Boşanma davalarında değişiklik, TBMM gündemine geliyor. AK Parti milletvekillerince hazırlanan ve bu hafta TBMM Başkanlığına sunulması planlanan 22 maddelik teklifte noterliklere, boşanma davalarına, istinaftaki yargılama süreçlerine ilişkin hükümler yer alacak. 9. Yargı Paketi olarak da bilinen teklife göre, boşanma davasının reddine dair verilen kararın kesinleşmesinden bir yıl sonra, ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılacak ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilebilecek. Peki, boşanma davaları değişiklikleri nedir, yeni kanun ne? Yeniden dava açma süresi kaç yıl oldu? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Boşanma Davalarında DeğişiklikBoşanma davalarının en önemli konuları arasında velayet davası gelir. Evlilik birliği içinde doğan çocuğun velayeti anne ve babanın müşterek olarak kullanımı içinde bulunur. Ama boşanma durumunda evlilik birliği de sona ereceği için mahkeme tarafından velayet durumu değerlendirilerek bir karar verilir. Velayet davası nedir, nasıl açılır ve ne kadar sürer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Velayet DavasıBoşanma davaları günümüzde çok daha sistematik bir şekilde yapılmakta ve taraflara iletimi de aynı şekilde gerçekleşmektedir. Özellikle birçok süreç E-Devlet üzerine taşındığından beri var ise bir davanız, onu kontrol etmek çok daha kolay bir hale gelmiş durumda. Aynı şekilde size açılan davaları da görebilirsiniz. Ancak bazen sistem güncellemesi yeterince hızla olmaz ve insanlar boşanma davam e-devlette görünmüyor sorusunu sormaktadırlar. Bu gibi durumlarda insanın davalarında da bir sıkıntı olduğunu düşünüp strese girerler ancak böyle bir durum söz konusu değildir.
#E-DevletFiş toplanarak alınan vergi iadesinin yerine 2008’den itibaren getirilen devletin ödediği Asgari Geçim İndirimi (AGİ) çalışanların net ücretine yedirilince Yargıtay’dan dönmeye başladı. Maliye tebliğine göre de net ücretten anlaşılsa bile AGİ ayrı ödenmeli.
#Asgari Geçim İndirimiYargıtay Başkanlığının, Yargıtay ve Danıştaya yeni daireler kurulmasına ilişkin tasarıyla ilgili görüşünde, Yargıtaydaki dosyaların yeterince incelenmeden karar verildiği gerekçesinin haksız olduğu belirtilerek, “Her yıl binlerce dosyayı inceleyen yüksek mahkemede görev yapan başkanlar, üyeler, hakimler ve savcılar gece gündüz demeden insan üstü bir çalışma içindedirler. Kendisini adalet hizmetine adayan yüksek mahkeme memurlarına böyle ağır ithamda bulunulması kabul edilemez bir görüş ve davranıştır” denildi.
Türk Medeni Kanunu Meclis'te kabul edildi. Yeni yasa ile erkek evin reisi olmaktan çıkıyor, eşler arasında mal rejimi uygulaması getiriliyor, kadınlara kocanın soyadını kullanma zorunluluğu kaldırılıyor. Cinsiyet değiştirme zorlaştırılırken evlat edinme koşulları ise esnetiliyor.