İngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkTraube terimi tıp sektöründe kullanılan bir kelimedir. Hatta insanda önemli bir organ olan dalağın büyüyüp büyümediğini kontrol etmek için kullanılır. Bilindiği gibi dalak hemen hemen tüm omurgalı canlılarda bulunmaktadır. Dalak kan filtresi görevi görmektedir. Kısaca Traube dalak muayenesinde ortaya çıkmaktadır. Traube alanı ve aralığı nedir tüm detayları ile sizler için derledik.
#Traube Alanı Ve Aralığı Nedir?Sağlık bilimi olan tıp birçok alana ayrılmış durumdadır. Bu alanlardan biri olan nefroloji halkın çok merak ettiği alanlardan biridir. Nefroloji nedir, nefroloji bölümü neye bakar gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. Bu yazımızda nefroloji bölümü ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Nefroloji Nedir?Hidronefroz halk tarafından bilinen adıyla böbrek büyümesi, çeşitli şekillerde kendisini gösteriyor. Böbrek büyümesinin teşhis ve tedavide geç kalınması böbreklerde kalıcı hasarlara neden oluyor. Peki, böbrek büyümesi tam olarak nedir, nasıl anlaşılır?
#HidronefrozBursa’da, böbrek büyümesi şikayetiyle hastaneye giden 56 yaşındaki Fatma Bozdemir’in, ameliyatta uygunsuz cihaz kullanımı nedeniyle bacaklarında ağır yanıklar oluştu. Vücudunun yüzde 19’u yanan Bozdemir iki kez daha ameliyat edilmek zorunda kaldı. İki çocuk annesi Bozdemir, doktor ve hastane hakkında hem suç duyurusunda bulundu, hem tazminat davası açtı.
#Fatma BozdemirKARAMAN’ın Ermenek İlçesi’nde 28 Ekim günü çalıştıkları linyit ocağını su basması sonucu ölen 18 madenciden 34 yaşındaki Ali Haznedar’ın eşi 31 yaşındaki Fadime Haznedar, bir kız bebek dünyaya getirdi. Fadime Haznedar, bebeğine eşinin ölmeden önce düşündüğü ’Sare’ ismini koyduklarını belirterek, ”Yetim dünyaya getirdim. Bebeğimin babasızlığı acı veriyor” dedi.
Bir yazının başına oturduğunuzda başlığı belirlerseniz içiniz rahat devam edersiniz. Ama itiraf etmeliyim ki bu kez kolay olmadı. Dengesiz, hiç alışkın olmadığımız yakıcı sıcakların yanı sıra turizm ve restoran sektöründeki derin çelişkileri, fiyat politikalarını anlamak ve anlamlandırmak kolay değil. Ama yine de ben bir süre, en azından yaz bitene dek her şeye pozitif yönleriyle bakıp anlatmaktan yanayım...
#Müge AkgünRobotik kanser cerrahisi, cerrahi müdahaleyi gerçekleştirmek için robotik sistemlerin kullanıldığı bir cerrahi yöntemdir. Bu sistemler, cerrahın hassasiyetini artırmak, daha ince ve zor ulaşılabilen alanlara erişimi kolaylaştırmak ve hastanın iyileşme sürecini hızlandırmak gibi avantajlar sunar. Robotik cerrahi, kanser tedavisi dahil olmak üzere birçok cerrahi alanında kullanılmaktadır. Bu teknoloji, cerraha, cerrahi aletleri ve kameraları kontrol etmek için robotik kollar ve yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemleri içeren özel cerrahi robotlarını kullanır. Robotik cerrahi, genellikle “Da Vinci Cerrahi Sistemi” gibi önde gelen robotik cerrahi platformları aracılığıyla gerçekleştirilir.
#1Maslak’ta duvarları sanat eserleriyle dolu, etkileyici bir gökdelenin içindeyiz… Bu modern yapının bir köşesindeyse bizi 1900’lü yıllara götüren bir eczane duruyor! Türkiye’nin en köklü ilaç firmalarından Abdi İbrahim’in merkezindeyiz. Tarihi eczanenin içinde de yerli ilaç sanayimizin medarıiftiharı Abdi İbrahim’in Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut var… Büyük dedesi Abdi İbrahim’in Selanik’teki barut imalathanesinde başlayan ve bugün bir ilaç devi haline gelen başarı hikâyesini dinliyoruz...
#Abdi İbrahimSonuçları geçtiğimiz hafta kamuoyuyla paylaşılan yeni bir araştırma, D vitamininin kansere karşı mücadeledeki rolüne ilişkin çok ilginç detaylar ortaya koydu. Peki bu ne anlama geliyor?
#D VitaminiAzospermi, boşalma sırasında seminal sıvının tamamen yokluğu olan aspermiden farklı olarak ejakülat içeriğinde hiç sperm bulunmaması durumudur. Çeşitli hastalıklar veya durumların neden olduğu bu sorun, spermin meniye girmesini engelleyen bir tıkanıklığa bağlı oluşabildiği gibi testis tarafından azalan sperm üretimine bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Öte yandan bazı hormonal bozuklukların da hem azospermi hem de kısırlık ile doğrudan ilişkili olduğu bilinmektedir.
#AzospermVücudumuzdaki morlukların neden oluştuğunu anlayamadığımız, “Her halde bir yere çarptım” ya da “Hiçbir yere çarpmadım bu morluklar nereden çıktı?” diye düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Ne var ki önemsemediğimiz bu durumlar, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Tıpkı Hannah Newman-Smith’in morluklarının sebebinin APLASTİK ANEMİ olması gibi...
#MorlukGünlük yaşantımızda vücudumuzda zaman zaman morluklara rastlarız. Bunlar bazen fark etmeden elimizi kolumuzu bir yerlere çarptığımızda olur, bazen de hiçbir yere çarpmasak da oluşabilir. Anlam veremediğimiz morluklar için ‘Neden oldu acaba? Bir yere çarptım da farkında mı değilim?’ diye düşünürüz. Peki o sebebini bilmediğimiz morlukların bir hastalık belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz? Hangi morlukları dikkate almalıyız? Hastalık belirtilerini çarpmaya bağlı morluklardan nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkGıda takviyesi kullananan, sağlığa faydalı olduğunu düşünen milyonlarca insan var. 'Süper haplar' olarak piyasada olanbu takviyeler, gerçekten iddia ettikleri etkilere sahip mi? Onca insan parasını çöpe mi atıyor? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Gıda Takviyesi