Botanik haberleri sayfasında Botanik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3014 Botanik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Yelda Güzel, sadece Antakya dağlarının bir kayalık vadisinde yetişen yeni bir çiçek türü keşfetti. Beş yapraklı sarı renkli çiçeğe Dionysia Zeynepiae Güzel (Zeynep Işık Çiçeği) ismi verildi.
#BotanikVücudunuzun aynı anda hem asit ile yandığını hem de elektrik çarpıldığını düşünün. Akla hayale dahi sığmayacak bu acıyı yaşatan bir bitkiden bahsedeceğiz size; gympie gympie ya da Türkçesi ile cimpi cimpi! Bu bitkinin acısı öyle büyük ki insanları intihara bile sürükleyebiliyor.
#Gympie-GympieAdana'da Çukurova Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesinde sergilenen kaktüslerden bazıları çalındı. Botanik bahçesi Müdürü Prof. Dr. Halil Çakan, "Bitkiler, doğada kendi ortamlarında yetiştikleri zaman şifalı özelliklerini kazanıyor. Söküp evinize götürürseniz o özelliğini yitiriyor. Botanik bahçesinden bitki çalanlar 1 ila 4 yıla kadar hapis cezası alabiliyor" dedi.
#AdanaEvde yetiştirebileceğimiz bitkiler arasında seçenek çok. Artık sosyal medya da bazılarını daha önce hiç görüp duymadığımız, ilginç çeşitlerle dolu. Hangisini almalı, özellikleri neler, yetiştirirken nelere dikkat etmeli diye merak ediyorsanız alanında uzman isimlerden öneriler topladık...
#GazetehaberleriCarolyn Fry, ‘Bitki Avcıları’nda belgeler, resimler, çizimlerle Eski Mısır’da başlayan ve 16’ncı yüzyıldan itibaren hızlanan ‘avcılığın’ ana hatlarını çiziyor. Dünyalar arasındaki mesafenin neredeyse kalktığı günümüzde bitkiler, heyecan katsayısı yüksek botanik savaşlarının konusuna dönüşmüş durumda...
#Bitki AvcılarıYeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erdem Yeşilada, Türkiye’nin elindeki botanik hazineyi kullanamadığına dair verileri, ilginç örneklerle Meclis Komisyonu’na anlattı. Tıbbi ve Aromatik Bitkileri (TAB) Araştırma Komisyonu’na sunum yapan Prof. Yeşilada, “Beni kahreden bir durum. Her bir şey var elimizde ama hiçbir şey yok. Bir altın tutuyoruz ama değerini bilemiyoruz” diyerek şu örnekleri verdi:
#GazetehaberleriABD'nin New York kentindeki Noel etkinlikleri kapsamında 'Tatil Treni Sergisi' New York Botanik Bahçesi’nde açıldı. Sergide yer alan minyatür New York şehri, ağaç gövdeleri, tohumları, yaprakları ve kozaklarından meydana getirilirken minyatür trenlerin de şehrin etrafında turlaması sağlanmış.
#AbdAfrika'da Namibya Çöllerinde sıklıkla bulunan üzerindeki kırmızı çizgi desenleri ile krem, gri, kahverengi ve morumsu renklere sahip olan Yaşayan Taşlar, çiçeklerini açıp, güzelliklerini gösterdi. 80 dönümlük alanda değişik bitkilerin yetiştirildiği Köyceğiz Palmiye Merkezi'nde alıcılarını bekleyen Lithopslar, Türkiye'de sadece kaktüs meraklıları tarafından yetiştiriliyor. Lithopsların susuzluğa son derece dayanıklı olduğunu vurgulayan Köyceğiz Palmiye Merkezi sahibi Dr. Ragıp Esener, bulundukları coğrafik bölgelerde sadece senenin birkaç günü bile yağmur yağsa bununla idare edebilen ender türlerden birisi olduğunu dile getirdi. Esener, "Fazla sulanmamalıdır çünkü fazla su bunları öldürür. Çakıl taşları arasına konduğu zaman zor fark edilir. Üç yaşını geçmeden çiçek açmazlar. Çiçekleri sarı ve beyaz renktedir. Çiçeklerini tam olarak açmaları için de güneş olması gerekiyor. Çiçek açmış bir Lithops'un çiçekleri, güneş gittiğinde kapanmaya başlayıp geceleri ise yok denecek hale dönüşür. Büyüklüğüne göre 5 ile 25 lira arasında değişen fiyatlarla satıyoruz" diye konuştu.
#KöyceğizİETT, üstünde organik bahçe bulunan ve ‘Botobüs’ adını verdiği otobüsü hizmete aldı. Botobüs ilk kez trafiğe çıktı. Basın mensuplarına tanıtılan ‘Botobüs’ ilk etapta 87 Edirnekapı-Taksim hattında yolcu taşıyacak. Daha sonra araç sayısının arttırılması ve bahçenin daha iyi görülebilmesi için üst geçitlerin yoğun olduğu hatlarda hizmet vermesi planlanıyor.
#BotanikBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Singapur'daki Botanik Parkı Orkide Bahçesi'ni gezdi. Buradaki bir orkide türüne Tayyip-Emine Erdoğan çiftinin adı verilirken, ziyarete Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "nikah masası" esprisi damga vurdu.
#Emine ErdoğanNasıl koktuğu sorulduğunda herkes farklı bir cevap veriyor ancak berbat koktuğu konusunda herkes hemfikir. Üstelik bu iğrenç koku 20 metre uzaktan bile alınabilecek kadar da güçlü. En tuhaf olanı da sadece dünyadaki sayılı botanik bahçelerinde bulunan bu bitkiyi koklamak isteyenlerin saatlerce sıra beklemeyi göze alıyor olması...
#Amorphophallus TitanumBavyera eyaletinin üçüncü büyük şehri Augsburg, müzeleri, katedralleri ve kiliseleriyle tarihini özenle korumuş, büyüleyici bir atmosfere sahip bir şehir. Orta Çağ’ın izlerini hissetmek isteyenler için özellikle sonbahar, Augsburg’u ziyaret etmek için en güzel zamanlardan biri.
#AlmanyaSonbahar havasının keyfini sürmek, doğada vakit geçirmek için ideal zamanlardayız. Parklar, ormanlar koşmak, yürüyüş ve piknik yapmak, bisiklet sürmek isteyenleri bekliyor. Türkiye’nin dört bir köşesinden mevsimin en güzel günlerini değerlendirebileceğimiz alanları derledik.
#DoğaAydın'ın Söke ilçesindeki Latmos Antik Kenti'nde halk arasında Kazgagası (Corydalis) olarak bilinen Haşhaşgiller (Papaveraceae) ailesinden yeni bir bitki türü keşfedildi. Yeni bitki türüne Latmos Kazgagası adı verildi. Bitkiyi keşfeden Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Latmos Kazgagası'nın endemik bir tür olduğunu, bölgedeki madencilik faaliyetleri nedeniyle türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
#AydınDenizli'de Babadağ zirvesi civarlarında yeni bir bitki türü keşfedildi. Zeybek değneği olarak bilim dünyasına tanıtılan bitkiye ilişkin Ege Üniversitesi'nden (EÜ) Prof. Dr. Hasan Yıldırım, "Zeybek değneği'nin, bugüne kadar yapılan saha çalışmalarında sadece Denizli Babadağ sınırlarında yayılış gösterdiği ve popülasyonlarının özellikle keçi ve koyun sürüleri tarafından ciddi tahribata uğradığı tarafımızca tespit edildi" dedi.
#DenizliAloe vera binlerce yıldır tıbbi amaçlarla kullanılıyor ancak zamanla toplumun sağlıklı bir yaşam tarzına verdiği önem nedeniyle bu bitkininin popülaritesi oldukça arttı. Peki gerçekten iddia edildiği gibi faydalı mı? Topraktan çıkarıp elimize yüzümüze sürüyoruz ama bunun riskleri var mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aleo VeraSosyal medyada aloe vera, özellikle cilt bakımı için ‘mucize bitki’ olarak lanse ediliyor. Viral hale gelen videolarda, insanlar ciltlerini nemlendirdiği, güneş yanıklarını hafiflettiği, akne ve yara izlerini azalttığı ve cildi parlattığı için ortadan ikiye ayrılmış aloe vera yaprağını yüzlerine sürüyor, jelini yüz silindirlerinde donduruyor ve hatta Gıda ve İlaç İdaresi'nin reçetesiz satılan aloe veranın müshil olarak kullanımını yasaklamasına rağmen suyunu içiyorlar. Peki gerçekten cilt için bahsedildiği kadar faydalı mı? Riskleri var mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aloe VeraÜlkemizden çok uzak coğrafyalarda yaşayan 30 metreye varabilen boylarıyla dev gibi ağaçlar baobablar. 1000 yıl yaşayabildikleri ve hem insanlara hem de hayvanlara çok faydalı oldukları için ormanın anası ya da hayat ağacı olarak adlandırılıyorlar. Ancak bilim insanları uzun yıllardır bu ağaçların kökeni konusunda anlaşamıyorlardı. Sonunda bu gizem çözüldü.
#Baobab AğacıDenver yeşillikler içinde. Şehir merkezindeki gökdelenler dışında her yer iki ya da üç katlı. Öyle gürültü-patırtı yok. İnsanlar neredeyse yüksek sesle hiç konuşmuyor. Ortalık tertemiz. Bir sigara izmariti bile görmek ender bir şey. Trafik tatil gidişlerinde biraz tıkanıyor. Ama kimse korna çalmıyor. Şehir dışında kar yağdığında uzun gövdeli ağaçlar mükemmel bir resim oluşturuyor. Belki de takvimlerdeki karlı ağaç fotoğraflarının hepsi burada çekilmiş...
#DenverDizileri, ikonlaştırılan müzik grupları, e-sporcularıyla dünyayı fet-heden Güney Kore, bütün bu kültürel birikimi dev bir ‘Hallyu’ya çevirdi. Hallyu, Kore dalgası demek. Çocuk-ergen, genç-yaşlı bütün kuşaklar bu dalgadan payına düşeni aldı. Kimi yemeklerine tutkun, kimi sinemasına… Hakkında pek az şey bilerek gittim ve yaratılan bu dalganın az bile kaldığını; tarihi, kültürü ve coğ-rafyasıyla ziyaretçilerine sunacak pek çok şeyi olduğunu gör-düm.
#Güney KoreMaslak’ta duvarları sanat eserleriyle dolu, etkileyici bir gökdelenin içindeyiz… Bu modern yapının bir köşesindeyse bizi 1900’lü yıllara götüren bir eczane duruyor! Türkiye’nin en köklü ilaç firmalarından Abdi İbrahim’in merkezindeyiz. Tarihi eczanenin içinde de yerli ilaç sanayimizin medarıiftiharı Abdi İbrahim’in Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut var… Büyük dedesi Abdi İbrahim’in Selanik’teki barut imalathanesinde başlayan ve bugün bir ilaç devi haline gelen başarı hikâyesini dinliyoruz...
#Abdi İbrahimBunlar ne mi? Bal çeşitleri desem… Şimdiye kadar hep “Gerçek balı nasıl ayırt ederiz, sahtesini nasıl anlarız” gibi şeyleri konuşmaktan balın lezzetine odaklanamadık. Oysaki Anadolu topraklarının florası ve endemik bitkisinin eşi dünyada yok. Buradan hareketle, Anavarza Bal Türkiye’nin polen haritasını çıkarıyor. Tadına, aromasına inanamayacağınız öyle ballar var ki...
#BalTHY Amerika uçuşları için uzun süren çalışmalar yaptı. Sonunda uçulan nokta ve frekans sayısı artırıldı. En önemlisi Amerikalı yolcu değişik promosyonlarla ikna edildi. Türkiye’de konaklamaya gelen Amerikalı yolcu sayısı hızla artıyor. Yönetim kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, önümüzdeki dönem Amerika’da yeni hatlar açılarak sistemin çok daha genişletileceğini söyledi.
#Türk Hava Yollarıİstanbul Valisi Davut Gül, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu 4. sınıf öğrencisi Derin Mina Koç’a devretti. Derin Mina Koç, konuşmasında "Doğadan uzak olan AVM'lerde vakit geçirmek istemediğimiz için yürüyüş alanları, botanik bahçeler, bisiklet yolları herkesin huzur bulduğu yeşil alanların çoğalmasını isterim" dedi. Ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Derin Mina Koç, 1 Mayıs etkinliklerinin Taksim'de yapılıp yapılmayacağı sorusuna "İzin veririm tabii ki" yanıtını verdi.
#İstanbulİstanbul ve Ankara gibi metropollerde yaşıyorsanız, tüm haftayı stresle geçirdiğiniz durumlarla sık sık karşılaşıyorsunuz demektir. Üstüne bir de bunlara yoğun iş hayatı eklenince bünyeye hafta sonu doğada vakit geçirecek zaman gerekiyor. Bunun için en güzel etkinlik ise piknik… Peki ailecek güzel bir piknik için nereye gitmeli? İşte İstanbul ve Ankara’nın yanı başında yer alan birbirinden güzel piknik alanları...
#SeyahatCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Şifanın arandığı en kadim kaynaklardan biri hiç şüphesiz hala keşfedilmemiş sayısız türü bünyesinde barındıran bitkiler alemidir. Bugün fitoterapi olarak bilinen bitkilerle tedavi, bilimsel geçerliliği olan, kanıta dayalı bir tedavi yöntemi halini almıştır" dedi.
#Emine ErdoğanResmi tatil başladı. Bu yıl bayram ara tatile denk düşünce ailece de değerlendirilecek upuzun bir haftamız oldu. Tatile çıkmayıp da şehirde kalacaklar için gastronomiden kültür-sanata uzanan önerilerle bir rehber hazırladık. İster İstanbul’un tarih kokan semtlerinde gezin, ister Ankara Kaleiçi’nde... İster uzun zamandır görmek istediğiniz sergiye gidin isterseniz gece hayatına ‘akın’... Şehirdeki seçenekler size bayram ettirecek.
#BayramŞehirden biraz uzaklaşmak ve yeni yerler keşfetmek için bayram tatilleri oldukça uygun zamanlar. Bu yıl Ramazan Bayramı tatili ise bu hafta sonuyla birlikte toplam dokuz günü buluyor. Peki Ramazan Bayramı tatilinde nereye gitmeli, neler yapmalı? İşte İstanbul ve Ankara’nın yanı başında bütçe dostu olan birbirinden güzel yeşil adresler…
#Rota26 Mart’ta Unilever Food Solutions’ın (UFS) Hollanda’daki Gıda İnovasyon Merkezi Hive’de yapılan ‘Geleceğin Menüleri Trend Raporu’nun sonuçlarının açıklandığı lansmana OD Urla’nın şefi Osman Sezener’le birlikte UFS Türkiye Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz ve Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Pazarlama Lideri Didem Molay Sevin’in davetiyle katıldık.
#Müge Akgün