Midye, özellikle de beyaz şarap, biraz tereyağı ve karabiberle karışınca mısır tanelerinden çok hoşuma giden bir mücver alternatifi çıktı
Kurutularak, un, nişasta, hatta şurup olarak her yerde karşımıza çıkıyor olsa da, pazar ya da marketten taze alınan süt mısır evlerde haşlanır, közde pişirilir; bütün bunlarla uğraşmak istenmiyorsa da sokaktan alınıp sade yenir. Dişle ilgili sıkıntılarınız olsun olmasın, pişerken çok güzel kokan bu mısır cazibesinin büyük bir kısmını dişlerinizde kaybediverir. O közlendikçe iyice kurumuş ya da haşlanmış kart koçanları zihninizde tahayyül etmeye başladığınız anda, mısır yemek artık bir işkenceye dönüşür; sevilen ama uzak durulması gereken bir yiyecek halini alır. İster istemez dişlerinizi yoklayıp dilinizi gezdirirsiniz, aralarına kaçmış olabilecek başka her türlü parçacığı yakalayıp yok edebilmek için... Geriye tek bir çare kalır: Yemek sektörünün yeni mucizesiymiş gibi, son 10 senedir kafe ve restoranlarda bütün salataların üstüne serpilip katma değerinden faydalanılmaya çalışılan şeker tadındaki uyduruk konserve mısırlardan kullanmak. Bu hafta, birkaç sene önce öğrendiğim, oldukça basit, belki birçoğumuzun bildiği ama benim çok hoşuma giden bir yöntemle mısır kızartmaları yaptım.
MİDYE VE MISIR İLE MÜCVER YAPTIM
Tuz ve limonlu suda güzelce haşladığınız mısırları ortadan ikiye bölüp diklemesine tezgâha dayadıktan sonra keskin bir bıçakla yanlarını tıraş ediyorsunuz. Bu sayede çok az çaba harcayarak, ayıklanmış sıcak mısır tanelerine sahip oluyorsunuz ve onları, işi herhangi bir kızartmaya vardırmadan da acısız bir şekilde yiyebiliyorsunuz. Ben, midyeyi tek başına yemekten daha fazla zevk aldığım için yemekte değişiklik yaptım ve yine kızartmasından hiçbir zaman vazgeçemediğim midye kullanmaya karar verdim. Midye, özellikle de beyaz şarap, biraz tereyağı ve karabiberle karışınca mısır tanelerinden çok hoşuma giden bir mücver alternatifi çıktı. Böyle bir kızartmanın yanına da, ferahlatıp hafifletmesi için şeftali püresi, limon ve acılı bir sos yakışır diye düşündüm. Böyle bir sosun içindeki şeftali püresi biraz yabancı dursa da korkulacak bir yanı yok; diğer malzemeler onun şekerli tadını bastırıp meyvelere has rayihasının ön plana çıkmasını sağlıyor.
MELZEMELER Mısır 200 gr. (yaklaşık 3-4 adet mısırdan çıkıyor) Limon 1 adet Midye 200 gr. Beyaz Şarap 1 çorba kaşığı Tereyağı 1 çorba kaşığı, eritilmiş Taze Soğan 2 adet, ince doğranmış Un 150 gr Karbonat Yarım çay kaşığı Su 100 ml. Tuz & Karabiber Varsa bir fiske muskat Kızartmak için mısırözü yağı
SOS İÇİN: Şeftali 1 adet, kabuğu soyulup rendelenmiş ya da blendırda çekilmiş Taze Kişniş 1 çorba kaşığı, ince doğranmış Limon 250ml Fish Sos 50 ml Sarımsak 1 diş, rendelenmiş Kırmızı Chilli Biber 1 adet, ince doğranmış (yoksa 1 çay kaşığı pul biber) Toz şeker 2 çorba kaşığı
YAPILIŞI * Sos için tüm malzemeyi kâsede çırpma teliyle karıştırdıktan sonra dolapta bekletin. * İkiye böldüğünüz mısırları su, limon suyu ve tuz konmuş tencerede yumuşayana kadar haşlayın. Koçanları dik olarak tezgâha dayayın ve etli kısımlarını keskin bir bıçak yardımıyla kesip kenara alın. * Midyeleri iyice yıkayıp süzgeçte suyunu iyice süzün (Marketlerde satılan temizlenip dondurulmuş midyelerden kullanabilirsiniz). * Yağınızı kızdırdıktan sonra mısırları dolaptaki malzemeyle karıştırın. Bu aşamada elinizde koyu bir bulamaç olması gerekiyor. Midyeleriniz çok suluysa un miktarını biraz arttırabilirsiniz. * Hazırladığınız karışımdan, her birinde en az bir midye olacak şekilde birer çorba kaşığı alıp altlı üstlü yarımşar dakika kadar kızartın ve peçete serili tepside fazla yağını aldıktan sonra bekletmeden, iyi soğutulmuş bir roze şarap ya da buz gibi bir birayla servis edin.