2024 Küresel Riskler Raporu’nun sonuçlarını açıklayan Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, “İki yıl için, yapay zekâ kaynaklı dezenformasyon, olağanüstü hava olayları, toplumsal kutuplaşma, siber güvenlik, ülkeler arası silahlı çatışmaların ilk 5 risk olarak belirlendi” dedi.
#Zurich SigortaAlmanya’da Sayıştay, ülkedeki enerji politikalarına yönelik yayımladığı raporda hükümeti eleştirdi ve enerji dönüşümü konusunda doğru yolda olmamakla suçladı. Raporda, enerji krizinin Alman ekonomisini tehdit ettiği vurgulanırken, “Yüksek elektrik fiyatları, Almanya’nın bir ‘ekonomi merkezi olması’ ve enerji dönüşümünün kabul edilmesi açısından önemli bir risktir” denildi.
#Almanya6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazTüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik ilkeleri ile uyumlu yürüterek geleceğe değer yaratan Kibar Holding, sürdürülebilirlik hedeflerindeki ilerlemeyi ve dünyaya sunduğu katkıyı her yıl şeffaflıkla kamuoyuyla paylaşıyor. Bu kapsamda hazırlanan 2022 Kibar Holding Sürdürülebilirlik Raporu, iletişim alanında mükemmellik standartlarını belirleyen ve dünyanın en prestijli platformlarından biri olan Amerikan İletişim Profesyonelleri Birliği (League of American Communications Professionals, LACP) tarafından düzenlenen Vision Awards’ta 4 büyük ödüle layık görüldü.
#Sponsorlu İçerikOrmanlar yanıyor, aşırı sıcaklar ve hava olayları insanlığı çaresiz bırakıyor. Gıda krizi, susuzluk, göçler ve başka bir dünya bekliyor bizi. “Bunları 19’uncu yüzyılın başından beri biliyoruz” diyen fütürist Ufuk Tarhan, geçmişiyle birlikte bir iklim krizi tablosu serdi önümüze, gelecekte değişecek hayatımızı anlattı!
#Necla BAYRAKTARAXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, Gelecek Riskleri Raporu’nun işaret ettiği en önemli 10 risk faktörü arasında bu yıl ilk kez üç ekonomik risk faktörünün yer aldığını belirterek, “Bunlar; finansal istikrarsızlık, makroekonomik riskler, para politikaları ve mali politikaların sebep olduğu riskler” dedi.
#AXA Sigorta“Kaynayan suya bir kurbağa atarsanız, elbette ki çılgınca kaptan çıkmaya çalışacaktır. Fakat eğer onu ılık suya koyar ve suyu ısıtırsanız, uysalca orada oturacaktır. Su yavaşça ısındıkça, kurbağa rahat bir uyuşukluk haline geçecektir, tıpkı sıcak bir banyo yapan bizden biri gibi ve çok zaman geçmeden, yüzünde bir gülümsemeyle, karşı koymadan kaynayarak ölmesine izin verecektir.”Daniel Quinn’in The Story of B adlı eserinden.
#BursaHesap basit: Birleşmiş Milletler verilerine göre 2050’de dünya nüfusu 10 milyar, gıda ihtiyacı da bugünkünden yüzde 60 daha fazla olacak. Yani tüketimimiz neredeyse üç dünyanın karşılayabileceği bir noktaya ulaşacak. Peki, iki dünyamız daha olmadığına göre ne yapacağız? Yanıt net: Böyle geldi ama böyle gitmez. İstesek de istemesek de her şey değişecek.
#Dünya Doğayı Koruma BirliğiKüresel ölçekte açlık giderek artıyor. Temiz ve güvenilir gıdaya ulaşmak her geçen gün biraz daha zorlaşıyor. Ülkeler sınırlarının güvenliği kadar sınırlarının içindeki güvenlik için de artık bir yarışta ve gıda güvenliği konusunda eksiklerini hızla kapatma telaşında... Gözden kaçırdığımız şeyse su!
#Goda GüvenliğiBirleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) geçen hafta açıkladığı rapora göre böyle giderse yiyeceklerin yüzde 95’inin üretildiği toprak, 2050’de nüfusu 10 milyar olacak insanlığın ihtiyaçlarını karşılayamayacak. Kritik noktaya ulaştık. Bugün toprak için yapacaklarımız yarınımızı belirleyecek... FAO’nun raporundan yola çıkıp Türkiye topraklarının durumuna baktık.
#TarımBarselona Sözleşmesi 22. Taraf Ülkeler Konferansı (COP 22) Antalya’da toplanırken, konferansın dönem başkanlığı iki yıl süreyle Türkiye’ye geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, toplantılarda Akdeniz’e kıyısı bulunan 21 ülkenin 17 maddelik ortak deklarasyonunun kabul edildiğini açıkladı.
#AkdenizÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, tek kullanımlık ürün tüketiminden kaynaklı deniz çöpü artışına dikkat çekerek, "Ne yazık ki deniz çöpleri ve özellikle tek kullanımlık plastikler denizlerimizin, deniz canlılarımızın geleceğini tehdit ediyor" dedi. BM çevre programı altında, 'Barselona Sözleşmesi' gibi bir sözleşme yapılmasının kaçınılmaz gerçek olduğuna değinen Bakan Kurum, “Türkiye olarak tüm dünyanın taraf olacağı bu sözleşmenin hayata geçirilmesini destekleyeceğimizi hatta ilk taraf olan ülkelerden biri olacağımızı özellikle belirtmek isterim. Türkiye olarak, sözleşmenin sekretaryasına da İstanbul'da ev sahipliği yapmaya hazırız." dedi.
#Murat KurumTürkİye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, toplu tüketim yerleri olan hastane, yatılı okul, askeri birlik ve öğrenci yemekhanelerinde ‘ekmek israfı önleme planları’ oluşturulması ve hayata geçirilmesi, üretimin talebe göre planlanması, raf ömrü uzun, kaliteli ekmek üretilmesi, ekmeklerin fırında veya satış yerinde uygun koşullarda saklanmasının sağlanması gerektiğini bildirdi.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Denizi'nde görülen müsilaj (deniz salyası) meselesinin çözümü için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından oluşturulan akademik heyetin katılımıyla düzenlenen toplantıya başkanlık etti.
#YÖKAntalya’nın İbradı ilçesi UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday gösterilen Karamıklı Yaylası’nda, maden ocaklarına karşı yürütülen dava sürecinde keşif raporu çıktı. Raporda, bölgenin jeolojik ve doğal özellikleri dikkate alınarak maden faaliyetinin durdurulması istendi.
#İbradıZurich Grubu’nun yaptırdığı 2020 Küresel Risk Raporu’nun sonuçları açıklandı. Zurich Türkiye CEO’su Yılmaz Yıldız, ilk sırayı çevresel risklerin aldığını belirterek, “Yaşanan felaketler alarm zillerinin tüm dünya için çaldığını gösteriyor. Türkiye’nin de hazırlıklı olması gerekiyor. İklim değişikliği ve getireceği su krizleri bulunduğumuz coğrafyada önem kazanacak, su kaynaklarının kuruması tarım, gıda güvenliği için risk oluşturacak” dedi.
#GazetehaberiBirinci Küresel Değerlendirme Raporu yazarları arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Kerem Saysel, dünyanın altıncı en büyük kitlesel yok oluş evresinde olduğunu söyledi. 1 milyon türün tehlike altında olduğunu vurgulayan Saysel, şu çarpıcı bilgiyi verdi:
#BM- WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ve Londra Zooloji Derneği, 1998’den beri iki yılda bir ‘Yaşayan Gezegen Raporu’ yayımlayarak küresel biyolojik çeşitliliğin güncel durumunu ortaya koyuyor. Raporun ilk basımından 20 yıl sonraki özel sayısına göre hem Dünya hem Türkiye açısından haberler kötü.
#GazetehaberleriDünyamız ciddi bir sinyal veriyor. Tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmediğimiz taktirde, dünya için geri dönülmez bir tablo ortaya çıkabilir. WWF-Türkiye, yeni yıla sayılı günler kala, doğayı korumaya yönelik alternatif bir hediye kampanyası başlattı.
#WWF Yaşayan Gezegen Raporu