İncir Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? İncir Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları
"İncir, ülkemiz topraklarında yetiştirilen en lezzetli meyveler arasında yer alıyor. Hem taze hem de kuru olarak tüketilebilen incirin anayurdu ise, Orta Doğu ve Asya’dır. İncir, farklı yüksekliklerde yaşayabilen bir meyvedir. Deniz seviyesinden başlayarak 1,700 metre yüksekliğine kadar kendine yaşam alanı bulabilir. İncir fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? İşte, merak edilen tüm detaylar."
İncir, oldukça dayanıklı ve lezzetli bir meyvedir. Mevsimsel kuraklıkları tolere edebilen bir yapıya sahip olan incir için Akdeniz Bölgesi ve Orta Asya üretim için oldukça uygun bir bölgedir. İncir üretiminde ülkemiz birinci sırada yer alıyor.
İncir Fidanı Nedir?
İncir fidanı, çeşitli iklim koşullarına ve farklı toprak tiplerine dayanıklı bir meyvedir. İncirin ana vatanı, Orta Doğu ve Asya bölgesidir. İncir, farklı yüksekliklerde de yetiştirilmeye uygun bir meyve ağacıdır. İncir, diğer meyve ağaçlarına göre toprak konusunda da çok daha az seçicidir. İncir, besin bakımından zayıf ve drenaj sistemi olmayan topraklarda bile yetiştirilmeye uygun olan bir meyvedir. Ülkemiz incir üretiminde birinci sırada yer alır. Dünya'da en çok incir üretimi ise, Ege Bölgesi'nde yapılır. Ülkemizden sonra en çok incirin üretildiği ülkeler ise, Cezayir, Mısır, İran, Fas ve Suriye takip ediyor. Orta Doğu’dan sonra ise, en çok incir üretimi İspanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Brezilya’da üretilir.
İncir Fidanı Nasıl Dikilir?
Dikilecek fidanlarda dikim yapılmadan hemen önce bir kök tuvaleti yapılması gerekir ve ardından fidan dikilir. Fidanın dibine sulama havuzu yapılarak ilk can suyu verilmesi gerekir. Fidan lastik, ip, söğüt dalı, gibi şeylerle çaprazlamasına olarak sekiz şekli olacak şekilde bağlanır. Dikilecek ağaçlar arasında nefes alacak kadar yer bırakılması gerekir.
İncir Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?
İncir fidanı dikimi için en uygun zaman dilimi kış uykusu devresidir. İncir ağacı, kış aylarında yaprak döken bir ağaç türüdür. Bu nedenle de yapraksız olduğu döneme kış uykusu devresi denir. Bu nedenle ilkbahar dönemi incir ağacı dikimi için idealdir. Kış aylarının soğuk geçmediği bölgelerde dikim için sonbahar uygundur.
İncir Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?
İncir fidanı ilk ekildiği zaman bol sulama yaparak toprağa tutunmasını sağlamanız gerekir. Ilıman iklimde yetiştirilmeye uygun olan incir, kuraklığa karşı töleranslıdır. M.Ö. 9000’li yıllardan beri üretimi yapılan incir ağacı, Ağustos sonuna kadar düzenli olarak sulanmalıdır.
İncir Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir?
İncir fidanının meyve verebilmesi için 20 metrelik bir boya ulaşması gerekir. Bu nedenle incir ağacının meyve vermesi genellikle 2-3 yılı buluyor.
İncir Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları
İncir fidanı alıp yetiştirmek istiyorsanız emeklerinizin boşa çıkmaması için sertifikalı fidanları tercih etmeniz gerekir. İncir fidanını diktikten sonra su havuzu oluşturup can suyu vermek çok önemlidir.
İncir Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadar?
İncir fidanının ortalama fiyatları, 35 TL'den başlıyor.
İncir Fidanı Çeşitleri Var mıdır?
İncir fidanının çeşitleri, beyaz, lob incir, aydın sarısı, siyah orak inciri, bardacık inciri, beyaz orak inciri, bursa siyahıdır.
İncir Fidanı Nasıl Çoğaltılır?
İncir fidanı, genellikle tohumla çoğaltılması pek önerilmez. Çünkü bu yöntem çok uzun süren zahmetli bir yöntemdir. Bunun yerine olgun dal ile çelikle üretim çoğaltım için daha çok tercih edilen bir yöntemdir.
İncir Fidanı Ne Zaman Budanır?
İncir fidanı için budama işlemi hayati önem taşır. İncir fidanı, kış döneminde budanmalıdır.
İncir Fidanı Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?
İncir fidanı için dikim aralığı, 8x8-8x6-6x6 ve 8x4 metre olmalıdır. Ağaçlar arasında boşluk olması ağaçların nefes alması için çok önemlidir.