Hareketsizlik bel ve boyun düzleşmesine neden oluyor

Güncelleme Tarihi:

Hareketsizlik bel ve boyun düzleşmesine neden oluyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2021 16:08

Özel Egepol Hastanesi Fizik ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tufan Özdem, pandemi nedeniyle evde geçirilen zamanın arttığını buna bağlı olarak vücut hareketlerinin azaldığını, bu durumun da bel ve boyun düzleşmesine neden olabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bel ve boyun düzleşmelerinin en önemli belirtisinin bölgesel ağrılar olduğunu belirten Dr. Özdem, tedavide geç kalınması durumunda bel ve boyun fıtıklarının ortaya çıktığını kaydetti, erken tedavinin önemli olduğunu vurguladı. Dr. Tufan Özdem, “Boyun düzleşmesinde kronik baş ağrıları da olabilir ve hastalar sürekli ağrı kesici ilaç kullanma ihtiyacı hisseder. Bel-boyun ağrıları özellikle oturup kalkarken ve öne eğilerek yapılan hareketler sırasında artar, zamanla süreklilik kazanır. Erken dönemde tedavi edilmeyen durumlarda ise bel ve boyun fıtıkları ortaya çıktığından kol ve bacaklarda oluşan ağrılar durumun daha da kötüleşmesine neden olur. Fıtık oluşmasını önlemek, bu bölgelerde yapının bozulmasını, yani kireçlenmesini engellemek için erken dönemde tedavi olmak çok önemlidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

AĞRILARLA KENDİSİNİ BELLİ EDİYOR

Uzun süre ayrı pozisyonda kalmak, ağır kaldırmak gibi hareketlerin boyun ve bel bölgesindeki kaslarla omurgayı olumsuz etkilediğini paylaşan Dr. Özdem, “Omurlar arasındaki diskler hareketler sırasındaki esnekliğin artmasını sağlar. Böylece günlük yaşantımız sırasında hiç farkında olmadan pek çok zor işi yerine getirebiliriz. Ancak bazı hallerde omurgadaki bu sistemde aksaklıklar ve buna bağlı ağrılı problemler ortaya çıkabilir. Örneğin, boyun ve bel bölgesindeki kasların uzun süre aynı pozisyonda kalması sonucunda kasların iç gerginliği artar ve omurganın o bölgedeki eğriliği giderek azalmaya başlar. Uzun süre aynı pozisyonda oturmak veya çalışmak, sürekli ağır kaldırmak, öne eğilerek iş yapmak veya ağır kaldırmak gibi zorlayıcı pozisyonlar nedeniyle kaslarda gelişen spazmlar disklerin içindeki basıncın da artmasına neden olur. Böylece bel ve boyun bölgesinde düzleşme meydana gelir. Omurganın düzleşmesi uzun dönemde o bölgedeki disklerin yapısının bozulmasına yol açar ve bir süre sonra bel ya da boyun fıtığı gibi daha ciddi ağrılı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir” dedi.

MUTLAKA UZMAN HEKİME BAŞVURUN

Birkaç günde geçmeyen bel ve boyun ağrılarında mutlaka uzman bir hekime başvurup gerekli incelemeleri yaptırmak gerektiğini kaydeden Dr. Tufan Özdem, şöyle devam etti: “Bel ve boyun bölgesindeki düzleşmeler klasik röntgen grafileriyle kolayca tespit edilebilir. Düzleşmenin derecesi belirlendikten sonra kas gevşetici ilaçlarla birlikte 15-20 seanslık bir fizik tedavi programı yakınmaların önemli ölçüde azalmasını sağlar. Tedaviden sonra en önemli husus boyun ve bel egzersizlerine devam edilmesidir. Ayrıca; duruş-oturuş bozukluklarına engel olmak, çalışma koşullarını iyileştirmek, öne doğru fazla eğilmemek, çalışma masasının yüksekliğini ayarlamak gibi önlemleri de almak gerekir. Bunlar yerine getirildiğinde bel-boyun düzleşmelerini tedavi etmek ve daha ileri rahatsızlıkların ortaya çıkmasını engellemek mümkün olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!