GeriSeyahat Orada bir orman var yakında
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Orada bir orman var yakında

Orada bir orman var yakında

Hafta sonu ne yapacaksınız? Bugün ve yarın İstanbul’da 30 bin kişi Belgrad Ormanı’na gidecek. Kimi pikniğe, kimi koşuya, kimi mantar toplamaya... Hangisini tercih ederseniz edin, aile boyu oksijen terapisine ne derseniz?

Belgrad Ormanı’nın İstanbul tarihindeki yeri ‘muhteşem yüzyıl’ döneminde başladı. Kanuni Sultan Süleyman, Sırbistan seferinden birçok Sırp esirle döndü. Bu esirlerin yerleştirildiği ormanın adı da ‘Belgrad Ormanı’ olarak kaldı. 16’ncı yüzyılda, İstanbul’un su ihtiyacının karşılanması için ormana yedi su bendi inşa edildi. Bu bentlerde toplanan su, Mimar Sinan’ın yaptırdığı su kemerleriyle şehir merkezine taşınıyordu. 19’uncu yüzyıl başlarında 13 bin hektar olan Belgrad Ormanı’nın alanı, 1840’larda 12 bin, 1870’lerdeyse 7 bin 500 hektara kadar düştü. Ormanın şu anki büyüklüğü 5 bin 400 hektar.

BELGRAD ORMANI'NIN SORUNLARI - MELÄ°S ALPHAN YAZDI

ORMANIN SAHÄ°BÄ° MEÅžELER

Belgrad Ormanı’nda 450’ye yakın bitki çeÅŸidi yaşıyor ama alanının yüzde 75’ini meÅŸe aÄŸaçları kaplıyor. Kuzeye bakan yamaçlarda kayın ve gürgen, güney yamaçlardaysa kestane, tek tük de olsa kızılaÄŸaç, kavak, ıhlamur, akçaaÄŸaç, karaaÄŸaç, söğüt ve üveze rastlanıyor. Ormanın yaÅŸam alanı saÄŸladığı diÄŸer canlı türleriyse karaca, domuz, tilki ve geyikler. Bölgede 50’ye yakın geyik olduÄŸu tahmin ediliyor ama utangaç geyikler çok nadiren görülüyor. Â

30 BİN ZİYARETÇİSİ VAR

En kalabalık ziyaretçi grubu insanlar. Orman, son 40 yıldır rekreasyonel amaçlı kullanımın artışıyla yoğun insan baskısı altında. En popüler dönemi olan ilkbahar ve sonbahar aylarının hafta sonlarında Belgrad Ormanı’nı yaklaşık 30 bin kişi ziyaret ediyor. Tabiat parklarının içinde büfe, kır kahvesi, oyun parkları, piknik masaları ve çeşmeler var. En popüler tabiat parkı Neşetsuyu. Bu bölgede altı kilometrelik bir koşu parkuru da bulunuyor.

Bisikletçiler Ayvat Bendi’ne

Aziz Gülsü / Bisikletçi

Belgrad Ormanı’nın Bahçeköy girişinde karşınıza çıkan Neşet Suyu’ndaki orman yollarında güzel parkurlar var. Bisiklet için ideal bir diğer orman yolu da Valide Bendi, İkinci Mahmut Bendi ve Topuzlu Bent civarlarında. Buradaki piknik yerleri rahatsızlık vermiyor, çünkü orman yoluna girdiğiniz anda dumandan uzaklaşıyorsunuz. Bütün yollar birbirine bağlantılı. Parkur içinde hiç aynı yere girmeden 25 kilometre yapabilirsiniz. Örneğin Bahçeköy-Ayvant Bendi arası 30 kilometre. Buradan ara yollarla Neşet Suyu’na veya Kömürcü Bent’e çıkabiliyorsunuz. Ancak zemin toprak olduğundan kışın çamur olabiliyor. Ayvat Bendi’ni de öneririm. Orman ağaçlarıyla beraber zaman zaman karşınıza çayır meydanlar da çıkıyor. Bu bölgedeki çeşmelerin suları da çok lezzetli.

Koşucular Neşetsuyu’na

Deniz Orbay / Bu Kızlar Nereye Koşuyor Grubu

Kadınlardan oluşan amatör bir spor grubuyuz. Belgrad Ormanı sadece oksijen kalitesiyle değil, sabah erken saatlerindeki sessizliğiyle de koşucular için huzur verici. Koşu için ideal saatler hafta içi 06.30- 08.00, hafta sonu 08.00-10.00. Saatler ilerledikçe parkur kalabalıklaşıyor, piknikçiler artıyor. Ormanın en popüler parkuru altı kilometrelik Neşetsuyu parkuru. Girişten, kuzeydeki Kömürcü Bendi’ne doğru ilerledikçe orman daha ıssız bir hal alıyor. Bu bölgede, adrenalin ve macera sevenler için inişli çıkışlı orman yollarının yer aldığı, vadi ve tepelerin arasından tırmanıp sürpriz manzaralarla karşılaştığınız yerler var. Son zamanlarda daha popüler hale gelen ‘geyik koşuları’ da bu bahsettiğim duyguları yaşayabileceğiniz yarışlar arasında. Koşu sonrasında Neşet Suyu’nda yer alan mekânlarda dinleniyoruz. Özellikle manda yoğurdu üzeri pekmez veya balı tavsiye ederiz.

Mantar avcıları bentlere

Jilber Barutçiyan / Mikolog (Mantar bilimcisi)

Belgrad Ormanı’nda, büyük bir baskı altında olmasına rağmen, hâlâ yeterince mantar ve biyolojik çeşitlilik var. Yılın 90-100 gününü burada geçiriyorum.  Belgrad ormanlarında 8-10 bin tür mako-mantar olduğunu tahmin ediyoruz. Çok leziz ve ekonomik değer taşıyan türler bulunmakla beraber öldürücü ve tehlikeli türler de yaygın. Özellikle dünyanın en tehlikeli mantarı olan Amanita phalloides (köy göçüren) çok bol. Ağırlıklı olarak bentler çevresindeyiz. Bu ormanda gizli kalmış bir yer olduğunu sanmıyorum. Kimi zaman en umulmadık ücra yerlerde onlarca arabalık grupları düğün dernek yaparken görüyorsunuz ya da buraya hiç kimse uğramaz dediğiniz yerde motosikletli gruplarla karşılaşıyorsunuz.

Ağaç müzesini kaçırmayın

Belgrad Ormanı, 1949’da kurulan canlı bitki müzesi Atatürk Arboretumu’na da ev sahipliği yapıyor. 296 hektarlık alana yayılmış arboretumda dünyanın değişik köşelerinden gelen 2 bin farklı bitki bulunuyor. Giriş ücreti hafta içi 4, hafta sonu 10 TL.  Son zamanlarda çiftler, düğün öncesi fotoğraf çekimleri için burayı tercih ediyor.

False