Ünlü senarist Ayşe Şasa'nın 18 yıllık şizofreni deneyimini yazdığı 'Delilik Ülkesinden Notlar' kitabını Şizofreni Dostları Derneği'nin kurucusu üç psikiyatra, Hakan Atalay, Erdoğan Özmen ve Salman Ünlügedik'e okuttuk.
Genelde erkeklerin basit bir hastalığı bile aşırı abarttıkları ile ilgili şakalar yaparız. Çoğu insanın ayakta geçirdiği gribi bile bazı erkekler yatak döşek geçirir, sanki ölüm döşeğindeymiş gibi acı çekerler. Biz de ‘Bir Sorudan Fazlası’ serimizde partnerlerinin ufacık sağlık sorunlarını abartmalarından şikayetçi olan kadınlarla konuştuk
#Bir Sorudan FazlasıTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzFarklı alışkanlıklara sahip yabancılarla bir arada yaşamak toplum olarak uzun süredir verdiğimiz bir sınav. Yaşam tarzımızın tehdit edildiğine inanıyor birçoğumuz. Zaman zaman tansiyon da yükseliyor, istenmeyen şiddet olaylarıyla karşılaşıyoruz. Peki, verdiğimiz tepkiler, sarf ettiğimiz sözler bizi ırkçı mı yapıyor? Konuyu uzmanlarla konuştuk.
#IrkçılıkKaçınız gün içerisinde yere uzanıp birkaç dakikalığına dış dünya ile bağını koparıyor ya da en son çıplak ayakla çimlere ne zaman bastınız? Aslında insanoğlu bunu yüzyıllardır yapıyor ama artık doğadan o kadar uzaklaştık ki toprakla etkileşime geçemiyor, gün içinde 5 dakika sırt üstü uzanacak kadar bile vakit yaratmıyoruz kendimize. Şimdilerde TikTok’ta pek çok kullanıcının yere yatarak rahatladıklarını, kendilerini daha iyi hissettiklerini söyledikleri videoların viral olması üzerine ‘Yere uzanma eylemi’ yeniden gündem oldu.
#Sırt Üstü YatmaAngelina Jolie ile Brad Pitt'in ilk biyolojik çocuğu ve büyük kızı Shiloh'u bilirsiniz elbette. Bu aileye hiçbir özel ilginiz olmasa bile herhangi bir gazete ya da dergide fotoğrafları karşınıza çıkmıştır mutlaka. Zaten aksi de düşünülemez... Bir insanın annesi ve babası bu kadar ünlü olduğunda çocukların da ilgi çekmesi normal bir durum.
#Ben AffleckAileler çoğunlukla çocukları da evlensin, bir yuva kursun ve çocuk sahibi olsun istiyor, hatta zaman zaman bu konuda onlara baskı dahi yapabiliyor. Evlilik ve çocuk baskısı, günün birinde evlenmek, anne baba olmak isteyenler için çoğunlukla katlanılabilir olsa da bir de hiç çocuk sahibi olmak istemeyenler var. Çocuk sahibi olmak istemeyen insanlar bu kararlarını çoğunlukla ailelerine kabul ettiremiyorlar. Peki aileler çocuklarının anne ya da baba olmak istemediklerini neden kabullenemiyor? Hem bu konuda ailesiyle sorun yaşayan insanların hikâyelerini dinledik hem de Uzm. Klinik Psikolog Berkay Ateş ile nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini konuştuk.
#Bir Sorudan FazlasıSevgilinizle ya da eşinizle güzel güzel vakit geçirirken birden size eski sevgilisinin ya da eşinin adı ile hitap etse ne yaparsınız? 'Alışkanlık' mı dersiniz, 'Hâlâ aklında o var' diye mi düşünürsünüz yoksa 'Olur böyle dil sürçmeleri' deyip gayet normal mi karşılaşırsınız? Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde benzer şeyler yaşayanların hikayelerini dinledik ve bu durumun altında yatan psikolojik etkenleri araştırdık...
#Eski SevgiliGösteri dünyasının ünlülerinin çocukları da ister istemez göz önünde, kamera karşısında büyüyor. Tabii aileleri buna karşı bir önlem almadığı sürece. Örneğin, top model Gigi Hadid, kızı Khai'nin yüzünü üç yıldır kimselere göstermiş değil. Ama buna karşın Brad Pitt ev Angelina Jolie başta olmak üzere birçok ünlünün çocukları bebekliklerinden bu yana milyonlarca meraklı bakışın ilgi odağında.
#Ünlüler Ve KızlarıMilyar dolarlık serveti olan ve bu yıl 103 yaşında hayatını kaybeden ünlü işinsanı Yunus Ensari’ye ölümünün ardından babalık davası açıldı. Mezarı açılarak DNA örneği alındı. Ensari’nin çocuklarının ise itirazı var: “O bebek doğduğunda babamız 82 yaşındaydı. O yaşta baba olması mümkün değil.”
#Yunus EnsariSon dönemlerde sürdürülebilirlik oldukça gündemde. Konu çok popüler... İş dünyasında, basında, iklim krizine duyarlılığı gösteren, sürdürülebilirlik odaklı paylaşımlar büyük yer tutuyor. Büyük firmalar, bu alandaki çalışmalarını duyurma yarışına girmeye başladı; sürekli kon-feranslar düzenleniyor, firmalarımız ve sektör öncüleri o kadar başarılı ki pek çok ödül dağıtılıyor!.. Ancak, sürdürülebilirlik, daha önce inovasyonda ya da dijital dönüşümde gözlemlediğimiz popülist yakla-şımın aksine, gerçek anlamda özümsenmesi gereken, samimiyet gerektiren ve iş birliği ihtiyacı olan oldukça hayati bir konu; sadece “bir trend değil”… Sürdürülebilirliğe öncelik vermezsek ve bu doğrultuda samimi stratejiler ortaya koymazsak, yakında alışkın olduğumuz şe-kilde hayatımızı devam ettirecek bir dünyamız, dolayısı ile “show yapacak” bir iş alanımız olmayacak. Öte yandan, sürdürülebilirliği işlerinin temeli olarak benimseyen şirketler ve kurumla gerçekten fark yaratanlar olacak…
#Hürriyet50 binde 1 kişide görülen Treacher Collins Sendromu'na sahip olan ve ailesi tarafından doğduktan 36 saat sonra terk edilen 37 yaşındaki Jonathan Lancaster, yıllar boyunca nefret ettiği yüzü ile barışma hikayesini insanlarla paylaştı. Genç adamın anlattıkları kendisi ile aynı duruma sahip insanlar da dahil bir çok kişi için ilham kaynağı oldu.
#Jonathan LancasterCinsel Obsesif Bozukluk, sıklıkla araştırılan bozukluklardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan cinsel obsesif bozukluğun ne olduğunu öğrenebilir ve nasıl geçtiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Cinsel obsesif bozukluk nedir? Nasıl geçer? Obsesif bozukluk neden olur detaylarıyla derledik.
#Cinsel Obsesif BozuklukTürkiye’nin 443. Millet Bahçesi’nin temeli Malatya’da düzenlenen törenle atıldı. Törene katılan temeli atıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin hemen hemen yarısında 70 milyon metrekare büyüklüğünde millet bahçesinin yapıldığını hatırlatarak, ’’Birileri bu eser siyasetinden son derece rahatsız oluyor’’ dedi.
#Bakan KurumTürkiye kıyılarında yaşayan Akdeniz foku, Hatay sahilinde görüntülendi. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler ilgi görürken, Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, "Fokların evleri kıyı mağaralarıdır. Türün üreme başarısını artırmak ve onlara rahatsızlık vermemek için mağaralarına girilmemesi ve dalınmaması gerektiğini kuvvetle hatırlatıyoruz" uyarısında bulundu.
#HatayTürkiye kıyılarında yaşayan Akdeniz foku, Hatay sahilinde görüntülendi. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler ilgi görürken, Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, "Fokların evleri kıyı mağaralarıdır. Türün üreme başarısını artırmak ve onlara rahatsızlık vermemek için mağaralarına girilmemesi ve dalınmaması gerektiğini kuvvetle hatırlatıyoruz" uyarısında bulundu.
#Akdeniz FokuÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "CHP'ye gönül veren kardeşlerimizin de rahatsızlık duyduğu bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Hani birileri 'zulüm 1453'te başladı' diyorlar ya. Aslında onlar Batı'nın zulümle, cehaletle, adaletsizlikle doldurduğu o karanlık çağın, ecdadımız tarafından kapatılmasına dayanamıyorlar, buna tahammül edemiyorlar" dedi.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel'in sözlerine tepki gösterdi. Diyanet'in 4-6 yaş grubu için Kur'an kursu uygulamasına ilişkin "ortaçağ zihniyeti" açıklaması yapan Özel'i eleştiren Bakan Kurum, şu ifadeleri kullandı: "CHP'ye gönül veren kardeşlerimizin de rahatsızlık duyduğu bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Hani birileri 'Zulüm 1453'te başladı' diyor ya. Aslında onlar Batı'nın zulümle, cehaletle, adaletsizlikle doldurduğu o karanlık çağın, ecdadımız tarafından kapatılmasına dayanamıyorlar, buna tahammül edemiyorlar."
#Murat KurumGlasgow Üniversitesi’nden uzmanların geçen hafta düzenlenen Avrupa Obezite Kongresi’nde sundukları araştırma, vejetaryenlerin et yiyenlere oranla daha sağlıklı biyogöstergelere sahip olduğunu ortaya koydu. Peki, sağlık için et tüketmemek şart mı? Vejetaryen, vegan yaşam tarzını benimserken nelere dikkat etmeli?
#Vejeteryanlıkİstanbul'da özellikle Çekmeköy ve Sarıyer'de ormanlık alanın yakınındaki binaları, kahverengi kokarca böceği sardı. Böceğin yaydığı koku nedeniyle rahatsızlık oluştu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Hızal, "Salgıladığı koku alerji yapabilir" dedi.
#Kokarca BöceğiBağımlılık fiziksel veya duygusal sorunlar yaratmasına rağmen bir maddenin alınması veya bir eylemin yapılması sürecidir. Bağımlılık eylemi kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bağımlılığın kronik bir beyin rahatsızlığıdır. Bağımlılık kişilerin sosyal yaşamını ve iş yaşamını olumsuz etkilediği için tedavi edilmesi gerekir. Bağımlılıkta kişilerin, bağımlı oldukları konu kişilerin üzerinde yönetim kurmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.