Yaşlanma ile birlikte meydana gelen hücresel kayıplar, ileri yaş hastalığı şeklinde bilinen ama genç yaşlarda da sıkça görülebilen eklem kireçlenmelerine yol açabilir. Yaşlılık dönemindeki hastaların hayat konforunu önemli ölçüde olumsuz etkileyen kireçlenme, eklemlerin bazı görevlerini yerine getirmesini engeller. Kireçlenmeye iyi gelen hareketler nelerdir sizler için derledik.
#KiriçlenmeGünümüz yoğun yaşam koşulları, teknolojiye olan bağımlılık ve daha pek çok nedenle boyun kireçlenmesi sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Genellikle orta yaş ve üstü kişilerde gözlemlenen boyun kireçlenmesinde tedavi yoluna gidilmediği taktirde hareket yeteneği kaybı gibi ciddi problemleri beraberinde getirebilir. Peki çağımızın en sık rastlanan sorunu olan boyun kireçlenmesi belirtileri nelerdir, boyun kireçlenmesine ne iyi gelir? İşte, boyun kireçlenmesine iyi gelen bitkisel yöntemler…
#Boyun KireçlenmesiBoynun görevi başı taşımak, başı hareket ettirmek, damar ve sinirleri korumak ve damar ve sinirlerin geçişini sağlamaktır. Boyun yapısının içinde kaslar, damarlar, omur kemikleri, diskler (disklerin görevi yukarıdan gelen ağırlığı aşağıya dengeli bir şekilde iletmek ve omurların rahat ve zararsız hareket etmesini sağlamaktır) içinden dağılan sinirler bulunur.
#Boyun AğrısıMevsim değişiklikleri ve özellikle ani ısı değişimleri bağışıklık sistemimizi zayıflatarak, en azından şaşırtarak, özellikle enfeksiyonlara kapı aralar. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Danacı, kış aylarında düşen bağışıklık sistemimizi nasıl destekleyebileceğimizden bahsetti.
#BAYERSağlığınızı etkileyen çevresel faktörlerin başında beslenme, barınma, giyinme, eğitim ve kültürel olanaklar ile yaşadığınız fiziksel çevrenin özellikleri (çevre ısısı, nem oranı, hava, su ve yiyeceklerin kirliliği...) gelmektedir.
Ortamda ses yokken tiz bir ıslık duyabiliriz. Böyle durumlarda genelde “Kulağım çınladı, biri beni anıyor” der ve kafamızın içinden gelen hayali sesi anlamlandırmaya çalışırız. Bir hastalığın habercisi olması muhtemel kulak çınlamasını sorduğumuz uzmanlara göre kulağımıza fısıldanan tiroit, depresyon ya da kansızlık bile olabilir.
#TinnitusYaz yaklaşırken çoğu insanı kilo verme telaşı sardı… Sıkı diyetler ve egzersizlerin yanında son zamanlarda oldukça popüler olan, her yerde karşımıza çıkan yeni bir trend var: Duvar pilatesi… Normal pilatesi sevmeyenler, şınav çekemeyenler ve spor salonuna gitme imkânı olmayanların gözdesi haline gelen duvar pilatesi gerçekten sanıldığı kadar etkili mi? Kilo vermeye ve vücudu şekillendirmeye yardımcı oluyor mu? Uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkDONUK omuzun, omuz ekleminin en az iki hareketinin en az yüzde 50 hareket kaybı ve ağrı anlamına geldiğini belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Çalış, “Hasta ağrı nedeniyle omuzunu ve kolunu hareket ettiremez, kendiliğinden geçeceğini düşünerek doktora gitmez. Ancak bu durum eklemde yapışıklıklar ortaya çıkmasına yol açar. Zamanla daha çok ağrı ve hareket kaybı şeklinde sonuçlanır. Hasta ağrıdan gece uyuyamaz hale gelebilir. Şeker hastalarında görülme sıklığı artar” dedi. Hastalığın genellikle omuz bölgesindeki kasların hasarı ya da omuz ekleminin kireçlenmesi sonucu ortaya çıktığını belirten Çalış, “Bazen bir boyun ağrısı bile donuk omuza yol açabilir. Bu yüzden muayene sırasında tanı konması için hastanın hekime öyküsünü tam anlatması önemli. Ayrıca altta yatan nedeni ortaya çıkarmak için omzun röntgeni, ultrasonu veya MR’ı istenebilir” diye konuştu.
#1ORTOPEDİ ve travmatoloji uzmanı Dr. Burak Önvural, günümüzde birçok hastalıkta olduğu gibi ortopedik problemlerde de hastaların isteğinin bir an önce iyi olmak olduğunu belirterek, “Bunun da çoğu zaman doktorunun vereceği bir ilaç yada bir öneriyle olmasını bekliyorlar. Ancak bu ne yazık ki çoğu zaman mümkün değil” dedi.
#1Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Burak Önvural, ortopedik hastalıklarda bütüncül yaklaşımın önemine dikkat çekerek; “İzmir’de bir ilke imza attık ve hastalarımıza eş zamanlı olarak diyetisyen, fizyoterapist ve psikolog desteği sağlayarak ortopedik problemlerine bütüncül olarak çözüm üretmeye çalışıyoruz” dedi.
#İzmirDiz ağrısı eklemlerde en sık karşılaşılan ağrılardan biridiri. Dizlerimiz gün içinde en yoğun kullandığımız eklemlerimizden biridir.. Bu sebeple dizde meydana gelen kronik ağrılar önemsenmelidir. Bu ağrılar merdiven inip çıkarken, menisküs veya romatizma nedeniyle meydana gelebilir. Diz ağrısına iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemlerle de evde çözüm üretilebilir. Peki diz ağrısı nasıl geçer? Evde diz ağrısına ne iyi gelir? Diz kapağı ağrısı nasıl geçer? Diz ve bacak ağrısına ne iyi gelir? İşte diz ağrısı nedenleri ve diz ağrısına iyi gelen öneriler...
#Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?Genellikle bel fıtığı ve belde oluşan diğer problemlerle karıştırılan dar kanal hastalığında doğru teşhis ve tedavinin büyük önem taşıdığını belirten beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Rauf Nasirov, dar kanal hastalığının hafife alınmaması gerektiğini belirterek, tedavisi ve alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi.
#İzmirHer hastalıkta erken teşhisin çok önemli olduğunu belirten Dr. Mehmet Topçu, belli bir yaştan sonra 6 ayda bir kan testlerinin, iki yılda bir de görüntülü ‘MR’ çektirerek vücudun içinin kontrol edilmesinin gerektiğini söyledi: “İnsan vücudunun en zirvede olduğu yaş 27’dir ve o yaştan sonra vücudumuz eskimeye başlar. Saçlarımızın beyazlaması, yüzümüzün kırışması gibi akciğerimiz, karaciğerimiz, damarlarımız ve bütün vücudumuz eskimeye başlamaktadır. 50-60 yaşlarında beynimizin, boyun ve beyin damarlarının hangi halde olduğunu merak etmeliyiz. MR görüntülemeyle bunları kontrol ettirmeliyiz, gerekirse tedavisini yaptırmalıyız.”
#Dr. Mehmet Topçu