR
Çocukların geniz etlerine zamanında müdahale edilmediğinde, ilerleyen yaşlarda diş problemleri de ortaya çıkmaktadır.Gece kaliteli uykusunu alamaması sonucu çocuk normale göre daha asabi ve yaramaz olur. Davranış bozukluklarından hiperaktiviteye kadar birçok sorun yaşanabilmektedir
Op. Dr. Bekir Sivri, bu rahatsızlığın, yalnızca saglık açısından değil psikolojik açıdan da sıkıntı yaratabildiğini vurguladı. Hastalığın teşhisi konusunda özellikle ailelerin özen göstermesi gerekmektedir. Ağız açık bir şekilde uyuma, horlama, sık üst solunum yolu enfeksiyonu gibi belirtilerde vakit kaybetmeden kulak burun boğaz uzmanına başvurmalıdır
Op. Dr. Bekir Sivri, geniz eti hastalıklarının tedavisinde öncelikli olarak ilaç tedavisi uygulanması gerektiğini, uygulanan ilaç tedavisine rağmen sonuç alınmayan durumlarda ise cerrahi tedavinin gerekli olduğunu belirtti.
Ameliyat sürecine değinen Op. Dr. Bekir Sivri , 'Geniz eti ameliyatı çocukta genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Ameliyat sırasında hastanın ağzı açılarak, küçük dilin, yumuşak damağın üst kısmında geniz bölgesinde bulunan büyümüş vaziyetteki geniz eti küret denilen bir alet vasıtasıyla çıkartılır. Yaklaşık 10 dakika süren basit bir ameliyattır. Hasta ameliyattan 3-4 saat sonra taburcu edilir .5-6 günlük bir iyileşme periyodundan sonra hasta sosyal yaşamına geri dönebilir.