Güncelleme Tarihi:
YAŞAM ALANLARI KORUMA BEKLİYOR
TÜRKİYE’de rastlanan 474 kuş türünün 274’ünün yuvası Burdur… Ülkenin kuş varlığının yüzde 57’si bu az nüfuslu ilde yaşıyor. Dünyanın 200 hassas ekolojik bölgesinden birisi olan Akdeniz Ekolojik Bölgesi içinde yer alıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü’nün hazırladığı Biyolojik Çeşitlilik Raporu’nda Burdur’un bu biyolojik çeşitliliği ortaya koyulurken türlerin devamlılığını tehlikeye atan nedenler de sıralandı. Raporun çalışmaları sırasında Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Tamer Yılmaz, bölgedeki bitki ve hayvan türlerini fotoğrafladı.
TEHLİKE ALTINDALAR
Rapora göre Burdur’da yaşayan dikkuyruk, ulu doğan ve küçük akbaba türleri Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre ‘nesli tehlike altında’; tepeli pelikan, şah kartal ve toyun ise ‘hassas türler’ olarak sınıflandırıldı. 10 türünse tehlike sınırında olduğu belirtildi.
Biyoçeşitliliğin yaşam alanını oluşturan göllere de dikkat çekilen raporda; Burdur, Karataş, Yarışlı, Gölhisar, Salda, Yazır gölleri ve Çorakgöl ile Karacaören, Karaçal, Karamanlı, Yapraklı, Onaç baraj gölleri ‘Özellikli Yaban Hayvanı Alanları’ olarak önerildi
327 BİTKİ ENDEMİK
Bitki açısındansa yaklaşık bin 546 bitki türünün bulunduğu ve bunlardan 327 kadarının endemik olduğu, 15 damarlı bitki türünün ‘çok tehlikede’ kategorisinde bulunduğu kaydedildi. Özellikle soğanlı bitkiler için biyokaçakçılığın önlenmesi gerektiği vurgulandı.
Burdur’da yer açma, tarım ve sanayi gibi nedenlerle habitat tahribatı olduğuna işaret edilen raporda, taş ocaklarının doğal habitatlar üzerinde tehdit unsuru olduğu, taş ocağı sayısının sınırlandırılıp acil yönetim planı hazırlanması önerildi.
KORUMADA ÖNCELİKLİ
Rapora göre tehdit altındaki memeli türlerin yaşadığı Gölhisar ve Altınyayla korumada öncelikli. Burada tilki gibi hayvanların yanı sıra nadir türlerden karakulak ve vaşak da yaşıyor.
TAŞ OCAKLARI
Raporda ayrıca Yarışlı Gölü’nde tespit edilen ve önemli bir memeli tür olan sazlık kedisinin, göl çevresindeki taş ocağı nedeniyle yoğun tehdit altında olduğuna işaret edildi.
Öte yandan tatlı su balıklarına da yer ayrılan raporda, nesli tükendiği sanılan Salda yosun balığının yaşadığı tespiti yer aldı.
ANIT AĞAÇ SAHİPLERİNE GELİR
Raporda bölge için ormanlık alanlarda patika gezi yolları düzenlenmesi, bu yollar dışındaki geçişlerin zorlaştırılması istendi. Birinci ve ikinci derece koruma alanı olan tampon bölge ile çekirdek bölgeye araç girişinin yasaklanması önerilen raporda, “Bu zonlarda asfalt yol yapımına izin verilmemeli, varsa iptal edilmelidir. Ayrıca özel mülkiyette bulunan anıt ağaçların da tescili yaptırılarak korunması sağlamalıdır. Turizmde bu ağaçlar tanıtılarak, korumayı yapan arazi sahiplerine gelir sağlanmalıdır” ifadeleri yer aldı.