Spor Hekimliği Uzmanı Prof. Dr. Metin Ergün, 2021 yılında Karşıyaka Bostanlı’da hayata geçirdikleri Spor Hekimliği Kliniği’nde modern ve etkili fizik tedavi yöntemlerini kullanarak hastaların ağrılarının giderilmesini ve sağlıkla ilişkili yaşam kalitelerinin artırılmasını hedeflediklerini söyledi. Prof. Dr. Metin Ergün Spor Hekimliği Kliniği’nde spor hekimi, fizyoterapistler, spor psikoloğu, spor diyetisyeni, spor masörleri ve egzersiz uzmanlarından oluşan deneyimli bir ekip ve bütüncül bir yaklaşımla kişiye özel tedavi programları uygulanıyor.
#1BEYİN sinir cerrahisi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Korkmaz, cep telefonu kullanırken sabit pozisyonda aşağı doğru bakmaktan veya konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya binen yükün arttığına dikkat çekti. Kas spazmlarının yanında disklerde bozulmaların da arttığını ifade eden Korkmaz, sürekli yorulan omurga alarm vermeye başladığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Korkmaz, teknolojiyi kullanırken boyun ve sırt sağlığını korunması için tavsiyelerde bulundu.
#1Özel Egepol Hastanesi Fizik ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tufan Özdem, pandemi nedeniyle evde geçirilen vaktin arttığını, vücut hareketlerinin azaldığını belirterek bu durumun bel ve boyun düzleşmesine neden olabildiğini söyledi. Bel ve boyun düzleşmelerinin en önemli belirtisinin bölgesel ağrılar olduğu bilgisini veren Dr. Özdem, tedavide geç kalınması durumunda bel ve boyun fıtıklarının ortaya çıktığını dile getirdi; erken tedavinin önemli olduğunu vurguladı.
#İzmirKovid- 19 pandemi sürecinde hareketsizlik, kilo alımı, sigara, stres ve evde artan iş yükü gibi faktörler başta bel boyun fıtığı olmak üzere omurgaya bağlı hastalıkların gelişme riskini artırdığını söyleyen Prof. Dr. Cem Dinç, "Bel boyun ağrılarının, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra dünyada en yaygın iş ve güç kaybına neden olan ikinci hastalık" dedi.
#Prof. Dr. Cem DinçBaş dönmesi yani vertigo kelimesini bir hastalık tabiri olarak değerlendirmek doğru değildir. Vertigo bir semptomdur. Vertigoya yol açan birçok hastalık mevcuttur. Hayatı olumsuz anlamda etkileyen vertigo, farklı rahatsızlıklardan kaynaklanabilmektedir.
#VertigoEMG nedir? günün internette cevabı merak edilen soruları arasında yer alıyor. Sinir ölçüm testi olarak bilinen EMG, Elektronöromiyografi (ENMG) veya daha yerleşmiş adı ile Elektromiyografi (EMG), elektro (elektriksel), nöro (sinir), miyo (kas) ve grafi (yazı) sözcüklerinden oluşan bileşik bir sözcük olup sinirler ve kasların elektriksel sinyallerinin yazdırılması anlamını taşır. Çevrenin farkında oluşumuz ve yine çevreye uyum sağlamak için ortaya çıkan tepkilerimiz biyoelektriksel süreçlerle olabilmektedir.
#EMGFizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Eren Yıldırım, Kovid-19’a karşı ozon tedavisinin önemini vurgulayarak, “Kovid-19 enfeksiyonu geçirmeden uygulanan ozon terapi, hastalığın daha hafif seyirde geçirilmesini sağlayabilmektedir. Yine hastalık sırasında ve Kovid-19 enfeksiyonu sonrasında uygulanan ozon terapiyle de hastalığın tedavisine ciddi katkı sağlanmaktadır” dedi.
#Ozon TerapiUzun yıllardır uyguladığımız enjeksiyon teknikleri Pandemi döneminde çok daha sıklıkla tercih edilen tedavi yaklaşımı haline geldi. Kısa sürede etkinlik sağlaması tercih sebebidir. Peki enjeksiyonlar nelerdir ve hangi hastalıkların tedavisinde uygulanmaktadır?
#Fizik Tedavide EnjeksiyonlarGünümüzde birçok kişinin sıkça karşılaştığı sağlık sorunlarından bir tanesi olan boyun ağrısı, özellikle sık cep telefonu kullanan, masa başı çalışan veya bilgisayar başında saatlerce vakit geçiren ve düz yastıkta uyuyan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Boyun AğrısıGünümüzde insanların en fazla şikayet ettiği rahatsızlıkların başında gelen bel ve boyun fıtıkları her geçen gün daha da artıyor. Zamanında ve yeterli tedavi görmeyen fıtık hastalarının durumu gittikçe ciddileşiyor. Peki bel fıtığı nedir? Belirtileri nelerdir? Bel fıtığı patlar mı, diğer tabirle patlamış fıtık nedir? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Bel FıtığıŞimdilerde Z kuşağı olarak adlandırılan genel olarak 1990’lardan sonra doğan nesilden bahsediliyor. Milenyum kuşağı da denilen bu kuşağın kendine has özellikleri eğilimleri ve davranışları var. Bu kuşağın ortak özelliklerinden birisi bu bireylerin internetle, teknolojiyle büyümeleridir. Boyutu küçük ya da büyük fark etmez bu çocuklar ekran çocuklarıdır. Biz bu kuşağın tarz ve eğilimlerini nelerden hoşlandıklarını, nasıl iletişim kurduklarını falan irdelemeyeceğiz.
#Boyun Ağrısıİster 9 ister 90 yaşında olun, 24 ayrı omur ve 60'ın üzerinde eklemden oluşan omurga yapısı sağlığımız için büyük önem taşıyor. Öyle ki dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i yaşamlarının bir noktasında omurgasında bir sorun yaşıyor.
#OmurgaTüm eklemlerin arasında, omuz eklemi vücudumuzun en hareketli eklemidir. Omuz eklemi; çalışma hayatı, spor faaliyetleri ve gündelik işlerde büyük avantaj sağlayan aynı zamanda travmaya da açık bir eklemdir. Bazı faktörler var ki omuz ekleminde ağrılara neden olur. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Omuz AğrısıBel ve boyun fıtıkları, romatizmal rahatsızlıklar, fibromiyalji, inme, skolyoz, kemik erimesi, kireçlenme gibi birçok sağlık sorununun çözümünde son yıllarda önemi daha da çok fark edilen fizik tedavi büyük önem taşıyor. Sağlıklı ve ağrısız bir yaşam sürmenin en doğru yolu dengeli ve doğru bir şekilde yapılan egzersizlerden yani hareketten geçmektedir.
#Fizik TedaviHem sağlığı koruyucu hem de tedavi edici gücü olan egzersizin bir yararı da İsveç Jönköping Üniversitesinde yapılan araştırmada ortaya çıktı; öğrenme yetisini geliştiriyor! Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Güzelcik, araştırmayı ve ilginç sonuçlarını anlattı.
#Egzersiz Yapmanın FaydalarıGünümüzde insanların en fazla şikayet ettiği rahatsızlıkların başında gelen bel ve boyun fıtıkları her geçen gün daha da artıyor. Eskiden daha çok beyaz yakalılarda ve yetişkinlerde görülürken hareketsiz yaşam, dijital bağımlılık gibi birçok sebepten dolayı 18’li yaşlara kadar indi. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz, en çok karşılaşılan fıtık sorunlarıyla ilgili bilgi verdi.
#FıtıkOzon, doğada bulunan, üç oksijen atomundan oluşan, renksiz, karakteristik keskin kokusu olan, kararsız bir gaz molekülüdür. Güçlü oksidatif özelliği olan ozonun kendisi bir oksijen radikali değildir. Serbest oksijen radikallerini nötralizie eden anti-oksidan enzim sistemini aktive ederek antioksidan etki gösterir.
#Ozon TedavisiHidroterapi, hastalıkların veya fonksiyonel kayıpların tedavisinin suyun fiziksel özelliğinden (yani suyun kaldırma kuvvetinden) faydalanılarak uygulanan çok kapsamlı fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarının arasında yer alan su içi tedavi programıdır. Son yıllarda Türkiye’ de hidroterapi alanında büyük gelişmeler oluşmuştur ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Geniş kapsamlı rehabilitasyon programlarının önemli bir basamağını oluşturmaktadır.
#HidroterapiGünümüzde boyun fıtığının görülme sıklığı giderek artmaya başladığını belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır, orta bölümden çıkan fıtıklarda kişi ağrıyı; omuzlarda, boynunda ve kürek kemiklerinde veya sırtta hissedebileceğini söyledi.
#Boyun FıtığıGirişimsel Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Aşkın Nasırcılar, yapısı bozulmuş, yıpranmış, zedelenmiş, tendon, eklem ve bağlara yapılan bir enjeksiyon tedavisi olan ve son dönemde kullanımı oldukça artan ‘Proloterapi Tedavisi’ hakkında merak edilenleri yanıtladı.
#ProloterapiKulak çınlamasının ciddi hastalıkların habercisi olabileceği konusunda uyaran Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ünal Bayiz, işitme testinin önemine dikkat çekti. Bayiz, “Yüksek sesli müzikten korunma, kan basıncı kontrolü, tuzlu yiyecek, kahve, kola ve sigaradan uzak durma, egzersiz yapmak önemli” dedi.
#Kulak ÇınlamasıÇoğu ofis çalışanı günün 8 saatini neredeyse hiç kalkmadan üstelik yanlış pozisyonda oturarak geçiyor. Hal böyle olunca omurganın doğal postürü bozuluyor çeşitli hastalıklar ve buna bağlı olarak ağrılar da kaçınılmaz oluyor. Alınacak basit önlemlerle omurga hastalıkları riskini en aza indirmek mümkün. Avrasya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Şenay Sıldır omurga hastalıkları hakkında önemli bilgiler verdi.
#Bel Ağrısı Nasıl Geçer