Paylaş
Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) ve Borusan Quartet’in konser programlarının açıklanmasının yanında toplantının asıl sürprizi yeni şefin ilan edilmesi oldu.
Borusan Sanat Müdürü Aydın Dorsay, bu sezon itibarıyla BİFO’yu konuk şef olarak yönettiği konserlerle dinleyicilerin büyük beğenisini toplayan Carlo Tenan’ın sanat yönetmeni ve daimi şef olarak atandığını duyurdu.
Carlo Tenan
Günümüzün en parlak şeflerinden biri olarak kabul edilen İtalyan şef Carlo Tenan, Roma Ulusal Santa Cecilia Akademisi, Konzerthaus Berlin, Venedik’te La Fenice gibi tiyatro orkestraları, Verdi di Milano, Slovenya Filarmoni, Linz Bruckner Orkestrası gibi prestijli uluslararası orkestraları yönetti. Besteci olarak da bilinen Tenan, toplantıda yaptığı konuşmasında duygularını, “Müzikte yeni ufuklar keşfetmeye, yaratıcılığımızın sınırlarını zorlamaya ve performanslarımızla kalplere dokunmaya devam edeceğiz” diye ifade etti.
FAZIL SAY’DAN ‘100 YAŞINDA BİR ÇOCUK’
BİFO, sezon açılışını çok özel bir konserle yapıyor bu yıl. 12 Ekim Perşembe günü saat 20.00’de Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde gerçekleştirecek konserde orkestra, ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say’ın Borusan Sanat’ın siparişi üzerine bestelediği 6. Senfonisi ‘100 Yaşında Bir Çocuk’u seslendirecek. Can Okan yönetimindeki bu özel dünya prömiyerde Fazıl Say da Mozart’ın 21. Piyano Konçertosu’nu yorumlayacak.
Borusan Sanat’ın, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılı onuruna Zeynep Gedizlioğlu’na ve Cem Oslu’ya verdiği diğer beste siparişleri de yıl içinde orkestra tarafından seslendirilecek.
Fazıl Say
DÜNYACA ÜNLÜ SOLİSTLER
Yıl içinde Carlo Tenan, Gürer Aykal, Can Okan, James Judd, George Pehlivanian, Finnegan Downie Dear, Gergely Madaras, Francisco Valero-Terribas, Nisan Ak ve Masis Aram Gözbek gibi şeflerin yönetiminde, Fazıl Say, Güher & Süher Pekinel, Can Çakmur, Dorukhan Doruk, Eda Seviniş, Korkmaz Can Sağlam, Maximilian Cem Haberstock, Naz İrem Türkmen, Veriko Tchumburidze, Joyce DiDonato, Zee Zee, Fatma Said, Marina Rebeka, Jonathan Tetelman, MIDORI, Nemanja Radulović, Valeriy Sokolov’un da aralarında bulunduğu dünyaca ünlü solistleri dinleyeceğiz.
SARKİS’İN ÇIĞLIĞI
NORVEÇLİ ressam Edvard Munch’un ünlü ‘Çığlık’ tablosuyla ilk kez çocukluk yıllarında bir gazetede karşılaşır sanatçı Sarkis. Hayatı boyunca etkisinden kurtulamaz bu görüntünün. Yıllardır birçok işinde yankılanan Munch’un ‘Çığlık’ tablosundaki figürden yola çıkarak, 100 adet kâğıt üzerine yağlıboyadan (32 x 24 cm) oluşan bir seri hazırlar.
Sarkis
Dirimart Dolapdere’de açtığı ‘85 Çığlık: Munch’tan Sonra’ adlı sergisinde bu eserlerden 85’ini sergiliyor şimdi.
85 eserin seçilmesinin özel bir anlamı var. Yağlıboya eserler, sanatçının doğduğu 1938 yılından başlayarak, film şeridini andıracak şekilde peş peşe sıralanıyor ve böylelikle mekânda otobiyografik bir döngü yaratıyor. Otoportreler olarak da algılanabilecek bu yapıtlardan 22’sine, ilki Sarkis’in doğum yılı olmak üzere, onun hayatında dönüm noktası olarak kabul ettiği yıllara denk düşen birer vitray eşlik ediyor. Hayatının kendisi için kırılma anlarını işaret ediyor bu vitraylar. Sarkis’in kendi çığlığı bir anlamda.
Sanatçının bu sergiyle eşzamanlı olarak Drimart Pera’da da 16 milimetrelik 16 filmi gösteriliyor.
İŞ BANKASI’NDAN ULUSLARARASI ATATÜRK KONFERANSI
TÜRKİYE İş Bankası, dünyaca ünlü isimlerin katılacağı ‘Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış’ başlıklı uluslararası bir konferans düzenliyor.
Cumhuriyet’in 100. yıldönümünü özel olarak düzenlenen konferansa tüm dünyada ses getiren ‘Sapiens’, ‘Homo Deus: Yarının Kısa Tarihi’ gibi kitapların yazarı tarihçi ve filozof Yuval Noah Harari, New York Üniversitesi Ekonomi Profesörü ve Nobel ödüllü iktisatçı Thomas J. Sargent, ‘Atatürk’ isimli bir kitabı bulunan İtalyan akademisyen Fabio L. Grassi, MIT Dijital Ekonomi Girişimi’nin Kurucu Ortağı Andrew McAfee ve UNESCO eski Genel Direktörü Irina Bokova katılacak.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açılış konuşmasını yapacağı, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali ve Genel Müdürü Hakan Aran’ın ev sahipliğinde düzenlenecek konferansta ayrıca Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Bilsay Kuruç, Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Prof. Dr. Burcu Özsoy, Dr. Doğan Çetinkaya, Prof. Dr. Çiğdem Gündüz Demir gibi tarihten arkeolojiye, yapay zekâdan bilime ve sanata çeşitli alanlarda ülkemizin önde gelen isimleri de Atatürk vizyonundan yola çıkarak ihtisas alanlarında konuşmalar yapacak.
İş Kuleleri Salonu’nda 28-29 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek konferansın geliri Anıtkabir Derneği’ne bağışlanacak, biletleri www.issanat.com.tr üzerinden satışa sunuldu.
- İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, “Düzenlediğimiz konferans ile Atatürk’ün bugün de geçerli olan vizyonerliğini tekrar vurgulamak ve Türkiye’nin geçmişten aldığı güçle yüzünü geleceğe dönerken izleyeceği yola biz de bir ışık tutmak istedik” dedi.
Paylaş