Gribin ve diğer mevsimsel solunum yolu enfeksiyonlarının iyiden iyiye arttığı bu dönemde pek çok uzman, bağışıklık sistemini güçlü ve sağlıklı tutmanın önemli olduğunu söylüyor. Bunun için dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerekiyor. Peki hangi besinler kış hastalıklarına karşı kalkan oluyor? Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkSağlıklı beslenme denince akla hemen tatsız, lezzetten yoksun yemekler geliyor. Oysa günümüzde hızla popülerleşen yeni nesil airfryer’larla bu algı çoktan yıkıldı. Çok az yağ kullanarak hem lezzetli hem de faydalı ve az kalorili lezzetler pişirmek çok kolay. Bu aletlerin meyve kurutma ve taze otları baharat yapabilme özelliklerini de sık sık kullanıyorum…
#İslim KebabıHamsi, palamut, lüfer, uskumru ve daha niceleri… Sonbaharla birlikte tezgahlarda sıkça rastladığımız balık, vücut direncimizi artıran etkisiyle, özellikle enfeksiyonların kapıda beklediği sonbahar ve kış mevsiminde bolca tüketmemiz gereken bir besin. Düşük yağlı ve yüksek kaliteli bir protein kaynağı olan balık aynı zamanda omega 3 deposu! Bunların yanı sıra A, D, B grubu (B2, B3, B6, B12) vitaminlerinden zengin ve fosfor, selenyum, çinko, iyot, kalsiyum ile magnezyum açısından iyi bir kaynak. Zengin içeriğiyle; kan basıncını düşürmeye, kalp krizi, felç ve Alzheimer riskini azaltmaya, hafızayı, kemikleri ve gözleri güçlendirmeye yardımcı olduğu, yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış.
#Balık Nasıl PişirilmeliTürkiye’de ve dünyada en yaygın ölüm nedeni olarak kanser gösteriliyor. Sağlıklı beslenme ile kanser oluşumunun belirli ölçüde önlenebildiğini belirten Doç. Dr. Burak Mil, “Faydalı gıdalar tüketmiş olsak bile bunlara yanlış pişirme yöntemleri uygulayarak sağlığa çok faydalı işler yapmıyoruz” dedi, önemli bilgiler verdi.
#Sağlıklı PişirmeBaşka ülkelere seyahat etmek, farklı güzellikler keşfetmek bir süreliğine hayal. O zaman gelin dünya mutfakları arasında bir tura çıkalım ve cazibe merkezi ülkelerin yemek kültürlerini anlamaya çalışalım. Hatta bununla da yetinmeyelim bu değişik ülkelerin klasik lezzetlerini kendi mutfağımıza taşıyalım...
#Ebru ErkeLokantanın sahipleri, Şeyhmus Bey ile Endonezyalı eşi Meily Hanım. Son derece mütevazı mekânlarında, bulabildikleri malzemeler ile Endonezya mutfağını tanıtmaya çalışıyorlar. Baharatı bol, yemekleri çok boyutlu bir mutfak. Burada yemek yedikten sonra bizim mutfağın yavan olduğunu düşünebilirsiniz.
#Vedat MilorHayal Kahvesi’nin ortaklarından Ebru Köktürk Koralı (45), iki çocuk sahibi bir anne ve lezzet peşinde yolculuklara çıkan bir gezgin. “En geç üç ay içinde seyahate çıkamazsam, gelecekle ilgili bir planım yoksa depresyona giriyorum” diyor. Bugüne kadar 40’a yakın ülke gördü. Hayali Afrika ve Sibirya’yı trenle gezmek. Koralı, Paris’in en sevdiği lezzet bölgesini anlattı.
#ParisÇinli göçmenlerin sayesinde Batı’da uzun yıllar önce keşfedilen Çin mutfağının Ankara’daki müdavimlerinin sayısı son yıllarda büyük bir hızla arttı. Dünyanın en renkli ve sofistike mutfaklarından biri olan 5 bin yıllık Çin mutfağından örnekler sunan restoranların yanı sıra Çin yemeği malzemeleri satan dükkanlara da her geçen gün yenileri ekleniyor.
Hürriyet Cuma’nın en iyi 10 listeleri, zaman zaman tek bir kent ya da bölgeye de odaklanıyor. Son on yılda yiyecek-içecek kültürünün çarpıcı bir şekilde geliştiği başkent, ayrı bir listeyi çoktan hak ediyordu. Hürriyet Ankara Bürosu, başkentli gurmeler, mutfak kültürü uzmanları ve yemek yazarlarından oluşan bir jüriye Ankara’nın en iyi 10 lokantasını sordu. Ortaya geniş bir yelpaze çıktı: Merkez Lokantası da, Budakaltı, Kalbur gibi kendine özgü mekanlar da, İtalyan ve Uzakdoğu restoranları da var listede. Hilton Oteli’nin ünlü Marco Polo’su ise birinci oldu.