Çanakkale’de düşman çıkarma yapmaya başlayınca komutanından izin beklemeden ölüme koşan Mustafa Kemal ve askerlerinin yürüdüğü yol bu. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından düzenlenip ziyarete açıldı. 17 kilometrelik parkuru yürürken 25 Nisan 1915’te savaşın seyrini değiştiren o kahramanları ve toprağın altındaki binlerce kefensiz yatanı düşünüyorsunuz.
#Gelibolu Tarihi Alan BaşkanlığıBiri, Anafartalar kahramanı Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’ndaki subay kılıcı. Üstünde eski yazıyla “Miralay Mustafa Kemal” yazıyor. Diğeri, gece Boğaz’a gizlice döşediği mayınlarla düşman donanmasına ağır kayıplar verdiren Nusret gemisinin Mayın Grup Komutanı Hafız Nazmi’nin silahı. Bu iki nadide eser Hisart Canlı Tarih Müzesi’nde sergileniyor.
#Çanakkale Savaşı‘Kibar Feyzo’, ‘Banker Bilo’, ‘Fatmagül’ün Suçu Ne’ ve daha nice Yeşilçam efsanesinde rol alan Mehmed İhsan Yüce’nin hayat hikâyesi kitap oldu. 150’den fazla filmin senaryosunda imzası olan gizli Yeşilçam kahramanının, bilinmeyenleri anlatıldı.
#Mehmed İhsan YüceRusya'nın işgal harekâtı sonrası Ukrayna'daki zoraki göç, akıllara 1917 Bolşevik İhtilali'nin ardından iç savaşa sürüklenen dönemin Rusya’sındaki topraklardan 'kaçışı' da getirdi. Başta bugünkü Kiev ve Moskova'dan olmak üzere yüz binlerce Rus, hayatta kalabilmek için yurt dışına kaçmış, en büyük rağbeti ise işgal altındaki İstanbul görmüştü... Osmanlı ordusuna birçok kez kafa tutan Çar'ın torunları canlarını kurtarmak için Osmanlı bayrağının gölgesine sığınmıştı. İşte bir asır öncesinin bol hüzünlü, kanlı hikayesi ve İstanbul'daki sosyokültürel hayata bıraktığı izler...
#Beyaz Ruslar1949 yılında Rusya’ya karşı NATO kuruldu. Diplomatik maharete ve zamana bırakılacak bir konu; NATO’nun genişlemesiydi. Acele ve hırsla Doğu Avrupa’yı örgüte dahil etmeye çalıştılar. İttifakın ciddi problemleri var. Bu üyeler ne derecede geçinebilecekler, askerlik kapasiteleri ne? Türkiye’nin durumu ittifakta nasıl şekillenecek? 30 üyelik bir ittifakın 10 yıl içinde iki misli büyümesi, ciddi ihtiyatlı bir diplomasi mi? Bunların hepsi tartışılacak konular.
#RUSYABolşevik İhtilali, Ekim devrimi ya da Bolşevik Devrimi şeklinde de bilinen bir Halk Hareketidir. Bu hareket, 20. yüzyılın en önemli toplumsal ve siyasal olaylarından birisidir. Aynı zamanda sadece Rusya coğrafyasının değil, tüm dünyanın da kaderini değiştirmiştir. Bolşevik İhtilali nedir, sonuçları nelerdir sizler için derledik.
#Bolşevik İhtilali‘Rüzgârlı Şehir’ anlamına gelen Bakü’ye Azerice ‘Bakı’ deniyor. Keşfedilmeyi bekleyen ülkenin kırsal kesimi yüksek dağlar, göller ve kaya oluşumlarıyla göz alıcı güzellikte. Ayrıca hem tarihi taş binalarının gece aydınlatmaları hem geniş bulvarların, parkların, gökdelenlerin ışıklı danslarıyla büyüleneceksiniz...
#YazarBoğaz’da uzun uzun yürümeyi, deniz kokusunu içinize çekmeyi, martılara simit atmayı siz de özlediniz mi? Yanıtınız evetse, atlayın bir vapura, kurulun ‘arka açık’a... Vapur sefanızı yaparken siz sadece hangi iskelede inmek istediğinize karar verin. Oralarda neler yapılabileceğine dair öneriler de bizden.
#Gazetehaberleriİstanbul’un kendi halindeki semtlerinden kimi köhne kimi görkemli kareleri kitaplarına taşıyor Tolga Gümüşay. “İstanbul’un tüm zamanlarına karşı büyük bir merak ve tutku besliyorum. Galata’da tarihi bir apartmanda, sırtımı Kule’ye yaslayarak yazıyorum” diyen yazarla yeni romanı ‘İstanbul Maviyken’i konuştuk...
#Tolga Gümüşyayİstanbul’un, ünü sınırları aşan tarihi semti Pera'daki 25 binaya ait 25 hikâye “Bir Pera Masalı” adıyla tek kitapta toplandı. Taksim Cumhuriyet Anıtı’ndan Ağa Camii’ne, Said Naum Paşa Konağı’ndan Çiçek Pasajına, Londra Oteli’nden Narmanlı Han’a ve İngiliz Karakolu’ndan Hamursuz Ekmek Fırını’na bir zamanlar “Grand Rue de Pera” ve “Cadde-i Kebir” olarak anılan İstiklal Caddesi üzerindeki mekânlara ait hikâyelere yer verilen kitap, Destek Yayınları tarafından yayımlandı.
#Peraİnsanlar neden dışarıda yemek yeme ihtiyacı duyar? Restoranlar ne zaman, nasıl ve neden ortaya çıktı? Pastanelerin Türk kültür tarihindeki yeri ne? ‘Fast food’ kültürü bize nasıl geldi? Günden güne değişen bir alışkanlığın yüz yıllık öyküsü, Ceylan Özge Kunduz ve Elif Yirmibeşoğlu’nun yazdığı ‘Hesap Lütfen’de toplandı.
#İstanbulTatbikat Sahnesi’nin bu sezon sahneye koyduğu oyunlardan ‘Nina-İçi Doldurulmuş Martıların Hassasiyeti’ Türkiye prömiyeriyle sanatseverlerle buluştu. Erdal Beşikçioğlu’nun yönettiği, aynı zamanda eşi Elvin Beşikçioğlu ve Ünsal Coşar’la birlikte sahneye koyduğu oyun, Bolşevik Devrimi sırasında geçen bir aşk hikayesini anlatıyor.
#Haşim KILIÇBugün Çanakkale Zaferi’nin 104. Yıldönümü... 360 Derece’nin konuğu doktora tezini Çanakkale Muharebeleri üzerine hazırlayan, ‘Çanakkale 1915: Almanların Büyük Tuzağı’ ve ‘Kemalyeri’ adlı kitapların yazarı emekli Tuğgerenal, İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Naim Babüroğlu. Balkan Savaşları yenilgisinin ardından zafere giden yolu ve Mustafa Kemal’in rolünü anlatan Babüroğlu’na göre; eğer harekât Türk komutanların savunma planıyla yapılsaydı, işgal kuvvetleri karaya çıkamayacak, bu kadar Türk askerinin kanı akmayacaktı.
#GazetehaberleriHybrid adında gencecik ve heyecanlı insanların kurduğu bir ajans, İstiklal Caddesi’ndeki Çiçek Pasajı’nı yeniden eski günlerine döndürmek için kolları sıvadı. Önümüzdeki cuma şehrin gelecek vaat eden genç aşçılarının mezeleri ve Gaye Su Akyol’un şarkıları eşliğinde bir parti yapılacak. Biletler şimdiden tükendi. Benzer etkinlikler yıl boyu sürecek. Ne güzel değil mi? Ama ben karamsarlık kartımı çıkarmak istiyorum.
#MEKANBakü hanım eli değmiş gibi bir derli toplu yer haline dönüşmüş. Bu süreçle Mihriban Aliyeva ilgileniyor. Kırsalda da Şeki, Gence gibi şehirlerin buna benzer hamleler kaydettiği söyleniyor. Zaten bu sözleri doğrulayacak şey bölgenin turizm merkezi haline dönmesi. Yılda 4 milyon gibi küçümsenemeyecek bir turist kapasitesi var. Daha çok kitap basılıyor, daha çok yazılıyor.
#YazarlarFinlandiya’nın yakın tarihini anlamak için Çarlık rejiminin yıkılışını ve Bolşevik İhtilali’ni anlamak lazım. Onlar da zaten bunu dünyaya anlatmak istiyor. Çünkü Finlandiya’da cumhuriyet, Bolşevik İhtilali’yle yaşıt. İkisi de bu sene 100 yaşında. Bunun sebebini gözler önüne seren bir sempozyum için Helsinki’deydim.
#İlber Ortaylı