Türkiye’de 2022 yılı eylül ayı itibariyle farklı eğitim kademelerinde öğrenim gören 19 milyonun üzerinde öğrenci örgün ve yaygın eğitim ve öğretim süreçlerine başladı. Bu yılının birinci dönemi nispeten sakin ve öğretim süreçleri açısından ilgili planlamalar dahilinde devam ederek 20 Ocak 2023 tarihinde dersler tamamlanıp yarıyıl tatili başlamıştı.
#Konuk YazarHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, İhsan Oktay Anar’ın sekiz sene aradan sonra yazdığı romanı ‘Tiamat’ kurgu kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#TiamatCemil Kavukçu’nun birbiriyle bağlantılı kısa öykülerden oluşan yeni kitabı ‘Boş Zamanlar’, kasaba üzerinden bireyin iç dünyasına yönelerek insan-hafıza çatışmasına odaklanıyor. Kitabın asıl vurucu yönü, bu çatışma odağında hayatın içindeki öykünün, öykünün içindeki hayatın peşine düşmesi.
#Boş ZamanlarAkıllı telefonlar artık sadece bir araç değil, hayatımızın parçası olarak görülüyor. Milyonlarca insan daha çocukluk hatta bebeklik döneminde akıllı telefonlarla tanışıyor. Bu çocuklar biraz büyüyüp okula başladıklarında da kendilerine ait bir telefonları ve sosyal medya hesapları oluyor. Ancak bazı ebeveynler çocuklarına akıllı telefon almama konusunda direniyor. Kimisi 18 yaş şartı koyuyor, kimisi "En azından lise çağına kadar bekleyeceğim" diyor. Peki, ebeveynleri telefon yasağı koyarken çocuklar bundan nasıl etkileniyor? Telefon kullanımı için ideal bir yaş var mı? İşte çocuklarına akıllı telefon vermeyi reddeden ebeveynler ve uzman görüşleri...
#Akıllı TelefonBu hafta Caddebostan Kültür Merkezi’nde Zuhal Olcay, Zorlu PSM’de Can Güngör konserleri gerçekleşecek. Şahin Demir, ikinci kişisel sergisinde ekolojik sorunları ele alıyor. Ajandamızda mis kokan tıbbi bitkilerle kendi aromaterapi karışımımızı yapmayı öğreneceğimiz atölye de var.
#AjandaKarantina sürecinde ebeveynler çocukları ile daha fazla vakit geçirme imkanı buldular. Bu durum aile fertlerinin birbirlerini ne kadar tanıdığı, hatta bazen ne kadar tahammül edebildiğini de gösterdi. Tahammül kelimesi akıllara negatif çağrışımlar yapsa da aslında bu durum alışık olunmayan bir ilişki ve davranış boyutunun sınırlarını çizdi. Bunun anlamı; bazı anne ve babalar çocuklarını yeniden keşfetme şansı buldular, hatta aile ilişkilerini ve aile içi görevlendirmeler üzerine de yeniden düşünme fırsatları oldu.
#Eğitim"İnsan olmaya dair zihinsel, bedensel ve ruhsal alanda kendini tanıyan çocukları hayata hazırlamalıyız" diyen Yazar, Yaratıcı Drama Lideri ve Eğitmen olan Damla Kunç Koçman ile çocuklara nasıl okuma alışkanlığı kazandırılacağı ve bilim kurgu kitaplarının onlara faydalarıyla ilgili bir sohbet gerçekleştirdik.
#EğitimGlobal düzeyde insanlığın en büyük trajedilerinden birine şahit oluyoruz. Uzaktan eğitime geçiş yaptığımız evlerimizde 7/24 ayrılmadan yaşamaya çalıştığımız bu zorlu süreçte ‘anne baba, çocuk ve öğretmen’ olarak rollerimiz de yeniden tanımlanmaya başladı.
#AileLisede gitarı sürekli elindeydi. Üniversitede Steteskop adlı gruba katılıp saksafon çalmaya, bir yandan da şarkı sözü yazmaya başladı. Bugün dünyanın sayılı çene cerrahlarından biri olan Prof. Dr. Selçuk Basa, hekimliğin bütün koşturmacasına rağmen müzikten kopmadı. Şimdi de üçüncü albümü ‘4 Mevsim 1 Hikâye’yle huzurlarınızda.
#Selçuk BasaDÜNYANIN önde gelen araştırma şirketi Nielsen, tüketici güveni endeksi ile ilgili gerçekleştirdiği son araştırmanın sonuçlarını paylaştı. 2016 yılında yüzde 43 olan terör endişesi, 2017'nin ikinci çeyreğinde yüzde 24'e gerilerken ekonomik durum ile ilgili endişe yüzde 9’dan yüzde 20’ye yükseldi.
#NielsenZaman su gibi akıp geçiyor ve siz hala 30’lu yaşlarınızın keyfini çıkardığınızı düşünüp, bir çok şey için hala yeterli vaktiniz olduğunu sanıyorsunuz. Ama o da ne! 30’ların sonlarına gelen rakamlar biraz artmış mı ne? Yoksa 40’a el mi sallıyorsunuz! İmdat!
#40'Lı YaşlarStrese verdikleri tepkiler dikkate alındığında bana göre iki farklı insan tipi var: Teflonlar ve süngerler! Teflonların stresle ilişkileri tıpkı teflon tavalar gibidir. Stres onlara yapışıp kalmıyor, nüfuz edemiyor. Süngerler ise tam tersi, stresi adeta içlerine çekip emiyor, iliklerine kadar hissediyor.