Boşnak mutfağının ünlü köftesi pljeskavica İstanbul’da büyük ilgi görüyor. Boşnak mutfağının ünlü köftesi pljeskavica İstanbul’da büyük ilgi görüyor. Özel üretim eti ile benzerlerinden ayrılan pljeskavica’nın sırrı özellikle Bosna-Hersek ve Sırbistan’dan Türkiye’ye göç edenler tarafından nesilden nesile aktarılmaya devam ediyor. Pljeskavica, böreği ve et ürünleriyle ünlü olan Boşnak mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Boşnak mutfağının lezzetlerinden olan çevape’den üretilen pljeskavica sofraların vazgeçilmezi oldu. Kahvaltıda da yenen çevape, 6 santimetre boyuna ve 1 buçuk santimetre enine getirilerek, zaman geçtikçe yuvarlak bir şekil verildi ve ‘pljeskavica’ adını aldı. İste kurutulmuş et, Boşnak sucuğu ve kaşar ilave edilerek farklı tatlar ile bir araya getirilen pljeskavica’nın sırrı, Balkan göçmenleri tarafından Türkiye’de nesilden nesile aktarılmaya devam ediyor. Çevape’den sonra üretilen ve sevilen bir lezzet olan pljeskavica’nın zaman geçtikçe farklı lezzetlerle bir araya getirildiğini belirten Esat İlker Balota, pljeskavica’nın tamamen el yapımı bir köfte çeşidi olduğunu ancak makine yardımıyla da yapılabileceğini belirtti. Boşnak nüfusunun yoğun olarak yaşadığı Bayrampaşa’da et lokantası işleten ve yaptığı pljeskavica’lar ünlü olan Muharrem Balota, Boşnak mutfağının geleneksel köftesini diğer köftelerden ayıran en temel özelliğinin et seçimi olduğunu belirterek, "Köfte Sancak’ta, Bosna’da, Sırbistan’da 50 seneden beri devam eden bir üründür. Pljeskavica’nın harcı, köftenin hamuruyla aynıdır. Şekli gereği farklıdır. İki lezzet de ayrı ayrı sevilir" dedi.
#BayrampaşaBoşnak mutfağı, hem tat hem de içerik açısından bize hiç de yabancı değil. Yıllar içinde Türkiye’de yaşayan Boşnaklar’dan edindiğimiz lezzetli tarifler, yemek kitapları, pastanelerde yaygınlaşan Boşnak böreği ve nihayet açılan Boşnak lokantaları ile artık hepimizin hayatında. İşte size hem Boşnak mutfağının en lezzetli örnekleri hem de Saraybosna’daki en iyi adresleri...
#Bosna HersekUzun süredir beni takip edenlerin aklına gelmiştir ‘Neden bu adam hep İspanya veya Japonya gibi ülkelerin deniz ürünleri lokantalarını ve oralarda yediklerini ballandıra ballandıra anlatıyor’ diye. ‘Bizi beğenmiyor mu’ sorusunu soranlar da vardır. Cevabı belli aslında; biz denizleri tükettik gibi. İstisnalar hariç bu işi onlar kadar da iyi bilmiyoruz. Şimdi o istisnaların birinden bahsedeceğim...
#Deniz ÜrünleriBöreğin anne eli değmiş olanının güzel olduğu söylenir ama işini bilen bir ustanın elinden çıkmış börek için bavulları hazırlayıp yola çıkmaya da değer. Ülkemizde yöreye, kullanılan malzemeye ve pişirme yöntemine göre değişen pek çok börek çeşidi bulunuyor. Yanında bir bardak çay da olunca tadına doyum olmuyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Ülkemizde böreklerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 7 şehirden birbirinden lezzetli 7 öneri...
#RotaBu hafta vizyona giren ‘Son Akşam Yemeği’ filminde Latife Hanım’ı canlandırıyor. “Kariyerimin en önemli rolü diyebilirim. İnanılmaz heyecanlıyım, hatta heyecandan deliriyorum” diyor. Pelin Akil’le buluşuyoruz; role nasıl hazırlandığını, çekimlerde yaşadıklarını ve 29 Ekim’i, Cumhuriyet Bayramı’nı konuşuyoruz: “Gençlerimizden hep araştırmalarını, tarihimizi, Atatürk’ü bilmelerini rica ediyorum. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun, nice yıllara...”
#Pelin AkilHer ülkenin, her bölgenin, her ilin kendisine has bir kültürü bulunmaktadır. Özellikle de Türkiye'de her ilin, her bölgesinin kendisine has ayrı, farklı sembolleri bulunan kültürleri bulunur. Bu kültür yemekleri içinde geçerlidir. Düzce ili de Türkiye içerisinde bulunan ve kendine has bir kültürü bulunan illerden birisidir. Düzce ilinin kendine has bir kültürünün olması yemek kültürüne de yansımaktadır. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Düzce YemekleriBursa’nın güçlü ilçeleri var. Onların başarılı faaliyetleri hem kendilerine hem de Bursa markasına güç veriyor. İlçe belediyelerin son dönemde yaptığı başarılı organizasyonlara, festivallere katılıyorum, güzel işler çıkarıyorlar. Bu sayfada da gözlemlerimi ve değerlendirmelerimi yapıyorum.
#BursaBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANKraliyet ailesindeki gelişmeler Londra turizminin çok işine yaradı. Biz de dünyanın dört bir yanından giden turistlerin uğrak noktası olan şehirdeki Türk restoranlarını gezdik. Kendi Londra’nızı bulmanız için şovlardan kitapçılara ve konaklama önerilerine kısa bir rehber hazırladık.
#LondraRamazan Bayramı bu yıl hafta sonuna geliyor; ilk günü 21 Nisan Cuma... Güzel haberse ilk-orta öğretimde ikinci ara tatil bayram öncesine ekleniyor ve dinlence bazılarımız için 15 Nisan’da başlıyor. Sadece ‘uzun hafta sonu’ gibi üç günlük ya da ara tatil bahanesiyle daha uzun seyahat isteyenlere jürimiz vizesiz gidelebilecek en güzel rotaları öneriyor. Balkanlar’dan büyülü Uzakdoğu’ya seçenekleri listeledik...
#TaylandYolunuz Saraybosna’ya düşerse o zaman güne börekle başlamanız şart. Başçarşı’da neredeyse adım başı bir börekçi görebilirsiniz ama ara sokaklara dalıp en iyisini yapan Sac’ı arayın. Sonra Miljacka Nehri’nin kuzey kıyısındaki çarşının labirent gibi sokaklarını keşfedin. Bir ‘aşçinitza’ya yani esnaf lokantasına uğrayıp yöresel lezzetleri tatmayı da ihmal etmeyin.
#GastronomiGeçen hafta ekimizde bağbozumu rotalarında gezmiştik, bu hafta da bağlar arasında lezzetli bir tura çıkacağız. Yurtdışındaki örnekleriyle yarışan bağlarımız son yıllarda mutfaklarıyla da ön planda. Ünlü şeflerin yenilediği menüler, yerel malzemelerle birleşince damakta unutulmayacak tatlar bırakıyor.
#HürriyetZengin demografik yapısıyla doğasının nimetlerini mutfakta bir araya getirip harmanlayan Düzce, başka hiçbir ile nasip olmayan gastronomik bir özgünlüğe sahip. Çerkes, Abhaz, Gürcü, Laz, Boşnak gibi 20’ye yakın etnik grubun yarattığı lezzet çeşitliliği tek başına bölgeyi ziyaret etme sebebi.
#HürriyetÖnceki yazılarda bahsettiğimiz gibi; Bursa Mutfağı daha çok Bursa esnafının icat edip sattığı yemekler ile tanınır. Ancak Bursa’da evlerde pişen yemek çeşitliliği de oldukça fazladır. Bu hafta hem lokantaların hem Bursa halkının pişirdiği, Bursa mutfağı yemek çeşitliliğini sizlerle paylaşmak istedim.
#BursaÇanakkale Kara Savaşları'nın 107'nci yıl dönümü anma törenleri kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü düzenlendi. Sahur vaktinde yürüyüşten önce katılımcılara, tümü şehit düşen 57'nci Alay askerlerinin son yemeği olan kırık buğday çorbası dağıtan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Çanakkale Ruhunu, 57'nci Alay'ın o fedakarlığını diri tutmak, önemli misyonlarımızdan bir tanesi" dedi.
#Alay Vefa YürüyüşüAnadolu’da hayat var olduğundan beri Bursa hep çok zengin bir yaşam kaynağı oldu. Verimli toprakları, tarih boyunca ticaret, zanaat ve sanatın önemli bir merkezi olarak konumlanması, çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış olması ve neredeyse insanlığın başlangıcından bugüne dek; hep göç yolu üzerinde bulunması Bursa’nın kültürel birikimini çok zengin kılmıştır.
#Bursa“Güzel bir dünyada yaşamak istiyorsanız siz de öyle bir meyhane bulunuz” demiş ünlü şair Orhan Veli, ‘Hoşgör Köftecisi’ adlı eserinde. “Size bu yazımda 3 masalı bir balıkçı meyhanesinde gördüğüm bir dünyadan bahsedeceğim” diye başladığı yazısını da şöyle tamamlamış: “Orada 3-4 saat kaldım. Ben dükkandan oldum ama, dükkan benden olmadı. O güzel havanın tam manasıyla içine girebilmek için aynı yere tekrar tekrar gitmek icap etti. Bu 3 masalı meyhanede gördüğüm dünya gerçekten ne güzeldi. Çalışan insanlar, namuslu insanlar, kardeş insanlar...” İşte, Ayvalık’taki ‘Tamam Meyhane’ bu sözün tam karşılığı gibi geliyor bana. Neden mi?
#1Bir masanın etrafında buluşmak kadim bir gelenektir. Sevinçler, üzüntüler, kutlamalar, gözyaşları da olur sofrada. İstanbul da aslında bizi bir arada tutan büyük bir sofra gibi. Bu sofra bugünlerde Emirgân’daki Pembe Köşk’te kuruldu. Hem bu lezzetler hem de semtin değerleri arasında bir geziye çıkalım bu hafta.
#Hürriyetİnsanların sevdiği yemekler arasında bazı yemek türleri daha popüler bir konumda yer almaktadır. Yani bazı yemekler geniş kitleler tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Boşnak mantısı da sevilen yemekler arasında yer almaktadır. Boşnak mantısı nasıl yapılır? En güzel Boşnak mantısı tarifi ve yapılışı nasıldır tüm detayları ile derledik.
#Boşnak MantısıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bosna Hersek'in çok kültürlü ve etnik kimlikli yapısının korunarak istikrara kavuşması için hiçbir ayrım yapmadan destek verdik. Dayton Barış Anlaşması'ndan bu yana Bosna Hersek'te geçmişteki gibi müessif hadiselerin yaşanmasının önündeki en büyük engel Türkiye olmuştur." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanGloballeşen dünyada her alanda olduğu gibi yeme içme konusunda da müthiş bir etkileşim söz konusudur. Özellikle II. Dünya Savaşından sonra, önce sinema sektörünün ardından da TV ve TV programlarının yaygınlaşması ile toplumların kültürleri birbirleri ile kolaylıkla etkileşime girmişlerdir. Bu etkileşim birçok alanda olduğu gibi "mutfak, yemek, gastronomi" alanlarında da olmuştur. Bilhassa yemek isimleri çok merak edilmektedir. İşte, yemek isimleri ve bilinen yemek isimleri ve bu isimlerinin anlamı gibi konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Geçen hafta Cunda’ya gittim, sabaha karşı balığa çıktım, harika anılar biriktirdim. Boşnak mantısı yeme şansım da oldu. Halk arasında bayram yemeği olarak bilinen, aileyi özel günlerde bir araya getiren bir lezzet. Biliyorsunuz, aileyi bir araya getiren yemekleri severiz.
#YazarVAN'da, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü bünyesinde çalışan özel bir şirkete ait otobüste 30 yıldır şoförlük yapan 4 çocuk babası Mehmet Sıddık Yolcudur (64), yüzü, okuduğu şiirler ve yaptığı esprileriyle, 2013'te hayatını kaybeden ünlü sinema, tiyatro ve dizi sanatçısı 'Ramiz Dayı' olarak da bilinen Tuncel Kurtiz'e benzetiliyor. Yediden yetmişe herkes tarafından sevilen Yolcudur, Tuncel Kurtiz'in dizilerde yaptığı "Yemeği yedik, karnımızı doyurduk. Ama hesabı siz ödeyeceksiniz kardeş" esprisiyle de yolcularını güldürüyor.
#Van