Yabancılara tokat etkisi yapan şehirlerden biri Tokyo. Duyular üzerinde adeta manik, hiperkaktif saldırı etkisi oluşturuyor. Dikkatinizi topladığınızda, Japon başkentinde geleneksel öğelerin de modern hayatın içinde akıp gittiğini görüyorsunuz. Sadece Doğu Tokyo’da, yani Kraliyet Sarayı’nın doğusundaki bölgede kalsanız bile büyüleyici bir metropolün tüm nimetlerinden yararlanabilirsiniz. Terk edilmiş binalara açılan şık butikler, ışıldayan gökdelenlerin gölgesindeki küçük, yerel hamurişi satan restoranlar…
#Tokyo'da Gezilecek YerlerCenevre’nin uluslararası ilişkilerdeki rolü nedeniyle çoğunlukla turizmdeki cazibesi unutulur. Tarihi merkezi birkaç bin yıllıktır. Birleşmiş Milletler şehre yerleştiğinde personeli de kentin kuşaktan kuşağa aktarılan köklü geleneklerini benimsedi. Cenevre’nin, Avrupa’nın megastarı olma yarışına girişmediği aşikâr. Hem gerçek İsviçre hem de uluslararası niteliğini koruyan şehir, global düzeyde de hak ettiği yeri almış durumda ve bunu da gururla taşıyor.
#CenevreAfrika’nın güney ucunda bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti, 55 milyonluk nüfusuyla Afrika’nın en müreffeh birkaç ülkesinden biri. Güney Afrika Cumhuriyeti’nde bir değil, tam üç başkent var. Üstelik bu başkentler, federe devletlerin başkenti statüsünde değil, aksine her biri tüm ülkenin resmi başkenti. Zira yasama, yürütme, yargı erklerinin ayrılığını iyice vurgulamak için, bu erkleri temsil eden başkentleri de farklı bölgelere taşımışlar. Bloemfontein, yargı başkenti; Pretorya, yürütme başkenti (yönetsel başkent) ve Cape Town yasama başkenti olarak Güney Afrika Cumhuriyeti’nde varlık gösteriyor.
#Güney AfrikaŞarap diyarı Burgonya’nın tam zamanı. Bu bölgeye baharla birlikte neşe gelir. Her köşesinde ayrı bir lezzetli yemek pişer. Bölgenin mutfağı tüm dünyanın ağzını sulandırır. Burgonya, beyaz sığırları, standartları belirlenmiş tavukları, mantarları, jambonları, birbirinden lezzetli peynirleri, sakatat yemekleriyle bütün dünyadan damağına düşkün milyonlarca kişiyi lokantalarında ağırlıyor.
#SeyahatKendisine ‘Avrupa’nın Noel Başkenti’ sıfatını yakıştıran Strazburg bu hafta da yeni yıl coşkusunu yaşıyor. İkinci Dünya Savaşı sonunda Fransa’ya katılana kadar defalarca Alman egemenliğine giren şehir çift kültürlü yapısını yaşamın her alanında sergiliyor: Parke taş döşeli yayalaştırılmış sokaklar, kanallar, kısmen ahşap evler, lezzet mekânları, sanat müzeleri, gastronomik cennete ya da butik otele dönüştürülmüş tarihi yapılar… Tüm bu zenginliğiyle yıl boyunca görülmeye değer.
#SeyahatMüthiş bir sesi, bambaşka bir müzikal hissi ve büyüleyici bir sahne zarafeti var. Berberice, Fransızca ve İngilizce şakıyan Souad Massi, nihayet Türkiye'ye de geliyor. Hayranlarının 'Cezayir Menekşesi' dedikleri Massi ile terk etmek zorunda kaldığı memleketini, Arap Baharı'nı ve türler arasında gezinen müziğini konuştuk
Şampanya bir beyaz şarap çeşidi. Sadece Fransa’nın kuzeyindeki Champagne (Şampanya) adlı bölgede yetişen Chardonnay, Pinot Noir ve Pinot Meunier üzümlerinden yapılır. Şaraplar, yapıldıktan sonra fıçılara konup eskitilirler. Bu sırada fıçıdaki şarap ikinci bir fermantasyona uğrar. Bunun sonucunda oluşan karbonik gaz fıçıdan uçar gider. 17. yüzyılda Dom Perignon, bu ikinci fermantasyondan önce şarapları cam şişelere koymayı ve bir tıpayla oluşan gazı şişenin içine hapsetmeyi akıl etti.