Plastik maddeler, içerdikleri kimyasallar nedeniyle insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturur. Bu maddelerin uzun süreli maruziyeti kanser, obezite, kalp hastalıkları ve nörolojik bozukluklar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açarken üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Plastiklerin içerdiği zararlı kimyasallar kadınların yumurtalık rezervini azaltabilir, erken menopoza sebep olabilir ve hamile kalma şanslarını düşürebilir. Erkeklerde ise sperm kalitesinin ve hareketliliğin düşmesine neden olarak çocuk sahibi olma süreçlerini zorlaştırabilir. Bu zararlı etkilerden korunmak için plastikle temasın en aza indirilmesi gerekir. Alınabilecek önlemlerden bazıları; su şişelerinde plastik kullanımından kaçınarak cam veya çelik alternatifler tercih etmek, plastikle kaplanmış işlenmiş gıdalardan uzak durmak, plastik maddelerin mikrodalga fırınlarda veya yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması şeklinde sıralanabilir.
#PlastikHem dünya genelinde hem de ülkemizde adet görme yaşı düştü ve düşmeye devam ediyor. Peki her geçen gün daha fazla kız çocuğunun adet görmeye başlamasının sebebi ne? En önemlisi erken ergenlik ve adet görme, ileride ciddi sağlık sorunları yaşama riskini arttırabilir mi?
#Erken ErgenlikYıllardır yanmış tost yemenin ve akıllı telefonlarımızı cebimizde tutmanın, plastik şişelerden su içmenin kansere yol açtığına dair iddialarını duyuyoruz. Peki bu duyduklarımızın hangisi gerçek hangisi efsane? Daily Mail, gerçekle mitleri birbirinden ayırmamıza yardımcı olmak için kansere neden olduğuna dair ortaya atılan en büyük beş efsaneyi çürütüyor.
#KanserIsıya, suya, yağa maruz kalmakla bozulmuyor... İçine girdiği her şeyi daha kullanışlı ve dayanıklı hale getiriyor. Bu nedenlerle tüm tehlikelerine rağmen kullanımı sürüyor. Peki kısaca PFAS olarak bilinen bu kimyasalları hayatımızdan çıkarmak için biz ne yapabiliriz? İşte 5 kritik soru ve uzmanların cevapları...
#PFASYanmış ekmekten akıllı telefonlara, tatlandırıcılardan plastik şişelere kadar pek çok şeyin kansere neden olduğunu mutlaka bir yerlerden duymuşuzdur ama şimdi okuyacağınız haber bugüne kadar kanserle ilgili duyduğunuz bu bilgileri çürütüyor.
#KanserPlastik şişeler hayatımızın her noktasında büyük kolaylık sağlıyor. Uzun süreli kullanıma imkan tanıdığı gibi kullan at çeşitlerinin de bulunması dolayısıyla çok fazla rağbet gören plastik şişeler, gerekli özellikleri taşımadığı noktada ise kanser hastalığına kadar götürebilir. Nitekim kimyasal ürünlerin bileşiminden oluşan plastik ürünler, BPA (Bisfenol A) gibi sağlığa zararlı kimyevi bileşenleri içerisinde barındırabiliyor. İşte, sağlık açısından plastik şişeleri kullanmadan önce dikkat edilmesi numara detayları
#PlastikDalgalı ve kıvırcık saçları düzleştirmek için pek çok yöntem var. Günlük olarak fön ve düzleştirici kullanımının yanı sıra bu düzlüğü kalıcı hale getirmek için en sık başvurulan yöntemler de kimyasal ürünler. Yeni bir araştırma bu ürünlerin rahim kanserini tetiklediğini ortaya çıkardı. Peki uzmanlar ne diyor?
#Saç DüzleştiriciYemekleri pişirme yöntemi en az tükettiğimiz besinler kadar önemli çünkü tercih ettiğimiz yöntem yediğimiz besinin kalitesini etkiliyor. Peki hangisi en sağlıklı? Başka bir deyişle hangisi daha az sağlıksız? Haşlama, ızgara, fırın gibi klasik yöntemlere alternatif olarak piyasaya çıkan yeni ürünler aklımızı bu konuda iyice karıştırıyor. Biz de son teknolojik pişirme yöntemleri ile klasik pişirme yöntemlerini mercek altına aldık.
#YemekKadınların çok tercih ettiği kalıcı saç düzleştirme işleminde kullanılan ürünlerdeki kimyasalların, kanser riskini arttırdığı tespit edildi. Amerikan Sağlık Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre, yılda 4 kezden fazla düzleştirme yaptıran kadınlarda rahim zarı kanseri gelişme riski iki katına çıkıyor.
#KanserKimse sürdüğü bir ruj nedeniyle erken menopoza gireceğini ya da kullandığı herhangi bir makyaj malzemesinin çocuk sahibi olmasını etkileyeceğini hatta kansere yakalanma riskini arttıracağını düşünmez. Ancak piyasada satılan birçok makyaj malzemesinden ve cilt bakım ürünlerinden vücudumuza kolaylıkla giren kimyasallar, beraberinde ciddi hastalıkları da getiriyor.
#ANKARAMiyomlar, rahmin kas dokusundan gelişen kanser olmayan tümörlerdir. Kadınlarda en sık görülen pelvik tümörlerdir. Ancak bu kadar sık görülmesi kadınları korkutmamalıdır. Çünkü miyomların, rahimden çıkarılma ameliyatı olan miyomektomi ameliyatı ancak miyomlar kadınlarda bir şikâyete neden olursa yapılır. Peki, miyom ameliyatı nasıl yapılır? İşte, o detaylar
#Miyom NedirPlastiklerin zararları hakkında hemen herkesin bir fikri var. Özellikle kanserojen olduklarını biliyoruz. Peki ya 'obezojen' olduklarını daha önce duymuş muydunuz? Norveç’te yapılan yeni bir araştırma çok ilginç sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre oyuncaklar, bulaşık süngerleri ve şampuan şişeleri kilo alımına hatta obeziteye neden olabiliyor, ancak tehlike çok daha derin...
#PlastiklerCovid pandemisinin ilk gününden beri bağışıklık konusu gündemimizden düşmüyor. Hepimiz bağışıklığımızı "güçlendirmek" için verilen tavsiyeleri bir ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ancak bazı uzmanlara göre, bağışıklığı güçlendirme hepimiz için doğru hareket değil, hatta bazılarımızın bağışıklık sistemleri gereğinden fazla çalıştığından frene basmamız gerekiyor. Peki kim o bağışıklığı fazla çalışanlar ve ne yapmaları gerekiyor? Hepsi içeriğimizde...
#Bağışıklık SistemiÖzellikle 2 yaşına kadar bebeklerin anne sütü ile beslenmesi ayrı bir önem taşır. Anne sütünü bebeklere en sağlıklı biçimde sunmak için saklama şartları kadar saklamaya hazırlık işlemleri de ayrıca önemlidir. Peki anne sütü nasıl saklanır, ne kadar sürede tüketilmeli? İşte besin değerini kaybetmemesi için anne sütü saklama koşulları hakkında bilgiler...
#Anne SütüTürk kültüründe çayın yeri oldukça önemli. Siyah çayın yanı sıra özellikle son zamanlarda sıklıkla tüketilen bitki çaylarıyla birlikte ‘poşet çaylar’ da hayatımızda önemli bir yer edindi. Kanada'da yapılan bir araştırma ise çoğu çay poşetinin yaklaşık yüzde 25 oranında plastik içerdiğini ortaya koydu. Biz de farkında bile olmadığımız bu gizli tehlikeyi uzmanlarla birlikte tüm ayrıntılarıyla masaya yatırdık...
#SağlıkAnne sütünü bebeklere en sağlıklı biçimde sunmak için saklama şartları kadar saklamaya hazırlık işlemleri de önemlidir. Bebekler için olan anne sütü saklama koşulları tablosu sağlıklı bebekler için geçerlidir. Çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle ya da prematüre doğmuş zayıf bağışıklık sistemine sahip bebekler için anne sütü saklama şartları değişkenlik gösterebilmektedir. Besin değerini çabuk kaybedebilen ve hızlı bozulabilen anne sütü nasıl saklanır, anne sütü biberonda saklanır mı ve anne sütü buzdolabında ne kadar süre saklanır tüm detaylarıyla derledik.
#Anne SütüBisfenol A olarak da bilinen BPA, son dönemlerde en merak edilen ve İnternetten araştırılan kısaltmalar arasında geliyor. Peki, BPA nedir ve zararları nelerdir? BPA nelerde bulunur? İşte bu kısaltma ve yapı konusunda tüm detayları derledik.
#BPA Nedir?Miyomlar, rahmin kas dokusundan gelişen kanser olmayan tümörlerdir. Kadınlarda en sık görülen pelvik tümörlerdir. Ancak bu kadar sık görülmesi kadınları korkutmamalıdır. Çünkü miyomların, rahimden çıkarılma ameliyatı olan miyomektomi ameliyatı ancak miyomlar kadınlarda bir şikâyete neden olursa yapılır.
#Miyom Nedir?Plastik kullanımına dikkat çeken Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, “Bu kimyasallar hormonların yapısını, etkisini veya metabolizmasını bozarak başta üreme, tiroit, pankreas gibi birçok hormonal bezdeki hormonların hassas dengesini bozar” dedi.
#PlastikYeni eğitim öğretim yılının başlamasına günler kala öğrenci ve velileri okul alışverişi telaşı sardı. Türk Standardları Enstitüsü (TSE), aileleri kırtasiye malzemeleri satın alırken ürünlerin güvenilirliğine ve standartlara uygunluğuna dikkat etmeleri konusunda uyardı.
#KırtasiyeEge Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Başaran, denizlerde ve okyanuslarda giderek artan mikroplastik tehlikesine dikkat çekerek, "Dünyada yılda 8.8 milyon ton plastik atık denizlere ulaşıyor. Bu atıklar deniz canlıların midesinde yer kaplıyor ve hayvanlar doyduklarını sandıkları için yetersiz beslenme nedeniyle can veriyor. Modellemelere göre, 2050 yılında denizde balıklardan çok mikroplastiklerin oluşacağı iddia ediliyor" dedi.
#Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim ÜyesiEge Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Başaran, denizlerde ve okyanuslarda giderek artan mikroplastik tehlikesine dikkat çekerek, "Dünyada yılda 8.8 milyon ton plastik atık denizlere ulaşıyor. Bu atıklar deniz canlıların midesinde yer kaplıyor ve hayvanlar doyduklarını sandıkları için yetersiz beslenme nedeniyle can veriyor. Modellemelere göre, 2050 yılında denizde balıklardan çok mikroplastiklerin oluşacağı iddia ediliyor" dedi.
#İzmir