Ali İbrahim Öcal (38), hazırlık aşamasında olduğu projenin ilk çalışmasını Burdur Gölü kumsalında yaptı. Göl kıyısının kuruyan bir alanını kazıyarak, 'ölüyorum' yazan Öcal, "Gölün dilinden kendi ölümünün çığlığını bu şekilde yazdım. Umarım bu feryadı duyurmak adına, farkındalık için bir desteğim olur" dedi.
#Burdur GölüÜlke gündemine Medcezir dizisindeki rolüyle girdikten sonra birçok farklı alanda yeteneği ve birikimi olduğunu gözlemleme fırsatı yakaladığımız aktör Ali Aksöz ile çevre duyarlılığı, oyunculuk serüveni, yeni kitabı ve çok daha fazlasını konuştuğumuz güzel bir söyleşi gerçekleştirdik.
#Ali AksözDoğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) Yaşayan Gezegen Raporu’na göre 1970-2018 arasında yaban hayvanlarının nüfusu dünyada yüzde 69 azaldı. Türkiye’deki rakamlar böyle kapsamlı raporlanmasa da sizin için derlediklerim hiç iç açıcı değil. Son 50 yılda 3 Van Gölü büyüklüğünde sulak alanı kaybettik. Sadece sulak alanlardaki kuşlar yüzde 50 azaldı; kelebek ve böceklerdeki kaybımızsa diğer türlere oranla 2.5 kat fazla.
#Doğal Hayatı Koruma VakfıTürkiye’nin en büyük göllerinden biri olan Burdur Gölü, gün geçtikçe kuruyor. Buharlaşma, kirlilik, yasal veya kaçak yapılan on binlerce sondaj ve gölü besleyen derelere inşa edilen gölet ya da barajlar nedeniyle kuruyan Burdur Gölü’nün Isparta'ya sınırı tamamen kayboldu.
#Burdur GölüTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Burdur Gölü'nde göl aynasının yüzde 45 oranında küçüldüğünü belirterek, 50 yıl önce 7,5 milyar ton olan su kapasitesinin 3,4 milyar tona düştüğünü söyledi. 2018'de gölün kuruyan alanlarındaki su birikintilerini fotoğraflayıp, 'Burdur Gölü'nün gözyaşları' diyerek paylaşan doğa fotoğrafçısı Tamer Yılmaz ise 4 yıl sonra kurumanın hızla arttığı bölgede yeni çektiği kareyi bu kez 'Burdur Gölü kan ağlıyor' notu ile paylaştı.
#Burdur GölüTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Burdur Gölü'nde göl aynasının yüzde 45 oranında küçüldüğünü belirterek, 50 yıl önce 7,5 milyar ton olan su kapasitesinin 3,4 milyar tona düştüğünü söyledi. 2018'de gölün kuruyan alanlarındaki su birikintilerini fotoğraflayıp, 'Burdur Gölü'nün gözyaşları' diyerek paylaşan doğa fotoğrafçısı Tamer Yılmaz ise 4 yıl sonra kurumanın hızla arttığı bölgede yeni çektiği kareyi bu kez 'Burdur Gölü kan ağlıyor' notu ile paylaştı.
#ANTALYARuhsatsız kuyuların ve yapay göletlerin domino etkisi yaparak birçok gölü haritadan sildiğini söyleyen Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Başkanı Erol Kesici’ye göre, açılan kaçak su kuyuları ve su politikalarındaki yanlışlar, Göller Yöresi’ni adım adım felakete doğru götürüyor.
#Kaçak KuyuTürkiye günlerdir ormanlarımız kadar içimizi de yakan yangınlarla yatıp kalkıyor. Yangınlarla ilgili bilim insanları en büyük sorumluların başında küresel ısınma ve iklim değişikliğine işaret ediyor. Hava sıcaklığı ortalamalarındaki artışın orman yangını riskini kat kat artırdığıyla ilgili çalışmalar da mevcut. Ancak küresel ısınmanın tek olumsuz etkisi maalesef bu değil. Ortalama sıcaklıkların artması hayatımızı olduğu kadar tarihimizi de değiştiriyor. Son 60 yılda; Türkiye genelinde, toplam alanı Van Gölü’nün üç katı büyüklüğünde, 70'ten fazla göl kurudu. Onlarcası da kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Nasreddin Hoca'nın maya çaldığı Akşehir Gölü de Hermagios'un oğlu Amintas'ın at koşturduğu Beyşehir Gölü de coğrafya kitaplarından çıkıp, tarih kitaplarına doğru hızla ilerliyor... İşte vahim durumun tablosu...
#Kuruyan GöllerSuyun Nobel’i olarak bilinen ve üç yılda bir Uluslararası Su Kaynakları Birliği’nce (IWRA) bir kişi ya da kuruma verilen ‘Kristal Damla Ödülü’nü ilk kez bir Türk kazandı. Ödülün sahibi Prof. Dr. Doğan Altınbilek, dünyada en fazla su sorununun Afrika’da yaşandığını belirterek, “Türkiye, Afrika’ya Batılı ülkelerden çok daha fazlasını yapıyor” dedi.
#GazetehaberleriTürkiye'de başta flamingolar olmak üzere birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Göller Bölgesi, bu yıl, aşırı sıcak ve yağış azlığı nedeniyle Bayındır Gölü'nden sonra 16 kilometrekarelik Yarışlı Gölü'nü de kaybetti. Etrafında 50'nin üzerinde mermer ocağı bulunan Yarışlı Gölü tamamen kurudu.
#SeyahatDaha birkaç sene öncesine kadar kimse varlığından haberdar değildi. Ta ki “Türkiye’nin Maldivler’i” diye Instagram’da şöhrete kavuşana, ardından da kıyısına ‘Millet Bahçesi’ yapılacağı ilan edilip tartışmaların merkezi olana kadar. Artık en şöhretlisi o. Oysa o iki milyon yıldır olduğu yerde ve göller bölgesinin diğer tüm gölleri gibi birçok sorunla boğuşuyor, karanlık bir geleceğe doğru yol alıyor. Salda Gölü’nden yola çıktık, göllerin karanlık derinliklerine indik.
#Salda GölüTürkiye’nin su varlıkları, özellikle de tatlı su kaynakları tek tek yok oluyor. Türkiye, halihazırda ‘su azlığı’ ya da ‘su sıkıntısı’ içinde olan ülkelerden. 2040’a doğru ise nüfus artışıyla ‘su fakiri’ ülke konumuna gerilemesi öngörülüyor.TEMA’nın Türkiye Su Varlıklarına Yönelik Tehditler Haritası ağustosta güncellendi. Buna göre kirlenerek, kuruyarak yok olma tehdidi altındaki su varlığı (akarsu, nehir, göl) sayısı iki yılda 59’dan 109’a yükseldi.
#GazetehaberleriKoca göle artık ne yeraltından ne de yerüstünden su ulaşıyor. Zemin çatlak, toprak kuru, insanlar mutsuz… Doğa Derneği’nin raporlarına göre Burdur Gölü bu gidişle 20 yıl sonra tamamen coğrafyadan silinecek. Yine aynı kuruluşun raporlarına göre kuruyan gölde üst solunum yolu hastalıkları ve kanser riski de mevcut. Yöre sakini Öztürk Sarıca, bu gidişatı değiştirmek istiyor. Üstelik her tarafı lavantayla donatarak…
#BurdurMemleketin dört bir yanı ayrı bir doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Bu güzellikler arasında göllerin oluşturduğu benzersiz manzaralar sizleri bekliyor. Gelin, Türkiye’nin birbirinden değerli, sizlere ferah bir nefes aldıracak göllerine doğru yolculuğa çıkalım...
#Hafta Sonu Ne YapmalıVURUN uzun yola... İster batıya kırın direksiyonu, ister güneye. Yol boyunca “açık mezarlar” göreceksiniz. Kurumuş dere yataklarını. Üzerinde korkuluk gibi kalmış irili-ufaklı köprüleriyle... Hepsi aynı mezar yazısıyla birer şamar abidesi: “Bir zamanlar doğa vardı...”