Türkiye İş Bankası, Cumhuriyetimizin 100. yaşı vesilesiyle "Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış” başlıklı uluslararası bir konferans düzenleyecek. Konferansa yurt dışından katılacak konuşmacılar arasında; tarihçi-yazar Yuval Noah Harari, “Atatürk” isimli bir kitabı bulunan İtalyan akademisyen Fabio L. Grassi, Nobel ödüllü iktisatçı Thomas J. Sargent, MIT Dijital Ekonomi Girişimi’nin Kurucu Ortağı Andrew McAfee ve UNESCO eski Genel Direktörü Irina Bokova yer alıyor.
#Türkiye İş BankasıÜniversiteye son bir adım kala tercihlerin yeniden gözden geçirildiği bu günlerde, alanında uzman, sektöründe öncü isimler karar vermenize yardımcı olmak için size geleceğin mesleklerinin neler olduğunu kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlatıyor.
#Süper Kariyerler Geleceğin Mesleklerini AnlattıTEKNOFEST kapsamında düzenlenen proje yarışmalarını kazanarak Güney ve Kuzey Kutbu seferlerine gitmeye hak kazanan öğrenciler belirlendi. Lise öğrencileri gelecek aylarda Antartika ve Arktik’e giderek kutuplarda projeleri üzerinde çalışacak. Kuzey Kutbu’na gidecek olan 9’uncu sınıf öğrencisi Hulusi Diler, denizlerdeki petrol kirliliğini çınar ağacının lifleriyle temizleyecek.
#TEKNOFESTTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü Genel Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, liderliğini yaptığı 7. Antarktika Bilim Seferi’ni tamamlayıp Türkiye’ye döndü. Prof. Dr. Burcu Özsoy, “Türkiye’nin bu çalışmaları yapması gerektiğini anlatmak için yıllarımı verdim. Şu anda Türkiye’de 100’den fazla bilim insanı bu seferlerle Antarktika’ya gitti ve bilimsel makaleler yayınladı, çok maliyetli ve büyük bir çalışma olan Kutup seferleri Türkiye için sürdürülebilir bir hal kazandı” dedi.
#TÜBİTAKTÜBİTAK Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışmasında birinci olan öğrenciler, hayallerini gerçeğe dönüştürdü. TEKNOFEST kapsamında düzenlenen yarışmada meşe palamudundan biyoplastik geliştiren liseli gençler, projelerini Antarktika’da test etme imkânını buldu. Beyaz Kıta’daki Türk ve yabancı bilim insanlarıyla bir araya gelen öğrenciler, küresel ısınmanın kıtaya olan etkilerini de gözlemledi.
#TÜBİTAKTürkiye, ‘Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten ve Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ile Ekvatorlu meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk araştırmacılar, kıtada kalıcı hale gelmeyi amaçlıyor...
#Beyaz KıtaTürkiye, Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti. Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ve Ekvator’un bilim istasyonlarında meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk bilim heyeti, bir taraftan ortak bilimsel çalışma imkanlarını değerlendirirken Türkiye’nin kıtada kalıcı hale gelmesi amacını da güçlendirdi.
#Horseshoe AdasıTürkiye, Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti.
#Ulusal Antarktika Bilim SeferiTürkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin ilk toplantısı, ünlü biliminsanlarının da katılımıyla İstanbul’da yapıldı. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Yeni yerleşimleri planlarken şehirlerimizin yönünü mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara, zemini sağlam yerlere döndürüyoruz. Yatay mimariden taviz vermeyeceğiz” dedi.
#Türkiye Ulusal Risk KalkanıDünyaca ünlü bilim insanı Aziz Sancar, 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü aldığında Feride Karatekin 16 yaşında, Niğde’de yaşayan bir lise öğrencisiydi. Aziz Sancar’ın ses getiren başarısını öğrendiğinde, bilime olan ilgisini fark etti. Bu ilgi onu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencisi yaptı.
#Aziz SancarBerlin Büyükelçiliği, Berlin’de 44’üncüsü düzenlenen ‘Antarktika Antlaşması Danışma Toplantısı’ (ATÇM XLİV) ve 24’üncü düzenlenen ‘Çevre Koruma Komitesi Toplantısı’ (CEP XXİV) delegasyonunu elçilikte konuk etti. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, Türkiye’nin Kutuplardaki araştırmaları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Özsoy, Antarktika’da çalışmaları kapsamında ‘gözlemci’ statüsünde olan Türkiye’nin hedefininin, sürdürülebilir araştırmalarla ‘danışman ülke’ statüsüne geçmek olduğunu belirtti.
#AntartikaGüney Kutbu’nda bulunan araştırma istasyonu Dome Concordia’da 18 Mart Cuma günü ölçülen eksi 11,5 derecelik sıcaklık tüm zamanların en yüksek sıcaklığı olarak kayıtlara geçti. Bu durum bilim çevrelerinde endişe yarattı. Eldeki verilere göre aynı bölgede 12 Mart 2013’te eksi 16 derece; 17 Aralık 2016’da eksi 13,7 sıcaklık ölçülmüş ve bu değerler o güne kadar görülen en yüksek sıcaklıklar olarak kaydedilmişti. 11,5 derecelik son rekor ise mevsim normalllerinin 30 derece üzerinde bir değer.
#Dome ConcordiaSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Nasıl ki bugün kutup araştırmacılarımızı sefere uğurluyorsak, yakın gelecekte de uzay araştırması yapacak insanlarımızı da bu şekilde uğurlayacağız" dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankNobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) onur konuğu olarak katıldığı TEKNOFEST’te Türkiye’nin otomobili TOGG’un direksiyonuna geçti. TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, araçla ilgili Prof. Dr. Sancar’a bilgi verdi.
#Aziz SancarNobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, TÜBİTAK’ın onur konuğu olarak katıldığı TEKNOFEST’te Türkiye’nin Otomobili TOGG ile tanıştı. 2022’nin son çeyreğinde banttan indirilmesi planlanan TOGG’un direksiyonuna geçen Prof. Sancar, TOGG CEO’su Gürcan Karakaş’tan projede gelinen aşama ve ilerleyen süreç hakkında bilgi aldı.
#TEKNOFEST 2021