Adana’da ‘Robotik Cerrahi’ Dönemi

Güncelleme Tarihi:

Adana’da ‘Robotik Cerrahi’ Dönemi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2015 12:49

SON YILLARDA BİRÇOK ÜLKEDE KULLANILANIMI YAYGINLAŞAN ROBOTİK CERRAHİ ACIBADEM ADANA HASTANESİ'NDE DE UYGULANMAYA BAŞLANDI.

Son yıllarda birçok ülkede kullanımı yaygınlaşan robotik cerrahi, Acıbadem Adana Hastanesi’nde de uygulanmaya başlandı. 13 yaşında doğuştan böbrek hastası bir çocuğa ve 62 yaşındaki prostat kanseri hastaya aynı gün robotik ameliyat gerçekleştiren Acıbadem Adana Hastanesi Direktörü ve Başhekimi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Soyupak, “Robotik cerrahi kritik ameliyatlarda da hem cerraha hem hastaya çok önemli kolaylıklar ve faydalar sağlıyor. İyileşme sürecini de kısaltıyor. İki hastamızın durumu gayet iyi” dedi.
Doğuştan kanal darlığına bağlı böbrek büyümesi olan 13 yaşındaki çocuk hasta, ameliyat edilmediği taktirde böbreğinin birini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Acıbadem Adana Hastanesi’nde ilk kez kullanılmaya başlanan ileri cerrahi robotu "Da Vinci" ile ameliyat edilerek sağlığına kavuştu.
Acıbadem Adana Hastanesi Direktörü ve Başhekimi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Soyupak, son yıllarda birçok ülkede kullanımı yaygınlaşan robotik cerrahinin birçok branşta kullanılmakla beraber en yaygın kullanımının ürolojide olduğunu söyledi. Soyupak, “Çok küçük kesilerden robotun kollarının girilerek 3 boyutlu görüntü kalitesi sunması, her yönde rahatça hareket edebilmesi, kolayca dikiş atmamızı sağlaması sayesinde yeniden yapılandırma işlemimiz çok kolaylıkla gerçekleşti. Kanamayı ve ağrıyı minimum seviyeye indirmesi de hastanın ameliyat sonrası toparlanma sürecini hızlandırıyor. Robotik cerrahi sayesinde hasta ameliyat sonrası 2-3 gün içinde taburcu edilebiliyor” diye konuştu.
RUTİN KONTROLDE PROSTAT KANSERİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI
Prof. Dr. Bülent Soyupak, robotik cerrahi ile ikinci ameliyatı aynı gün 62 yaşındaki prostat kanserli hastaya yaptı. 3 yıldır Prof. Dr. Bülent Soyupak’ın kontrolünde olan hasta geçen yıl yaşa bağlı prostat büyümesi ameliyatı, 3 yıl önce de mesane kanseri ameliyatı geçirmişti. Yapılan kontrollerde PSA’sı yükselen hastaya prostat kanseri tanısı kondu. Geçirilmiş operasyonlara bağlı olarak prostat dokusunun çevre dokulara yapışık olması beklenen ameliyat kritikti ve Da Vinci cerrahi robotu ile başarıyla gerçekleştirildi. Prof. Dr. Bülent Soyupak, "2,5 saat süren ameliyat sonrası hastamızın durumu gayet iyi, üstelik iyileşme süreci de robotik ameliyatın faydaları sayesinde sadece birkaç gün sürecek” diye konuştu.
KRİTİK AMELİYATLARDA MAKSİMUM BAŞARI
Son yıllarda ülkemizde de yavaş yavaş kullanımı artan robotik cerrahi, ileri teknolojisi ve hekimin tecrübesinin birleşmesiyle hem ameliyat sırasında hem de iyileşme sürecinde hastaya çok önemli avantajlar sağlıyor. Operasyon büyük bir kesi yerine birkaç santimlik çok küçük deliklerden yapılabiliyor. Kesilerin çok küçük olması ve en ufak damarın anında 3 boyutlu görülerek kontrol edilmesi kan kaybını en az seviyeye indirirken, hastanın ağrıları da son derece azalıyor.
Prof. Dr. Bülent Soyupak, son yıllarda ülkemizde de ürolojiden kalbe, genel cerrahiden tiroide, kulak burun boğazdan jinekolojiye dek birçok alanda kullanılan robotik cerrahinin Acıbadem Adana Hastanesi’nde de kullanılmaya başlandığını belirterek “Robot ve hekimin eş zamanlı işbirliği, küçük kesi, kusursuz görüntü kalitesi, kritik ameliyatların maksimum başarı ile gerçekleştirilmesini sağlayacak” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!