Elazığ'da bir tarla sahibinin fidan dikmek için çukur açarken tesadüfen bulduğu, Roma ile Erken Bizans Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen 84 metrekarelik tek parça taban mozaiği gün yüzüne çıkarıldı. Üzerinde onlarca hayvan, ağaç ve bitki türleri tasvir edilen mozaiğin, büyüklüğü, bordürler ve geometrik desenleriyle Türkiye'de ilk olma özelliği taşıdığı değerlendiriliyor.
#ElazığElazığ'da bir tarla sahibinin fidan dikmek için çukur açarken tesadüfen bulduğu, Roma ile Erken Bizans Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen 84 metrekarelik tek parça taban mozaiği gün yüzüne çıkarıldı. Üzerinde onlarca hayvan, ağaç ve bitki türleri tasvir edilen mozaiğin, büyüklüğü, bordürler ve geometrik desenleriyle Türkiye'de ilk olma özelliği taşıdığı değerlendiriliyor.
#ElazığHayvan kaynaklı büyük bir salgınla kaosa sürüklenen dünyada et yemek yasaklansaydı nasıl bir hayatımız olurdu... Yazar Mehmet Mollaosmanoğlu, son distopik romanı “Veganlar”da et yemenin cezalandırıldığı çevreci ama yasakçı bir sistemi odağına alıyor. Yazarla gizem dozu yüksek yeni kitabını konuştuk.
#Mehmet Mollaosmanoğluİber Yarımadası'nda kurulmuştu Tartessos uygarlığı. Hem ekonomik hem de sosyal olarak, devrin en ileri topluluklarından biriydi. Ancak ne olduysa oldu, Tartessoslular bir anda tarihin tozlu sayfaları arasına gömüldü. Tarihçiler Tartessos uygarlığının başına ne geldiğini bugün bile tam anlamıyla açıklayamıyor. Dahası yapılan kazılarla ortaya çıkan ayrıntılar da bu çok kültürlü medeniyetle ilgili soru işaretlerinin artmasına neden oluyor.
#TartessosParis Anlaşması’ndan sonra en önemli toplantı olarak gösterilen Dubai’deki COP28 öncesinde Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Hürriyet’e değerlendirmelerde bulundu: “Bu son yılların en kritik zirvesi. Dünyanın son şansı olabilir. Liderler eğer belirli şartlarda anlaşamazsa ekonomik ve sosyal olarak çok büyük bir kriz bizi bekliyor diyebiliriz. Önümüzdeki en büyük engel siyasi gerilimler. Bu noktada politik tansiyonu aşma çağrısı yapacağız. Ümidim var” dedi. Birol, dünyanın yaşayacağı bir sonraki ekonomik krizin iklim yüzünden çıkabileceğini ve Türkiye’nin de ciddi bir doğal afet ile yeni göç dalgasına maruz kalacağını öne sürdü.
#COP28Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaDenizli'nin Çal ilçesindeki Aşağıseyit Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, Geç Tunç Çağı'nın erken evresine ait tabakalarda milattan önce 1600'lü yıllara ait olduğu tahmin edilen üzüm çekirdeği bulundu. Halen şaraplık üzüm üretiminin yaygın olduğu bölgede karbonize olmuş üzüm çekirdeğinin 1 milimetreden daha küçük olduğu ve ancak 3'te 1'lik kısmının bugüne ulaştığı kaydedildi. Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Erim Konakçı, "Çal'da da böyle bir bulgunun elde edilmiş olması Batı Anadolu'nun ya da Anadolu'nun genel karakteriyle uyumlu bir noktada olduğunu bize gösterdi" dedi.
#Aşağıseyit HöyüğüDenizli'nin Çal ilçesindeki Aşağıseyit Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, Geç Tunç Çağı'nın erken evresine ait tabakalarda milattan önce 1600'lü yıllara ait olduğu tahmin edilen üzüm çekirdeği bulundu. Halen şaraplık üzüm üretiminin yaygın olduğu bölgede karbonize olmuş üzüm çekirdeğinin 1 milimetreden daha küçük olduğu ve ancak 3'te 1'lik kısmının bugüne ulaştığı kaydedildi. Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Erim Konakçı, "Çal'da da böyle bir bulgunun elde edilmiş olması Batı Anadolu'nun ya da Anadolu'nun genel karakteriyle uyumlu bir noktada olduğunu bize gösterdi" dedi.
#Aşağıseyit HöyüğüKurutulmuş bitki örneklerinin baskılanarak saklandığı Ankara Üniversitesi(AÜ) Fen Fakültesi Herbaryumu(ANK) yaklaşık 250 bin bitki örneğini barındırıyor. Herbaryum Sorumlusu Selçuk Tuğrul Körüklü, başkentin bitki çeşitliliği için, “Yapılan araştırmalar, başkent Ankara’daki bitki türünün İngiltere’nin bitki türünden daha zengin olduğunu ortaya koyuyor” dedi.
#Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi HerbaryumuTürkiye'de 2007-2022 yılları arasında toplam 87 biyokaçakçılık olayı yaşandı. Dünyanın birçok ülkesinden gelen bitki ve hayvan kaçakçıları, yurt dışına en çok kelebek ve böcek kaçırmak istedi. Gümüşhane'de Çek Cumhuriyeti, Japonya, Almanya, Romanya, İsveç, İtalya, Macaristan vatandaşı şüpheliler 5 biyokaçakçılık olayında kelebek ve diğer böcekler ve bitki türlerini ülkeden çıkarmaya çalışırken yakalandı.
#AnkaraTARIM ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekiplerince, 2007 yılından bugüne 21 farklı ülkeden Türkiye'ye gelerek biyokaçakçılık yapmaya çalışan 156 kişiye 5,6 milyon TL idari para cezası uygulandı.
#AnkaraBaharla birlikte doğa yavaş yavaş uyanırken evlerimizdeki bitkilerin bakımını yapmanın, olanlara yenilerini eklemenin de tam zamanı. İnsanlar üzerinde sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi olan, stresi ve olumsuz duyguları azaltan ev bitkilerine bakmanın inceliklerini uzmanlar anlattı.
#Bitki SağlığıÇorbadan tatlıya, hamur işinden salataya neredeyse her yemeğin malzemesi yağlar, doğru tüketildiğinde vazgeçilmez birer sağlık deposu.Pişirme tekniğine göre doğru yağ türünü seçmek ise en önemli nokta. Peki en sağlıklı yağ hangisi? Hangi yağı ne için kullanmalıyız? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkTabiat Tarihi Müzesi uzun yıllardır ülkemizde ziyaretçilerine kapılarını açmaktadır. Tabiat Tarihi Müzesi nerede, tarihçesi, eserleri, nasıl gidilir, ziyaret saatleri gibi bilgileri hazırladık.
#Tabiat Tarihi MüzesiTürkiye'nin her alanı gezilip görülmeye değerdir. Bununla beraber bu alanlar arasında Kapıkaya Kanyonu yer almaktadır. Peki, Kapıkaya Kanyonu nerededir? Kapıkaya Kanyonu nasıl oluşmuştur? Özellikleri nedir? İşte tüm ayrıntılar.
#Kapıkaya KanyonuHATAY'ın terörden temizlenen Amanos Dağları'nın doğal güzellikleri keşfediliyor. Hatay Orman Bölge Müdürü Ali Özdemir, "Keşfedilmemiş o kadar doğal güzellikler var ki, bizler de bazılarını ilk defa görüyoruz. Orman parkları kuruyoruz, bal ormanlarını açıyoruz" dedi.
#HatayHATAY'ın terörden temizlenen Amanos Dağları'nın doğal güzellikleri keşfediliyor. Hatay Orman Bölge Müdürü Ali Özdemir, "Keşfedilmemiş o kadar doğal güzellikler var ki, bizler de bazılarını ilk defa görüyoruz. Orman parkları kuruyoruz, bal ormanlarını açıyoruz" dedi.
#HatayTosyalı Holding ve Contemporary İstanbul Vakfı, sanatta ileri dönüşümü desteklemek amacıyla ‘Artist in Residence’ (Misafir Sanatçı Programı) projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında seçilen beş sanatçı tarafından hurda ve atık malzemeler kullanılarak üretilen eserler 17-22 Eylül tarihleri arasında Contemporary İstanbul’da izleyiciyle buluşacak.
#Tosyalı Holding