Güncelleme Tarihi:
Günümüzde bir çok hastalıkta olduğu gibi ortopedik problemlerde de hastaların isteğinin bir an önce iyi olmak olduğunu belirten Dr. Önvural; “Bunun da çoğu zaman doktorun vereceği bir ilaç ya da bir öneri ile olmasını bekler. Ancak bu ne yazık ki çoğu zaman mümkün değildir” diye konuştu.
İyileşmenin bir çok faktöre bağlı olduğunu dile getiren Dr. Önvural, şunları söyledi:
“Sürekli boyun ağrısından şikayetçi birisinin hayatındaki stresi uzaklaştırmadıkça, çapraz bağ ameliyatı yada ayak bileği burkulması yaşayan bir sporcuya yeteri kadar kas kuvvetlendirmesi ve denge egzersizi yaptırmadığınızda, dizleri ağrıyan kireçlenmesi olan bir teyzeye kilo verdiremediğinizde, ayakbileği tekrar tekrar burkulan bir kişiye ayakbileği bağ kuvvetlendirmesi yaptırmadığınızda tedaviniz mutlaka eksik kalacaktır. Bu şekilde bu kişileri tamamen iyileştirme imkanınız ne yazık ki yoktur.”
“Beslenme, uyku ve egzersiz çok önemli”
Beslenme ve uyku düzeni öneminde söz eden Dr. Önvural “İstediğiniz kadar iyi bir ameliyat yapmış olun yada etkili bir ilaç vermiş olun, kişi kendi üzerine düşeni yapmıyorsa tam olarak iyileşemez. İyileşse de hastalığı tekrarlar. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Bunun hastalar tarafından iyi anlaşılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle kas ve iskelet sistemi problemlerinde iyileşmek için iyi beslenme, iyi uyku, düzenli spor, egzersiz ve kilo kontrolü çok önemlidir. Hekim gerekli şekilde yol göstermeli, hastalar da düzgün bir şekilde iyileşmek için bu önerileri yerine getirmelidir” ifadelerini kullandı.
“Hasta hekimine güvenmeli”
Önvural sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Sağlıklı ve güven üzerinden kurulan bir hasta hekim ilişkisi de yine iyileşmenin olmazsa olmazıdır. Hasta hekimine güvenmediği, inanmadığı sürece tedavi yada ameliyat istediği kadar başarılı olsun, o hastanın iyileşmesi çok zordur. Hekimden beklenen yada karşılıklı kurulmuş içtenlik ve samimiyet ancak hekimin konusuna hakimiyeti, düzgün bir bilgi birikimi ve becerisi ile harmanlanırsa değer kazanır, bunu da akıldan çıkarmamak gerekir.”