Carolyn Fry, ‘Bitki Avcıları’nda belgeler, resimler, çizimlerle Eski Mısır’da başlayan ve 16’ncı yüzyıldan itibaren hızlanan ‘avcılığın’ ana hatlarını çiziyor. Dünyalar arasındaki mesafenin neredeyse kalktığı günümüzde bitkiler, heyecan katsayısı yüksek botanik savaşlarının konusuna dönüşmüş durumda...
#Bitki AvcılarıGünümüzde dünya genelinde yasal ve kayıtlı olarak 100 milyar dolar değerinde bir küresel endüstri halini alan dijital oyun sektörünün geçmişi tahmin ettiğimizden daha eskilere dayanıyor. 1952 yılında İngiltere’de, Cambridge Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri profesörü Alexander Shafto Douglas tarafından geliştirilen OXO adlı bilgisayar oyunu, pek çok kaynak tarafından dijital oyunların ilki olarak kabul ediliyor.
#Konuk YazarBilim insanları Sibirya'nın permafrostlarında yaptıkları bir araştırmada korkutucu bir gerçekle karşılaştı. On binlerce yıl önceye ait bir virüsün yeniden ortaya çıktığı görüldü. Sibriya’da ortaya çıkan virüsün 48 bin 500 yıl donmuş halde uyuduktan sonra yeniden ortaya çıktığı kaydedildi. Uzmanlar yıllar öncesinden gelen virüslerin yeni bir pandemi oluşturma tehlikesine dikkat çekti.
#Virüs MutasyonMacahel Arıcılık Cesur Demiral’dan yeni sezon balların hazır olduğunu haber veren mesajı alınca hemen siparişimi verdim. Benim gibi sağım biter bitmez sezonluk balını alan çok. Balın meraklısı sadece bizde değil, dünyada da hayli fazla. Farklı ballar tatmak ve hasat izlemek için binlerce kilometre yol gidenler var. O zaman bu hafta biz de arıların izinde dünyayı dolaşalım.
#HürriyetDünyanın bir ucunda okyanusun ortasında bir ada, adanın ortasında en yakın akrabasından 222 kilometre uzakta tek başına bir ağaç. Gövdesinde çok önemli gerçekler saklayan bu ağaç hepimizin kurtuluşu olabilir. İşte tüm ayrıntılar...
#Sitka LadiniBir mantar ne kadar değerli olur dersiniz? Cevabı çok net: Bu mantar eğer bir trüf mantarıysa, o kadar nadir, o kadar lezzetli ve işte o kadar değerlidir. Çoğunlukla omlet ve makarnanın üzerine rendelenen trüf mantarının dilerseniz yağını da kullanabilirsiniz. Bir tabakta trüf varsa lezzet de var!
#Trüf MantarıHindistan’ın Uttarakhand eyaletinde pazar günü sabah saatlerinde Nanda Devi buzulundan bir parçanın koparak, Rishiganga Hidroelektrik Santrali’nin barajını yerle bir etmesi korkunç bir felaketi beraberinde getirdi. Kurtarma çalışmaları devam ederken can kaybının da artmasından endişe ediliyor. Felaketin bilançosu henüz netleşmiş olmasa da, birçok kişi için sebebi belli: İklim krizi. Peki iklim krizinin beraberinde getirdiği buzul erimelerinin yol açacağı tek sorun bu mu? Uzmanlara göre bu sorunun cevabı ne yazık ki hayır. Buzulların erimesi uyuyan virüslerden metan gazına birçok felaketi de beraberinde getirecek gibi görünüyor.
#BuzullarSon yılların popüler bitkilerinden ginsengin faydaları merak ediliyor. Eski bir Hint kutsal metni olan Vedas ginsengi yaşam verici bir bitki olarak tarif diyor. Peki özellikle Çin ve Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerinde 5000 yıldır tedavi amaçlı kullanılan ginseng nedir? Ginseng bitkisinin faydaları
#Ginseng Nedirİdrar yolu enfeksiyonlarına karşı oldukça etkili olduğu bilinen turna yemişi, vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Anavatanı ABD olan bu şifalı bitki hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar, söz konusu bitkiyi internette araştırıyor. Yenebilen bir meyve, jöle ve meyve suyu kaynağı olan turna yemişi aynı zamanda çok şifalı bir bitki olarak adlandırılıyor. Peki turna yemişi nedir? Turna yemişinin faydaları neler?
#Turna YemişiYemyeşil tarlaların içinde başı karlı Akdağ’a doğru yol alıyoruz. Amacımız büyük bölümü Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesi sınırlarında bulunan Akdağ Tabiat Parkı’ndaki kızılgeyikleri (Cervus elaphus maral) doğal ortamlarında gözlemlemek ve görüntülemek. Umutluydum… Çünkü yanımızda alanı avcunun içi gibi bilen Sandıklı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Şefi Emre Şimşek, yaban hayatından sorumlu Ufuk Ev var. İçim rahat. Ne zaman nerede olacaklarını, hangi yoldan yürüyeceklerini biliyoruz. Bu nedenle planımız da basit. Onların erken saatlerde otlamak için indikleri orman açıklıklarına gidecek, bir kuytuda saklanarak kızılgeyiklerin ortaya çıkmasını bekleyecek ve izleyip görüntüleyecektik. Ancak ne var ki dağın eteklerine vardığımızda evdeki hesap dağdakine uymamaya başladı. Yağmur başladı önce. Bu, hayvanların ormanlık alana, kuytuluklara çekilmesi demekti. Yine de umudumuzu yitirmedik. Ta ki biraz daha yükseğe çıktıktan sonra kar yağmaya başlayana kadar. Artık görebilmemiz zorlaştı diye düşünürken umutlarımıza son darbeyi indiren çöken sis oldu. Yine de olabilecekleri her noktaya gidip, her yola girip araziyi dürbünlerle taradık. Sonuç: Fotomuhabiri Selçuk Şamiloğlu’nun tam tepeyi aşarken arkadan görebildiği bir kızılgeyik ve mutluluk.
#Eskişehir Çatacık Kızılgeyik Yetiştirme ÇiftliğiGüney Amerika’nın yaklaşık bin kilometre batısındaki 19 ada sıradışı canlı zenginliğine sahip. Ekvator çizgisinin bitişiğinde ve 7 önemli Pasifik Okyanusu akıntısının kesişme noktasında. Galapagos Adaları’nı ‘Canlı müze ve evrim teorisinin yaşayan kanıtı’ kabul eden UNESCO, 1978’de Dünya Mirası Listesi’ne aldı.
#Galapagos AdasıGıda mühendisi, Food and Travel Dergisi Yayın Yönetmeni Ebru Erke (40) ortalama iki ayda bir ruh haline göre rota seçip yurtdışında yolculuğa çıkıyor. Kış başında yolu Afrika’nın güneydoğusundaki ada devleti Madagaskar’a düştü. ‘Rota 7’ turunda adayı baştan başa geçti. “Adanın zengin doğası kadar yerel kültürü de etkileyici” diyor.
Serin bir kasım gecesinde kışa hazırlanan Paris’ten dev bir uçağa binip, Afrika kıtasını 10 saatte kuzeyden güneye aştım. Ilık bir yaz yaşayan Johannesburg’a kondum. Nadine Gordimer ve John M. Coetzee gibi Nobel ödüllü yazarlarıyla tanıdığım ülkenin iki büyük şehrini gezdim. Ümit Burnu’nda balinaları bekledim.
Bu vadinin büyüleyici yer şekilleri, rengarenk kayaları Antonioni’nin filmine dekor, Pink Floyd’un müziğine esin, U2’nin Joshua Tree albümüne kapak oldu. ABD’nin Alaska’dan sonra en büyük ulusal parkı “Ölüm Vadisi” yaklaşık Muğla ili büyüklüğünde. Nevada ile Kaliforniya eyaletlerinin sınırındaki parkta ülkenin en derin çukuru ve en yüksek dağı yanyana. Okurumuz doktor Gül Barut gitti, izlenimlerini yazdı.
Eski İstanbul’a su sağlayan 1653 yıllık dünyanın en uzun su ikmal sistemi uzay teknolojileriyle ortaya çıkarıldı. Proje yürütücüsü İTÜ’den Prof. Dr. Derya Maktav ve Edinburgh Üniversitesi’nden Prof. Dr. James Crow’a göre bu, üzerinde mühendislik harikası 40 kemer bulunan dünyanın yeni harikasının keşfi. Istırancalar’dan başlayarak İstanbul’a ulaşan 450 kilometrelik sistem Antik çağda muazzam bir hidrolik mühendisliği temsil ediyor ve dünya kültür mirası ilan edileceğine kuşku yok
Bahar yolculuklarının tadına doyum olmaz. Bir yanda çiçeklenen, yapraklanan ağaçlar, diğer yanda boz toprakların yeşile boyanması, sarılı, beyazlı, morlu, kırmızılı çiçeklerin kendini göstermeye başlaması, kuşların sevinç çığlıkları, mis gibi toprak, taze ot, çiçek, ağaç kokan hava... Bahar, insanın içine yaşama sevinci doldurur. Size önerim, hafta sonlarında bulunduğunuz kentin yakın çevresine geziler yaparak, doğanın canlanmasını gözleyin.
6.1.2007 tarihli Hürriyet Gazetesi’ndeki köşenizde “13 koruya nasıl bakılıyor” ara başlıklı yazınızda belirtilen; İBB tarafından İstanbul korularındaki yapılan çalışmalarla ilgili açıklamada ifade edilen “Geçmişte koruların bakımı için çalışma yapılmadığı” iddiası doğru değildir.
Bilim insanları, uzayda dünyamıza benzer gezegenlerin peşine düştü. Olağanüstü fikirler geliştirerek, yüzmilyonlarca kilometre uzaklıktaki, dünyamızı andıran bir gezegenin fotoğrafını çekmek için yepyeni hiperteleskoplar tasarlandı. Bu hiperteleskoplar yeryüzünün 10 ışık yılı uzağında Amazon havzası büyüklüğündeki yeşil bir alanı gün yüzüne çıkartabilecek.