Paylaş
Kulak Burun Boğaz(KBB) kliniklerinde en sıklıkla yapılan işlemlerden biridir. Burun ameliyatı denilince, akla ilk gelen, cerrahi sonrası kullanılan tamponlardır. Eskiden ameliyat sonrası hasta birkaç gün tampon kullanmak zorunda kalıyordu ve bu tamponlar nefes almayı zorlaştırıp, kulaklarda da basınca neden oluyordu. Teknolojinin de gelişmesiyle günümüzde artık hastalar ameliyat sonrası tampona ihtiyaç duymadan, rahat ve hızlı şekilde gündelik yaşamına dönebiliyor. Tamponsuz burun ameliyatı yapan hekim sayısı giderek artarken, konuyu KBB uzmanı Doç. Dr. Taylan Gül’e sordum.
RAHATSIZLIK HİSSİ OLUŞTURUYORDU
“Burun ameliyat sonrasında burun deliklerine tampon yerleştirilerek, ameliyat sonrası kanama, abse ve hematoma gibi komplikasyonların önüne geçilmeye çalışılır. Ancak tampon kullanımının kendine özgü komplikasyonları ve hastalarda ciddi bir rahatsızlık hissi oluşturma durumu vardır. Tamponlar ortalama olarak 48 saat burunda tutulmakta, ağrı ve basınç hissine ve burunda şişliğe sebep olmakta ve çıkarılma işlemi sırasında rahatsızlık ve stres yaratmaktadır. Tampon uygulaması, burun solunumu ve sağlık için çok önemli olan bu ameliyatın, halk arasında kötü bir üne sahip olmasına sebep olmuştur.
YORGAN DİKİŞ TEKNİĞİ UYGULANIYOR
Tamponsuz septoplasti ameliyatı 1978 yılından itibaren uygulanmış ancak fazlaca popüler olmamıştır. Tamponsuz olarak yapılan septoplasti işlemleri için birkaç metot belirlenmiştir. Bunlar arasında yorgan dikişi ve eriyen zımbalar ön planda yer almaktadır. Biz de yorgan dikiş tekniği ile ameliyatlarımızı yapmaktayız. Bu teknikte önden arkaya doğru, burun orta perdesinin katmanları karşılıklı olarak eriyen dikiş materyalleri ile kapatılarak ameliyatlar bitirilmektedir. Ek olarak ameliyat sonrası kanama riskini azaltmak amacıyla küçük kanama odakları koter yardımıyla durdurularak, ameliyat sonrası konfor arttırılmaktadır. Bu konuda literatüre girmiş bir çalışmamız mevcuttur.
GÜNDELİK YAŞAMA HIZLI DÖNÜLÜYOR
Ameliyat sonrası günlerde, burundan hafif sızıntı şeklinde kanama ve hafif tıkanıklık hissi olmasına rağmen bu, tamponun yarattığı basınç ve tıkanıklık hissine oranla çok az seviyededir. Hastalarımız ertesi gün normal hayatlarına geri dönmekte ve iş gücü kaybı minimal olmaktadır. Hastalarımızın 15 gün içerisinde iki kez kliniğimizi ziyaret etmesiyle, burun içerisinde temizlik ve pansuman yapmaktayız. Bu işlem sayesinde hastalarımız, hayat kalitesinin artmasına büyük katkı sağlayan bu ameliyatı daha konforlu ve iş hayatını aksatmadan olabilmektedir.”
Paylaş