Tescilli lezzetlerimizden olan arabaşı çorbası tek başına bir öğün olma özelliğindedir. Hindi, kaz veya tavuğun etiyle pişirilen sıcak çorba ile soğuk hamurun buluştuğu "arabaşı", İç Anadolu'da kış mevsiminin vazgeçilmez yöresel lezzeti olarak karşımıza çıkıyor. Arabaşı çorbası kadar hamuru yapımı ve yenmesi de ayrıca önem taşıyor. Arabaşı hamurunun çiğnenmeden ayna anda çorbayla tek seferde yutulması gerekiyor. Peki, arabaşı çorbası ve hamuru nasıl yapılır? İşte arabaşı çorbası ve hamuru ile ilgili tüyolar...
#ArabaşıCNN Travel, dünyadaki en iyi 20 çorbayı listeledi. Nijerya'dan Fransa'ya Çin'den Meksika'ya kadar birçok ülkeye ait çorbanın yer aldığı listeye, ülkemizden yayla çorbası dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde çorbaların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaBurdur, Güneybatı Anadolu Bölgesinde bulunan bir yöremizdir. Burdur ilimiz Akdeniz’in iç kısmında yer almaktadır. Tarihi oldukça eskiye dayanan Burdur ili Lidya ve Hitit egemenliklerinin altında da yaşamıştır. Burdur ilinde gezip görebileceğiniz pek çok yerde vardır. Son zamanlarda özellikle Salda Gölü ile tanınan ilin, zenginde bir mutfak kültürü bulunur.
#Burdur YemekleriBereketli bir kış sebzesi ıspanak. Bir kilo alıp çeşit çeşit yemek yaparsınız. Yumurtalısı, pirinçli yemeği, böreği, çorbası... Çanakkale’de yapılan ‘çırpma’ isimli böreğiyse bambaşka bir tür. Dikkat etmeniz gerekense çok iyi ayıklayıp yıkamak.
#IspanakAtlas da Alp de mutfakta olmaya hevesli... Karidesleri ben haşlıyorum, onlar soyuyor. Çorbaların üzerine süt köpürtüyoruz, ekşi maya ekmeklerin kenarlarından ufak krutonlar yapıyoruz. Meyve suyu karışımları deniyor, tadıp yorumluyoruz. Bir de kendi jölemizi pişirince çok eğleniyorlar.
#Panna CottaUNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Afyonkarahisar'da, ailesiyle işlettiği restoranında müşterilerine yöresel lezzetler sunan Ayşe Safkurşun, geçmişi uzun yıllara dayanan kentin eşsiz damak tadı "çullama köfte"nin lezzetini geleceğe taşıyor.
#Çullama KöfteHawaii Adaları’nın başkenti, aslında pek çok gezgin için sadece bir ara durak. Gezginler buraya çoğunlukla Waikiki’nin kalabalığından uzak durup sadece Maui ya da Kauai’ye giderken uğruyorlar. Oysa Honolulu’nun bulunduğu Oahu Adası’na gelen turist sayısı 2018’de 6 milyon kişiye ulaştı. Başkent, yerel kültürü derinlemesine tanıtan müzeleri, yerel malzemeleri yaratıcı yaklaşımla kullanan şefleri, barları ve kafeleriyle bir ara durak olmaktan fazlasını hak ediyor. İşte ABD’nin batı kıyısına 4 bin kilometre uzaktaki bu okyanus eyaletinde cüzdan zorlamadan tatil yapmak isteyenler için mini bir rehber.
#HonoluluÖzellikle düğünlerde yapılan, özel günlerin vazgeçilmez yemeği olan keşkek, ağır, hatırlı misafirlere yapılan özel bir yemektir. Yurdumuzun birçok yöresinde yapılan keşkek, Anadolu'da yörelere göre farklılıklar göstermekle birlikte temel olarak yarma buğday ve etten yapılır. Peki, keşkek nasıl yapılır, püf noktaları neler? İşte, adım adım tavuklu keşkek tarifi…
#Keşkek Nasıl Yapılır?İspanya’nın Endülüs bölgesinde lezzet duraklarını keşfim sürüyor. Dünyanın en muhteşem karideslerini, en leziz Rus salatasını, en orijinal tabakları burada tattım. Gelen hesabı gördükten sonra takdir ve hayranlığım bin kat arttı.
#Endülüsİki ayrı lokanta tecrübesi… İkisi de tamamen ayrı tarz ama tek ortak noktaları var: O bizim bildiğimiz geleneksel lokanta olayıyla hiç alakalarının olmaması. Birinde bildik yemekler olmadığı gibi garson dahi yok, karalahanalı zeytinyağı dondurması yeniyor, diğeri ise tiyatro-lokanta. 19.30’da yemek başlıyor, 21.00’de şov.
#Floransa GezisiSize sürekli doğal kişisel bakım, doğal gençleştirme ve doğal zayıflama konuları hakkında bilgi veriyorum, yöntemler öneriyorum, ipuçlarını anlatıyorum. Peki, bu konularda neler biliyoruz. Nedir doğal bakım ve doğal kozmetik? Bunları yeniden hatırlatalım bu kez. Çünkü gelen telefonlar ve maillerde yeni başlayanların, doğal bakım ve güzellik yollarını tercih etmekte karar kılanların çok soruları oluyor.
#Güzel KadınSen kabak ol; bir sürü tadı için hüp diye çekebil; hem çıtır, hem sulu kalabil; yoğurt, un ve sarımsakla coş; kolay yetiş; bol ver hatta seni dayanıklı bulup memleketin karpuzlarının yarısını senin üzerine aşılasınlar. Sonra da yiyip yiyip “kabak tadı verdi” diye adını çıkarsınlar. Dünya hiç adil değil! Ezilenin, kaybolanın, unutulanın yanındaki mutfağımızın bu haftaki yıldızı kabak. Kendisine hürmetle, bu seferlik girişi kısa tutup kabağın hallerine geçelim.