2005 yılında Ernst&Young’un düzenlediği Yılın Girişimcisi Yarışması’nda Türkiye birincisi olan Alara Tarım’ın patronu Kerim Taner, “Bu yarışma sayesinde ne olduğumuzu ve aslında nasıl olmamız gerektiğini öğrendik. Uluslararası yatırımcıların ilgisini çektik. Sonunda 4 milyar euro cirolu Univeg bize ortak oldu” diyor.
BURSA’nın önemli ihracat ürünlerinden olan siyah incirin dünyaya tanıtılması için çalışmalar sürdürülüyor. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen İncir Festivali’nde konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, bu yıl Almanya’da yapılan uluslararası Münih Festivali’ne katıldıklarını hatırlatarak, “Münih’te, ‘Bursa Siyah İnciri’ni tanıttık. Bütün çabamız incirimizi uluslararası alanda tanıtmak” dedi.
Anadolu’da hayat var olduğundan beri Bursa hep çok zengin bir yaşam kaynağı oldu. Verimli toprakları, tarih boyunca ticaret, zanaat ve sanatın önemli bir merkezi olarak konumlanması, çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış olması ve neredeyse insanlığın başlangıcından bugüne dek; hep göç yolu üzerinde bulunması Bursa’nın kültürel birikimini çok zengin kılmıştır.
#Bursaİngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in 2010 yılındaki Bursa ziyaretinin ardından alışveriş listesine dahil ettiği Bursa Siyah İnciri (Black Bursa), Çin pazarını zorluyor. Bursa siyah incirinin tümüne talip olan Çin’in tek şartı var; meyve sineğinin tamamen yok edilmesi. Bursa Büyükşehir Belediyesi, İzmir’deki bir laboratuvarda incirleri suni ortamda sineklendiriliyor ve sineğin nasıl yok edileceği araştırılıyor.
#Gazetehaberleriİncir, ülkemiz topraklarında yetiştirilen en lezzetli meyveler arasında yer alıyor. Hem taze hem de kuru olarak tüketilebilen incirin anayurdu ise, Orta Doğu ve Asya’dır. İncir, farklı yüksekliklerde yaşayabilen bir meyvedir. Deniz seviyesinden başlayarak 1,700 metre yüksekliğine kadar kendine yaşam alanı bulabilir. İncir fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Türk mutfak kültürünün dünyanın en zengin mutfaklarından biri olmasının başlıca sebeplerinden biri Osmanlı İmparatorluğu’nun çok uluslu bir yapıya sahip olmasıdır. Osmanlı döneminde pek çok yabancı devlet adamı aşçılarını yetiştirmeleri için Türk aşçıların yanına yollamışlardır. Çeşitli kültürlerin birikimi ile gelişen Türk mutfağı bugün dünyanın en önemli üç mutfağından birisi olmuştur.
#Osmanlı Saray MutfağıUİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik, "Bu yıl aşı tedavisinde hedeflenen sonuçlara ulaşılmasıyla, geçen senenin kayıplarını telafi etmeyi ve 2019'da gerçekleştirdiğimiz başarılı ihracat rakamlarına tekrar ulaşmayı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.
#İhracatMerkezi İtalya’da bulunan Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı tarafından, dünya genelindeki yerel türleri korumak amaçlı oluşturulan ve 5 bin 323 ürünün bulunduğu Uluslararası Nuh’un Ambarı (Ark of Taste) listesinde, Boğatepe gravyer, İsot biber, Afyon kaymağı, İzmir boyozu, Şile kestane balı gibi Türkiye’den 76 yöresel ürün ve lezzet yer alıyor.
#Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfıİngiltere veliahdı William'ın eşi Cambridge düşesi Kate'in hamilelik döneminde sabah bulantılarında yediği Bursa’nın siyah incirinin hasadına başlandı. Bursa’dan dünyanın bir çok ülkesine ihraç edilen ve kilogramı 22 liradan ihracata giden siyah incirden 50 milyon dolarlık ihracat hedefleniyor.
#Bursa