Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2004 00:00
Åžampanya bir beyaz ÅŸarap çeÅŸidi. Sadece Fransa’nın kuzeyindeki Champagne (Åžampanya) adlı bölgede yetiÅŸen Chardonnay, Pinot Noir ve Pinot Meunier üzümlerinden yapılır. Åžaraplar, yapıldıktan sonra fıçılara konup eskitilirler. Bu sırada fıçıdaki ÅŸarap ikinci bir fermantasyona uÄŸrar. Bunun sonucunda oluÅŸan karbonik gaz fıçıdan uçar gider. 17. yüzyılda Dom Perignon, bu ikinci fermantasyondan önce ÅŸarapları cam ÅŸiÅŸelere koymayı ve bir tıpayla oluÅŸan gazı ÅŸiÅŸenin içine hapsetmeyi akıl etti.Tabii iÅŸ bundan ibaret deÄŸil. Çünkü bunu saÄŸlamak için ÅŸaraba biraz ÅŸurup ve maya eklemek gerekir. Mayalar ÅŸuruptaki ÅŸekeri alkole ve karbonik gaza dönüştürür. Ä°kinci fermantasyon sırasında ölen mayalar ÅŸiÅŸenin dibinde bir tortu oluÅŸturur. Tortunun alınması için ÅŸampanya ÅŸiÅŸeleri sürekli elle çevrilir, tortunun ÅŸiÅŸenin aÄŸzına yürümesi saÄŸlanır. Sonunda kapaklar aniden açılır ve tortulu kısım dışarı alınır. Yerine ise ÅŸampanya ve ÅŸuruptan oluÅŸan bir karışım eklenir. Bu aÅŸamada, eklenen ÅŸurup miktarına baÄŸlı olarak, ÅŸampanyanın sek mi, yarı tatlı mı, yoksa tatlı mı olacağı belirlenir. Ä°lk aÅŸamadaki bilinen teneke gazoz kapakları, yerlerini gerçek mantarlara bırakır. Gazın etkisiyle ÅŸiÅŸenin aÄŸzının açılmaması için ayrıca telle baÄŸlanırlar. Ä°ÅŸte bu geleneksel ‘Champagne’ yöntemiyle üretilen, dünyanın en prestijli 10 markası.EN Ä°YÄ° 101. Krug2. Louis Roederer3. Bollinger4. Dom Perignon5. Moet & Chandon6. Taittinger7. Dom Ruinart8. Charles Heidsieck9. Veuve Clicquot10. Pol RogerKRUGOnu bilen biliyorKrug ÅŸampanyaları 1843’te Almanya Mainz’den Fransa’ya gelen Johann-Joseph Krug tarafından kuruldu. Bugün üretim ailenin altıncı kuÅŸağından iki kardeÅŸ Henri ve Remy Krug tarafından, Champagne’da kendi baÄŸlarında sürdürülüyor. Ancak ÅŸirketi, dünyanın en büyük lüks ürün üreticisi LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) Grubu satın almış durumda. Krug, ÅŸaraplarının tümünde ilk fermantasyonunu eski Champagne geleneÄŸine uyarak 205 litrelik, elde yapılmış küçük meÅŸe fıçılarda yapıyor. Krug’ün Grande Cuvee’si bile en az 50 ÅŸarabın harmanından oluÅŸuyor. ‘Bilenlerin bildiÄŸi’, Prens Charles ile Diana’nın düğününde ikram edilen bu ÅŸampanya jürimiz tarafından birinci sıraya yerleÅŸtirildi. Krug’ün ürettiÄŸi tüm ÅŸampanyalar, ama özellikle Clos du Mesnil, ÅŸampanya uzmanları tarafından çok beÄŸeniliyor. Krug 1988 ‘antolojiye geçecek bir ÅŸampanya’ olarak nitelendiriliyor.LOUIS ROEDERERRus çarlarının içkisi1760’ta baba-oÄŸul Dubois’ların ürettiÄŸi bu ÅŸampanya, 1833’te Louis Roederer’in eline geçti. Marka önce oÄŸlu Louis’ye kaldı. Åžu anda aynı aileden Jean-Claude Rouzard tarafından yönetiliyor. Ä°kinci Louis Roederer, Rus Çarı II. Aleksander’in resmi ÅŸampanyacısıydı. Çar, kendi ÅŸampanyasının uyruklarınınkinden daha iyi olması gerektiÄŸine inanıyordu. Louis Roederer sadece çar için Flemenkli bir cam ustasına ağır kristalden bir ÅŸiÅŸe yaptırdı. Louis Roederer Cristal, böylece meÅŸhur oldu. Bugün de Louis Roederer Cristal, en ünlü ÅŸampanyalardan biri. Chardonnay ve Pinot Noir’in eÅŸit harmanıyla üretiliyor. Cristal’in rozesi, daha fazla Pinot Noir içeriyor. Louis Roederer’in, yüzde 100 Chardonnay’den yapılan blanc de blancs (beyazlar beyazı) ÅŸampanyası da beÄŸeniliyor. BOLLINGERJames Bond’un tercihiAlmanya’nın Wurttemberg bölgesinden gelen Jacques Joseph Bollinger, kendi adıyla anılan ÅŸampanya markasını 1822’de kurdu. Ortağı Kont de Villermont’un kızı Charlotte’la evlenerek, kendi ÅŸampanya hanedanının temellerini attı. Daha sonra ÅŸirketi, dul kalan gelini Liliy yönetti, sonra da Bollinger, çeÅŸitli yöneticilerle varlığını sürdürdü. 1994’ten beri Ghislain de Mongolfier tarafından yönetiliyor. Bollinger ÅŸampanyaları, üretiminin üçte ikisini kendi baÄŸlarından saÄŸlıyor. Grand Annee 1995, çok beÄŸenilen ÅŸampanyalarından biri. Bollinger, James Bond’un da tercih ettiÄŸi bir ÅŸampanya markası. Jüri üyelerimiz ‘şarap özelliÄŸi ön plana çıkan, üst kalite bir ÅŸarap gibi yudumlanabilecek bir ÅŸampanya’ olarak tarif ediyorlar.DOM PERIGNONMucidin adını taşıyorChampagne’daki Hautvilliers Benedikten Manastırı keÅŸiÅŸi Dom Pierre Perignon, 1676’da ÅŸampanyayı bulan insan olarak bilinir. Aslında Champagne’da köpüklü ÅŸarap yapılıyordu. Ancak Perignon, bunu ilk kez patlamadan ÅŸiÅŸelemeyi baÅŸarmıştı. Bunu ilk yaptığında ‘KoÅŸun, koÅŸun! Yıldızları içiyorum...’ diye bağırdığı bile söyleniyor. 1794’te, ünlü ÅŸampanya üreticisi Moet & Chandon, Dom Perignon’un yaÅŸadığı Hautvilliers Manastırı baÄŸlarını satın aldı. 20. yüzyılın başında Moet & Chandon, papazın adının verildiÄŸi çok prestijli bir ÅŸampanya üretmeye karar verdi. 1921’de ilk Dom Perignon üretildi. Dom Perignon, sadece tek bir bağın ürünleriyle yapılıyor. Moet & Chandon, bu rezervi sadece en iyi yıllarda çıkarıyor (örneÄŸin 1994 yok) ve 5-8 yıl dinlendirmeden satışa sunmuyor. Åžu anda en yenisi 1996.MOET ET CHANDONEn büyük üretici1743’te Claude Moet’nin Epernay’de kurduÄŸu bu marka, Dom Perignon’u da üretiyor. Kurucunun torununun damadı Chandon nedeniyle aile 19. yüzyılda Moet & Chandon ismini aldı. Krug gibi, Moet & Chandon da, dev lüks grubu LVMH’a ait. Dünyanın bir numaralı ÅŸampanya üreticisi. Ãœrününün yüzde 80’ini ihraç eden Moet & Chandon, 771 hektarlık, yani bölgedeki en büyük baÄŸlara sahip. Dünyada her saniyede bir Moet & Chandon tıpası patlıyor. Jüri üyeleri Moet & Chandon’un ÅŸampanyaları arasında ‘Yüzyılın Ruhu’na dikkat çekiyor: L’Esprit du Siecle, 20. yüzyılın en iyi mahsullerinin (1900, 1914, 1921, 1934, 1952, 1962, 1976, 1983, 1985, 1995) harmanıyla elde edilmiÅŸ bir ÅŸaheser. 2000 kutlaması için çıkarılan bu ÅŸampanyanın 1.5 litresi (magnum) 6 bin Euro’ya satılıyor. TAITTINGERÅžampanyanın Picasso’su1734’te ÅŸarap tüccarı Jacques Forneaux’nun kurduÄŸu ÅŸirketi 1931’de ÅŸampanya ihracatçısı Pierre Taittinger alıp ismini deÄŸiÅŸtirdi. Åžu anda oÄŸlu Claude Taittinger (77) tarafından yönetiliyor. O, aynı zamanda ‘şampanya’yı Champagne’a özgü bir marka olarak koruyan Syndicat des Grandes Marques de Champagne’ın (Büyük Champagne Markaları Sendikası) baÅŸkanı. Grup, Paris’teki Crillon Oteli’nin de sahibi. Taittinger, II. Dünya Savaşı’ndan sonra meÅŸhur oldu. Kendilerini ‘yeni’ bir marka olarak görüyorlar; bir keresinde Moet et Chandon’la nasıl rekabet ediyorsunuz, diye sorulduÄŸunda, Claude Taittinger ‘Picasso, Van Gogh’la rekabet etti mi?’ diye cevap vermiÅŸ. 1978’den itibaren her yıl çaÄŸdaÅŸ ressamlara ısmarlanan etiketleriyle ‘Taittinger Koleksiyonu’nu baÅŸlatan marka, en çok Comte de Champagne Blanc de Blancs ÅŸampanyalarıyla (88, 89 ve 90 en iyi yıllar) tanınıyor. DOM RUINARTEn eski markaRuinart ÅŸampanyaları 1729’da kuruldu. Bu ÅŸampanyanın da kökeninde, tıpkı Dom Perignon gibi bir Benediktin papazı bulunuyordu: Dom Ruinart. Aynı aileden Nicolas Ruinart tarafından kurulan marka, 1769’da oÄŸlu Claude’a geçtiÄŸinde üretim 40 bin ÅŸiÅŸeye ulaÅŸmıştı. Ruinart ÅŸampanyaları 1765’te Rusya’ya, 1826’da ABD’ye ihraç edilmeye baÅŸlandı. 1827’de Edmond Ruinart, ABD’ye bir ziyaret yapmış, Beyaz Saray’da BaÅŸkan Jackson tarafından kabul edilmiÅŸti. Bugün Ruinart, en önemli Champagne markalarından biri. Ruinart Blanc de Blancs bir ÅŸaheser sayılıyor. Tamamen beyaz Chardonnay üzümlerinin harmanıyla yapılan bu ÅŸampanya, 18. yüzyıldan kalma bir modele uyarak üretilen açık renk cam ÅŸiÅŸede pazarlanıyor. Rozesi de var, hatta en iyi Havana purolarıyla birlikte tadılması öneriliyor. CHARLES HEIDSIECKÅžampanya Çarli’nin markasıBu markanın kökü 1785’e uzanıyor. Florenz-Ludwig Heidsieck, günümüzün üç ayrı prestijli ÅŸampanya markasının atası: Charles Heidsieck, Heidsieck & Co Monopole ve Piper-Heidsieck. Üç marka da, Remy Cointreau içki grubuna ait. Ä°lk 10’a giren Charles Heidsieck markası, 1851’de Charles-Camille Heidsieck’ten alıyor adını. Charles Heidsieck, ABD’de ‘Champagne Charlie’ adıyla meÅŸhur olmuÅŸtu. Marka son yıllarda bir rönesans yaÅŸadı. 2002’de ölen Daniel Thibault’nun ilderliÄŸinde marka, sadece Cuvee Champagne Charlie adlı prestij ürünüyle tanınırken, bu önemli üretici markaya canlılık getirdi. Bugün vintage ÅŸampanyaları, özellikle de yüzde 100 Chardonnay’den yapılmış Charles Heidsieck 1990 Blanc des Millenaires, en prestijli ürünleri arasında. Blanc des Millenaires’in 1995’i de var. VEUVE CLICQUOTBüyük Hanım’ın anısınaMadame Clicquot (1777-1866) modern zamanların ilk iÅŸ kadınıydı. Nicole-Barbe Ponsardin olarak doÄŸmuÅŸ, 27 yaşında 1805’te dul kalmıştı. Veuve Clicquot (Dul Clicquot) adıyla kocasının Champagne’daki küçük ÅŸampanya iÅŸini büyüttü. MüthiÅŸ riskler aldı, teknolojik yeniliklere imza attı. 1814’te Napolyon rejimine karşı uygulanan ambargoyu kırarak ÅŸampanyasını gizlice ABD’ye ihraç etmeyi baÅŸardı. Yeni baÄŸlar alarak iÅŸi büyüttü. Bugün Veuve Clicquot, dünyanın en tanınmış ÅŸampanya markalarından biri. ÅžiÅŸeler, Reims’deki 2 bin yıl önce Romalıların kurduÄŸu mahzenlerde yaÅŸlanıyor. Veuve Clicquot’nun kurucusunun onuruna ürettiÄŸi La Grande Dame (Büyük Hanımefendi) adlı prestij ÅŸarabı, 1800’lerde Madame Clicquot’nun aldığı baÄŸlarda yetiÅŸen Pinot Noir ve Chardonnay’den az miktarda üretiliyor. POL ROGERChurchill’in sevdiÄŸi markaPol Roger markasını Sir Winston Churchill meÅŸhur etti. Ä°ngiltere’nin en ünlü baÅŸbakanı en çok bu ÅŸampanyayı seviyordu. Marka, ÅŸu anda da Cuvee Winston Churchill adlı özel bir ÅŸampanya yapıyor; bu ÅŸampanyada Pinot Noir üzümleri ağır basıyor. Pol Roger, 1849’da Champagne bölgesinde Epernay’de 85 hektarlık baÄŸlarda kendi ÅŸampanya markasını kurdu. OÄŸulları iÅŸe devam ettiler. Marka 1980’lerde büyük bir sarsıntı geçirmesine raÄŸmen kendini toparladı. Åžu anda markayı, Burgonya’da ÅŸarap üreticisi bir aileden transfer edilen Patrice Noyelle yönetiyor. 6.5 milyon ÅŸiÅŸelik stokuyla Champagne markalarının en küçüğü olan Pol Roger, prestijiyle en büyükler arasında yer alıyor. EÅŸit oranda Chardonnay, Pinot Meunier ve Pinot Noir’dan oluÅŸan brüt ÅŸampanyası çok beÄŸeniliyor.Â
button