Her 4 Kadından Biri Migren Ağrısı Çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Her 4 Kadından Biri Migren Ağrısı Çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2002 00:00

Uzmanlara göre 15-55 yaş arası her 4 kadından biri ve 10 erkekten biri migren hastası. Migrenin yaşam kalitesini etkileyen bir hastalık olduğunu dile getiren uzmanlar, özellikle adet döneminin migrenin baş tetikleyicisi olduğunun altını çiziyorlar.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ertaş, Pfizer`in geleneksel Medya Bilgi Paylaşım Günleri dolayısıyla Conrad Oteli`nde düzenlenen toplantıda, migren hastalığı konusunda bilgi verdi.

``Toplumumuzda baş ağrısı çekmemiş kimse, hemen hemen yok`` diyen Prof. Dr. Ertaş, migrenin sadece bir baş ağrısı hastalığı değil, bir beyin hastalığı olduğunu, ataklar halinde geldiğini, çoğunlukla tek taraflı ve zonklayıcı bir baş ağrısı ile kendini gösterdiğini, beraberinde sıklıkla mide bulantısı ve kusma olan bir ağrı olduğunu kaydetti.

Migrenin yaşam kalitesini etkileyen bir hastalık olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Ertaş, Türkiye`de 1998 yılında yapılan bir araştırmaya göre, migrenin kadınlarda görülme sıklığının yüzde 21.8, erkeklerde ise 10.9 olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Ertaş, ``15-55 yaş arası her 4 kadından biri ve 10 erkekten biri migren hastası`` diye konuştu.

Kadınlarda migrenin en önemli tetikleyicisinin adet dönemi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ertaş, ``Stres, hastanın kişisel özellikleri, çevre, öğün atlamak, hava değişimi, uykusuzluk, kimi zaman gıdalar dahi migreni tetikleyebilir`` dedi.

Başı ağrıyan hastaların yüzde 61.1`inin doktora başvurmadığını anlatan Prof. Dr. Ertaş, bilinçsiz şekilde ilaç kullanımını eleştirdi.
Migren hastalığının teşhisinin, beyin tümörünü teşhis etmekten zorolduğunu ifade eden Prof. Dr. Ertaş, baş ağrısı çeken hastaların yüzde 27.6`sına sinüzit, yüzde 5.8`ine boyun kireçlenmesi ve yüzde 4`üne hipertansiyon baş ağrısı teşhisleri konulduğuna dikkati çekti.

Migren kaderiniz olmasın

``Migren kader değildir, güncel tedavi yaklaşımları ile hastaların büyük kısmında başarıya ulaşılıyor`` diyen Prof. Dr. Ertaş, değişik ilaçlarla migren krizlerinin yüzde 70-80`inin başarıyla söndürülebildiğini belirtti.

Prof. Dr. Ertaş, hastaların yüzde 10`unda ağrıların sık olduğunu, çok sık ağrılarda önleyici tedavi uyguladıklarını kaydederek, ``Mucizevi önleyici ilaç yok. İlaçların iştah açma, uyku yapma, tansiyonu düşürme ve bağımlılık yaratma gibi yan etkileri var. Ayrıca,ilaçları 6 ay kullanmak gerekiyor`` diye konuştu.

Migrenli hastaların ağrı nedenlerini çok iyi sorgulamaları ve ortaya çıkardıkları bu nedenleri engellemeleri gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Ertaş, öğün atlanmaması, uyku düzenine dikkat edilmesi, hastalığın önemli bir tetikleyicisi olan stresten uzak yaşanması gerektiğini de vurguladı.

Prof. Dr. Ertaş, akupunktur gibi yöntemlerle migren tedavisi yapılmasının bilimsellikten uzak olduğunu, migrenin kendiliğinden geçmesinin de söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!