Güncelleme Tarihi:
SAYIŞTAY Başkanı Kay Scheller, “Enerji dönüşümünün uygulanması için bugüne kadar alınan tedbirler yetersizdir ve bu nedenle enerji politikası hedefleri açısından ciddi riskler barındırmaktadır” dedi. Eleştirinin temelinde, kurumunun elektrik tedarikinde enerji dönüşümünün uygulanmasına ilişkin yeni bir özel raporu yer alıyor. Raporda “Federal hükümet derhal harekete geçmelidir, aksi halde enerji dönüşümü başarısız olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır” denildi. ABD’ye resmi ziyaret düzenleyen Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck ise Washington’da yaptığı açıklamada Sayıştay raporuna tepki gösterdi ve eleştirilere bir anlam veremediğini söyledi. Habeck, “İşimiz bitti demiyorum. Ancak hükümetin enerji fiyatlarını düşürmek, enerji güvenliğini sağlamak ve CO2 emisyonlarını azaltmak için yeterince çaba sarf etmediğini söylemek, gerçekle hiçbir ilgisi olmayan şaşırtıcı bir algıdır” dedi. Enerji fiyatlarının düştüğünü ve mevcut hükümetin on yıllardır ihmal edilenleri hayata geçirdiğini vurgulayan Habeck, “Yenilenebilir enerjilerin yaygınlaştırılması gerçekten de hız kazandı” dedi. Habeck, şebeke genişletme izinlerinin de çok daha hızlı bir şekilde verildiğine dikkati çekti.
YETERLİ ÜRETİM KAPASİTESİ YOK
Sayıştay raporunda, yavaş ilerleyen yenilenebilir enerjilerin ve elektrik şebekelerinin genişletilmesinde ciddi eksiklikler görüldüğüne dikkat çekildi. Ayrıca, talebi karşılamak için yeterli ek üretim kapasitesi bulunmadığı ifade edildi. Sayıştay Başkanı Scheller, karadaki rüzgâr enerjisinin genişlemesinin çok yetersiz olduğunu vurguladı, 2023 yılında ihtiyaç duyulan projelerin sadece yarısının ihale edilebildiğini, bu nedenle birikmiş işlerin bu yıl tamamlanmasının beklenemeyeceğini söyledi. Öte yandan raporda, enerji dönüşümünün toprak, biyoçeşitlilik ve diğer çevresel zararlar üzerindeki etkilerinin de yeterli takip edilmediği vurgulandı.
MALİYETİ 460 MİLYAR EURO
Almanya’da hükümet, 2030 yılına kadar elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 80’ini rüzgâr, hidroelektrik veya güneş enerjisiyle karşılamayı hedefliyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının dalgalı üretimini telafi etmek için yıllar boyunca iklim dostu hidrojenle çalıştırılacak olan gaz yakıtlı enerji santralleri inşa edilmesi ve sübvanse edilmesi kararlaştırıldı. Sayıştay’a göre, yenilenebilir enerji kaynaklarının yavaş bir şekilde genişlemesi elektrik fiyatları üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Almanya’da elektrik fiyatları son yıllarda sürekli artış gösterdi. Fiyatlar, AB’deki en yüksek fiyatlar arasında yer alıyor ve daha fazla artış da olabilir. Buna ek olarak, şebekelerin genişletilmesi giderek daha pahalı hale geliyor ve hükümet bunu şeffaflaştırmıyor. 2045 yılına kadar sadece elektrik şebekelerinin genişletilmesi için 460 milyar Euro’dan fazla yatırım maliyeti oluşacak. Scheller’e göre bu da enerjiyi daha da pahalı hale getirecek. Alman hükümeti, çok yüksek olan elektrik fiyatlarını dengelemek için bu fiyatları sürekli olarak devlet fonlarıyla sübvanse etti. Rapora göre bu da dönüşümün gerçek maliyetleri konusunda yanlış bir tablo yaratıyor.