Balçiçek ile Dr. Cankurtaran 25. Bölümde konuk olan Prof. Dr. Barış Topçular, "Bunama ve unutkanlık arasındaki farklar nelerdir? Bunamanın belirtileri nelerdir? Ne zaman endişelenmeliyiz?Bunamada erken tanının önemi nedir? Alzheimer Hastalığı kişiyi nasıl etkiler?" gibi sorulara önemli bilgiler verdi!
#Balçiçek İle Dr. CankurtaranAvustralyalı Renee Staska'nın üç çocuğu, uzun süredir ‘Niemann-Pick’ ya da diğer adıyla ‘çocukluk bunaması’ hastalığıyla mücadele ediyor. Hudson 8, Holly 6, Austin ise 4 yaşında... Üçünde de ileri derecede çocukluk bunaması var ve 20’nci yaş günlerini görmeleri beklenmiyor. Peki ülkemizde de bildirilmiş vakalar olan bu hastalık nasıl ortaya çıkıyor? Belirtileri neler? Hangi tedavi yöntemi uygulanıyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Çocukluk BunamasıAlzheimer, bunamanın en yaygın şekli ve çoğu insan hastalığı hafızanın zayıflamasıyla ilişkilendiriyor. Ancak hastalığın belirtileri sadece unutkanlıkla sınırlı değil. Aşırı cömert olmaktan kötü araç park etmeye, Alzheimer’ın birçok başka dikkat çekici belirtisi bulunuyor. İşte çoğunu daha önce duymamış olabileceğiniz Alzheimer işaretçileri...
#SağlıkDemans, günlük yaşama müdahale edecek kadar şiddetli hafıza, dil, problem çözme ve diğer düşünme yeteneklerinin kaybı için kullanılan genel bir terimdir. Alzheimer demansın en yaygın nedenidir. Peki, demans belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte, demans hastalığı hakkında merak edilenler...
#Demans Hastalığı“Artık iyice yaşlandı”, “Bu yaşta unutması normal”, “Anılarını döne döne anlatmayı zaten sever” gibi cümleler gündelik hayatınızın önemli bir parçası mı? Belki de böyle diyerek o yakınınıza alzheimer tanısı konmasını geciktiriyor olabilirsiniz?
#GazetehaberleriB12 eksikliği bulunan kişilerde en sık görülen durum yorgunluk oluyor. Yorgunlukla beraber; kafa karışıklığı, hafıza kaybı ve bunamanın da B12 eksikliğinin belirtileri arasında yer aldığını ifade eden Dahiliye Uzmanı Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
#B12 EksikliğiBazılarımız Türk toplumunun ne kadar temiz olduğundan söz eder ve bunu Müslümanlık öğretisine bağlar. Toplumumuzun suyla temizlik alışkanlıklarını başka ülkelerinkiyle kıyaslayıp temiz bir toplum olduğumuzdan söz ederler. Aynı Türk halkına ait genel tuvaletlere girmek zorunda kaldığınızda ise karşılaştığınız manzarayı yaşam boyu anımsamak istemezsiniz.
Çalışma yaşamında kadınların erkeklerle aynı koşulları paylaşmaları günümüz kadınının anne olma planını daha ilerilere atmasına neden oluyor. İlerleyen yaşla birlikte anne adayının kafasında ister istemez soru işaretleri oluşuyor. Bunlardan ilki daha genç yaşlara göre kıyaslandığında aynı kolaylıkla gebe kalınıp kalınamayacağı. Daha sonraki kaygıları; gebeliğin sağlıklı şekilde sürüp sürmeyeceği, doğum sırasında çıkabilecek güçlükler. Kuşkusuz en büyük endişe ilerleyen anne yaşının bebeğinin sağlığını ne yönde etkileyeceği.
Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi tıp biliminde de hastalıkların tanı ve tedavisini gittikçe kolaylaştırıyor. Kısa denebilecek bir geçmişte insanların iç organlarını muayene sırasında dokunarak hissetmek dışında görebilme olanağımız yokken artık ilerleyen inceleme yöntemleri ile hastalıkların çok erken evrede tanınması mümkün oluyor.
Koku alma duyumuzun önemini ancak nezle olduğumuzda burun tıkanıklığı yaşadığımızda anlarız. Yediğimiz yemeğin tadını alamamaktan, güzel bir parfümü koklayamamaktan şikayetçi oluruz. Oysa kokuları alabilmek bizi farkında olmadan tehlikelerden koruyor. Burnumuz sadece güzel ya da kötü kokulara karşı değil aynı zamanda tehlikelere karşı da bizi uyarır.